Večernji list
  • Podijeliti
    Podijeli
    Facebook Twitter
  • Natrag na članak

Toksična hrana: Ovih 5 namirnica iz vašeg frižidera nikada ne biste smjeli jesti nakon isteka roka trajanja

Sigurno vam je poznata situacija: gladni otvarate hladnjak, a unutra – sumnjiva posuda nejasnog sadržaja. Pogledavate je, njuškate i pitate se: "Je li ovo još sigurno za jesti?" I dok nas ponekad datumi na ambalaži mogu navesti na pomisao da služe samo da brže kupimo novi proizvod, za neke je namirnice to granica koju ne smijemo prelaziti – ni fizički, ni probavno. Jer – hrana može postati otrovna, piše City Magazine. 
Sigurno vam je poznata situacija: gladni otvarate hladnjak, a unutra – sumnjiva posuda nejasnog sadržaja. Pogledavate je, njuškate i pitate se: "Je li ovo još sigurno za jesti?" I dok nas ponekad datumi na ambalaži mogu navesti na pomisao da služe samo da brže kupimo novi proizvod, za neke je namirnice to granica koju ne smijemo prelaziti – ni fizički, ni probavno. Jer – hrana može postati otrovna, piše City Magazine. 
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
U nastavku donosimo 5 vrsta hrane kod kojih rok trajanja nije stvar dogovora. Ako volite svoj želudac (i slobodne dane koje ne želite provesti na hitnoj), pažljivo čitajte. I zapamtite zlatno pravilo: ako nešto izgleda čudno i miriše sumnjivo – ne jedite to.
U nastavku donosimo 5 vrsta hrane kod kojih rok trajanja nije stvar dogovora. Ako volite svoj želudac (i slobodne dane koje ne želite provesti na hitnoj), pažljivo čitajte. I zapamtite zlatno pravilo: ako nešto izgleda čudno i miriše sumnjivo – ne jedite to.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
1. Lisnato povrće: Povrće je zdravo – ali samo dok nije opasno. Svježe pakirane salate, špinat, rikula ili kelj mogu izgledati bezazleno, no u stvarnosti su idealno tlo za razvoj bakterija poput E. coli i Listerije. Ono što je trebalo biti lagani obrok, može postati teška bitka za probavni sustav.
1. Lisnato povrće: Povrće je zdravo – ali samo dok nije opasno. Svježe pakirane salate, špinat, rikula ili kelj mogu izgledati bezazleno, no u stvarnosti su idealno tlo za razvoj bakterija poput E. coli i Listerije. Ono što je trebalo biti lagani obrok, može postati teška bitka za probavni sustav.
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Ako je salata promijenila boju, neobično miriše i više sliči kompostu nego hrani – odmah je bacite. Ovo je klasičan primjer otrovne hrane.
Ako je salata promijenila boju, neobično miriše i više sliči kompostu nego hrani – odmah je bacite. Ovo je klasičan primjer otrovne hrane.
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
2. Namazi: Namazi su fantastični – sve dok ne postanu prijetnja po život. Svaki put kada umočite nož u paštetu, maslac ili čak džem, unosite mikroorganizme. Nakon isteka roka trajanja, ti isti mazivi užici postaju pravi laboratorij bakterija.
2. Namazi: Namazi su fantastični – sve dok ne postanu prijetnja po život. Svaki put kada umočite nož u paštetu, maslac ili čak džem, unosite mikroorganizme. Nakon isteka roka trajanja, ti isti mazivi užici postaju pravi laboratorij bakterija.
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Ako namaz više podsjeća na kemijski eksperiment nego na doručak – neka vaš tost ostane prazan. Zdravlje vam je važnije.
Ako namaz više podsjeća na kemijski eksperiment nego na doručak – neka vaš tost ostane prazan. Zdravlje vam je važnije.
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
