Večernji list
  • Podijeliti
    Podijeli
    Facebook Twitter
  • Natrag na članak

Zaboravite na čarape i parfeme: Ovoga Božića darujte jestive poklone koje možete sami napraviti

Božićni pokloni iz kuhinje imaju toplinu koju ne može zamijeniti nijedna vrećica iz shopping centra: mirišu, traju i šalju važnu poruku onome kome su namijenjeni: Mislim na tebe! Osim toga, često su cjenovno povoljniji, a izgledaju luksuzno kad ih lijepo zapakirate u staklenku, celofan ili kutijicu. U doba kada svi jurimo, jestivi darovi su mali, ukusni podsjetnik da su pažnja i vrijeme najveći luksuz.
Božićni pokloni iz kuhinje imaju toplinu koju ne može zamijeniti nijedna vrećica iz shopping centra: mirišu, traju i šalju važnu poruku onome kome su namijenjeni: Mislim na tebe! Osim toga, često su cjenovno povoljniji, a izgledaju luksuzno kad ih lijepo zapakirate u staklenku, celofan ili kutijicu. U doba kada svi jurimo, jestivi darovi su mali, ukusni podsjetnik da su pažnja i vrijeme najveći luksuz.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Aromatizirano maslinovo ulje: U bočicu stavite grančicu ružmarina, nekoliko zrna papra, koricu limuna ili sušene čili pahuljice i prelijte kvalitetnim uljem. Nakon tjedan dana dobivate delikatesu za salate, ribu, bruschette i pečeno povrće. Dodajte etiketu s prijedlogom upotrebe i datumom do kojeg je ulje najbolje potrošiti.
Aromatizirano maslinovo ulje: U bočicu stavite grančicu ružmarina, nekoliko zrna papra, koricu limuna ili sušene čili pahuljice i prelijte kvalitetnim uljem. Nakon tjedan dana dobivate delikatesu za salate, ribu, bruschette i pečeno povrće. Dodajte etiketu s prijedlogom upotrebe i datumom do kojeg je ulje najbolje potrošiti.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Domaći liker: Liker je klasik koji uvijek izgleda svečano, pogotovo u manjoj bočici s mašnom i karticom sa zdravicom. Možete ga napraviti od oraha, limuna ili višanja, ovisno o tome što osoba kojoj je namijenjen voli. Najbolje je kad odstoji pa ga pripremite ranije i dobit ćete pun, zaokružen okus.
Domaći liker: Liker je klasik koji uvijek izgleda svečano, pogotovo u manjoj bočici s mašnom i karticom sa zdravicom. Možete ga napraviti od oraha, limuna ili višanja, ovisno o tome što osoba kojoj je namijenjen voli. Najbolje je kad odstoji pa ga pripremite ranije i dobit ćete pun, zaokružen okus.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Čokoladni fudge ili praline u kutijici: Fudge se radi brzo, a izgleda kao  iz slastičarnice ako ga narežete na pravilne kocke i pospete krupnom soli ili sjeckanim lješnjacima. Praline možete puniti orašastim plodovima, suhim voćem ili komadićima kandirane naranče. Spakirajte u papirnate košarice i čvrstu kutiju pa će poklon odmah djelovati premium.
Čokoladni fudge ili praline u kutijici: Fudge se radi brzo, a izgleda kao iz slastičarnice ako ga narežete na pravilne kocke i pospete krupnom soli ili sjeckanim lješnjacima. Praline možete puniti orašastim plodovima, suhim voćem ili komadićima kandirane naranče. Spakirajte u papirnate košarice i čvrstu kutiju pa će poklon odmah djelovati premium.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
Džem ili marmelada 'božićnih' okusa: Naranča s cimetom, kruška s vanilijom, šljiva s rumom ili smokva s limunom zvuče kao zima u staklenci. Domaći džem je praktičan dar jer ide uz palačinke, tost, kekse i sireve. Na poklopac dodajte komadić tkanine i špagu, i imate poklon koji izgleda kao iz craft dućana.
Džem ili marmelada 'božićnih' okusa: Naranča s cimetom, kruška s vanilijom, šljiva s rumom ili smokva s limunom zvuče kao zima u staklenci. Domaći džem je praktičan dar jer ide uz palačinke, tost, kekse i sireve. Na poklopac dodajte komadić tkanine i špagu, i imate poklon koji izgleda kao iz craft dućana.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Granola ili pečeni muesli u staklenci: U pećnici se zapeče zob s medom, orasima, bademima i začinima poput cimeta pa kuhinja miriše kao advent. Granola je savršena za jogurt, mlijeko ili kao 'grickalica iz torbe'. U staklenku ubacite i malu poruku: 'Za mirna jutra i dobar početak' i sl.
