Toksična hrana: Ovih 5 namirnica iz vašeg frižidera nikada ne biste smjeli jesti nakon isteka roka trajanja
Sigurno vam je poznata situacija: gladni otvarate hladnjak, a unutra – sumnjiva posuda nejasnog sadržaja. Pogledavate je, njuškate i pitate se: "Je li ovo još sigurno za jesti?" I dok nas ponekad datumi na ambalaži mogu navesti na pomisao da služe samo da brže kupimo novi proizvod, za neke je namirnice to granica koju ne smijemo prelaziti – ni fizički, ni probavno. Jer – hrana može postati otrovna, piše City Magazine.
U nastavku donosimo 5 vrsta hrane kod kojih rok trajanja nije stvar dogovora. Ako volite svoj želudac (i slobodne dane koje ne želite provesti na hitnoj), pažljivo čitajte. I zapamtite zlatno pravilo: ako nešto izgleda čudno i miriše sumnjivo – ne jedite to.
1. Lisnato povrće: Povrće je zdravo – ali samo dok nije opasno. Svježe pakirane salate, špinat, rikula ili kelj mogu izgledati bezazleno, no u stvarnosti su idealno tlo za razvoj bakterija poput E. coli i Listerije. Ono što je trebalo biti lagani obrok, može postati teška bitka za probavni sustav.
2. Namazi: Namazi su fantastični – sve dok ne postanu prijetnja po život. Svaki put kada umočite nož u paštetu, maslac ili čak džem, unosite mikroorganizme. Nakon isteka roka trajanja, ti isti mazivi užici postaju pravi laboratorij bakterija.
3. Salate s krumpirom, mesom ili ribom: Krumpir i mesne salate savršene su za piknike – ali i za bakterije koje vole toplinu. Na sobnoj temperaturi, ove salate brzo postaju plodno tlo za salmonelu, listeriju i društvo. Ne ostavljajte ih vani dulje od dva sata, a nakon 3 do 5 dana – zaboravite na ostatke.
4. Svježe cijeđeni sokovi: Prirodni sokovi su super – ali traju kratko. Za razliku od pasteriziranih sokova, svježe cijeđeni ne sadrže konzervanse i lako se kontaminiraju. Rok trajanja im je svega tri do četiri dana, čak i ako ih čuvate u hladnjaku.
5. Svježe meso i riba: Meso i riba imaju iznimno kratak rok trajanja. Ribu je najbolje pojesti istog dana, piletinu i puretinu u roku od 1–2 dana, a svinjetinu i govedinu do pet dana. Ako ih ne stignete pojesti – zamrzavanje je vaš najbolji saveznik. Ako meso ima neugodan miris - odmah ga bacite.
Znamo da bacanje hrane nije lako, osobito ako je bila skupa. No, zdravlje nema cijenu. Ponekad je bolje odustati od stare paštete nego završiti na infuziji zbog trovanja. Pravilo zdravog razuma glasi: ako niste sigurni – ne riskirajte. Ne morate testirati granice vlastitog imuniteta zbog sumnjivog ostatka večere. Jer u konačnici – bolje je pojesti malo manje, nego riskirati puno više.