3. Salate s krumpirom, mesom ili ribom: Krumpir i mesne salate savršene su za piknike – ali i za bakterije koje vole toplinu. Na sobnoj temperaturi, ove salate brzo postaju plodno tlo za salmonelu, listeriju i društvo. Ne ostavljajte ih vani dulje od dva sata, a nakon 3 do 5 dana – zaboravite na ostatke. 
3. Salate s krumpirom, mesom ili ribom: Krumpir i mesne salate savršene su za piknike – ali i za bakterije koje vole toplinu. Na sobnoj temperaturi, ove salate brzo postaju plodno tlo za salmonelu, listeriju i društvo. Ne ostavljajte ih vani dulje od dva sata, a nakon 3 do 5 dana – zaboravite na ostatke. 
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
4. Svježe cijeđeni sokovi: Prirodni sokovi su super – ali traju kratko. Za razliku od pasteriziranih sokova, svježe cijeđeni ne sadrže konzervanse i lako se kontaminiraju. Rok trajanja im je svega tri do četiri dana, čak i ako ih čuvate u hladnjaku.
4. Svježe cijeđeni sokovi: Prirodni sokovi su super – ali traju kratko. Za razliku od pasteriziranih sokova, svježe cijeđeni ne sadrže konzervanse i lako se kontaminiraju. Rok trajanja im je svega tri do četiri dana, čak i ako ih čuvate u hladnjaku.
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Ako sok miriše kao da je već na pola puta do vina – bacite ga. Osim ako se ne planirate prebaciti na kućnu proizvodnju fermentiranih pića.
Ako sok miriše kao da je već na pola puta do vina – bacite ga. Osim ako se ne planirate prebaciti na kućnu proizvodnju fermentiranih pića.
Foto: Shuttershock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
5. Svježe meso i riba: Meso i riba imaju iznimno kratak rok trajanja. Ribu je najbolje pojesti istog dana, piletinu i puretinu u roku od 1–2 dana, a svinjetinu i govedinu do pet dana. Ako ih ne stignete pojesti – zamrzavanje je vaš najbolji saveznik. Ako meso ima neugodan miris - odmah ga bacite. 
5. Svježe meso i riba: Meso i riba imaju iznimno kratak rok trajanja. Ribu je najbolje pojesti istog dana, piletinu i puretinu u roku od 1–2 dana, a svinjetinu i govedinu do pet dana. Ako ih ne stignete pojesti – zamrzavanje je vaš najbolji saveznik. Ako meso ima neugodan miris - odmah ga bacite. 
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Znamo da bacanje hrane nije lako, osobito ako je bila skupa. No, zdravlje nema cijenu. Ponekad je bolje odustati od stare paštete nego završiti na infuziji zbog trovanja. Pravilo zdravog razuma glasi: ako niste sigurni – ne riskirajte. Ne morate testirati granice vlastitog imuniteta zbog sumnjivog ostatka večere. Jer u konačnici – bolje je pojesti malo manje, nego riskirati puno više.
Znamo da bacanje hrane nije lako, osobito ako je bila skupa. No, zdravlje nema cijenu. Ponekad je bolje odustati od stare paštete nego završiti na infuziji zbog trovanja. Pravilo zdravog razuma glasi: ako niste sigurni – ne riskirajte. Ne morate testirati granice vlastitog imuniteta zbog sumnjivog ostatka večere. Jer u konačnici – bolje je pojesti malo manje, nego riskirati puno više.
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter

Ne propustite

Zagreb: Nino Raspudić o aktualnim temama
10
'LOV NA POKEMONE'

Raspudićev odgovor ljevici: Ustaše su među vama

ZA ANTOLOGIJU

FOTO Nikad više... Ovo su zadnje fotografije Luke Modrića kao igrača Reala

SIGURNOSNA PREKRETNICA

Austrijski parlament odobrio špijuniranje mobitela 'sumnjivih osoba'. Nadzor WhatsAppa, Signala, Telegrama…

FIFA Club World Cup - Semi Final - Paris St Germain v Real Madrid
'NAJBOLJI JE U POVIJESTI'

Španjolski mediji opraštaju se od Luke Modrića u Realu, poruka koju su mu ostavili topi srca

1/