Granola ili pečeni muesli u staklenci: U pećnici se zapeče zob s medom, orasima, bademima i začinima poput cimeta pa kuhinja miriše kao advent. Granola je savršena za jogurt, mlijeko ili kao 'grickalica iz torbe'. U staklenku ubacite i malu poruku: 'Za mirna jutra i dobar početak' i sl.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Sol ili šećer s aromama: Krupna morska sol pomiješana s ružmarinom, češnjakom, limunovom koricom ili dimljenom paprikom podiže najobičniji krumpir ili steak. Šećer s vanilijom, cimetom ili koricom naranče idealan je za kavu, kolače i čaj. Napravite dva mala pakiranja 'slano + slatko' i dobit ćete komplet koji svi vole.
Sol ili šećer s aromama: Krupna morska sol pomiješana s ružmarinom, češnjakom, limunovom koricom ili dimljenom paprikom podiže najobičniji krumpir ili steak. Šećer s vanilijom, cimetom ili koricom naranče idealan je za kavu, kolače i čaj. Napravite dva mala pakiranja 'slano + slatko' i dobit ćete komplet koji svi vole.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Domaći keksi: Ispecite dvije-tri vrste keksića, npr. vanilin kiflice, kekse s čokoladom i medenjake, i složite ih u limenu kutiju ili staklenku. Takav poklon djeluje bogato, a zapravo se radi od jednostavnih sastojaka. Ubacite i recept na kartici pa će dar dobiti dodatnu vrijednost i trajat će i nakon što se pojede.
Domaći keksi: Ispecite dvije-tri vrste keksića, npr. vanilin kiflice, kekse s čokoladom i medenjake, i složite ih u limenu kutiju ili staklenku. Takav poklon djeluje bogato, a zapravo se radi od jednostavnih sastojaka. Ubacite i recept na kartici pa će dar dobiti dodatnu vrijednost i trajat će i nakon što se pojede.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
Chutney ili džem od luka: Chutney od jabuke i luka ili džem od crvenog luka s malo octa i začina pretvara običan sendvič u delikatesu. Odlično ide uz tvrde sireve, paštete i pečenja, pa je idealan za ljubitelje slanih zalogaja. Uparite ga s malom teglicom senfa u zrnu i imat ćete 'gourmet duo'.
Chutney ili džem od luka: Chutney od jabuke i luka ili džem od crvenog luka s malo octa i začina pretvara običan sendvič u delikatesu. Odlično ide uz tvrde sireve, paštete i pečenja, pa je idealan za ljubitelje slanih zalogaja. Uparite ga s malom teglicom senfa u zrnu i imat ćete 'gourmet duo'.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Domaća mješavina za toplu čokoladu: U staklenku složite kakao, čokoladne kapljice, malo šećera i prstohvat cimeta ili kardamoma, a na vrh dodajte mini marshmallowse. Uz upute 'dodaj vruće mlijeko i promiješaj' ovaj poklon je trenutačna utjeha u šalici. Ako želite dodatni wow efekt, uz staklenku zavežite i malu drvenu žličicu.
Domaća mješavina za toplu čokoladu: U staklenku složite kakao, čokoladne kapljice, malo šećera i prstohvat cimeta ili kardamoma, a na vrh dodajte mini marshmallowse. Uz upute 'dodaj vruće mlijeko i promiješaj' ovaj poklon je trenutačna utjeha u šalici. Ako želite dodatni wow efekt, uz staklenku zavežite i malu drvenu žličicu.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter

Ne propustite

Russia marks Victory Day with military parade in Moscow
Video sadržaj
NA UDARU ZAPADNIH SANKCIJA

Putin još godinama neće ostati bez novca? Bivši dužnosnik otkrio: 'Može financirati rat...'

Video sadržaj
MALO JE ZALUTALA

VIDEO Neobičan prizor na cesti kod Solina: Vozači nisu mogli vjerovati što vide

Nestvarne cijene

Mislili ste da je u Zagrebu skupo? Kobasica na Adventu u Budimpešti košta 15, a komad odojka 20 eura!

PIK Vrbovec
PIK VRBOVEC DOBIO PATENT

PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata

1/