Od kefira do crnog čaja: Stručnjaci otkrili 7 napitaka koji su ključ za zdravu jetru
Popis napitaka koje treba izbjegavati da bi se sačuvalo zdravlje jetre je dug – od alkohola, preko gaziranih sokova, do napitaka s umjetnim aromama. Svi oni mogu uzrokovati nakupljanje masnoća na trbuhu, što povećava rizik od nastanka masne jetre. Srećom, postoje pića koja, umjesto da štete, mogu pomoći u zaštiti jetre. Gastroenterolog dr. Joseph Salhab za Best Life istaknuo je 7 zdravih napitaka koje bi trebalo uključiti u svakodnevnu prehranu.
Voda s chia sjemenkama: Chia sjemenke su jedan od vodećih zdravstvenih trendova na društvenim mrežama, ali liječnici se slažu da njihova popularnost nije bez razloga. Vrlo su bogate magnezijem i vlaknima, što ih čini korisnima kod metaboličkih bolesti jetre. Kada se potope, chia sjemenke upijaju do 27 puta veću količinu svoje težine u vodi, stvarajući gel koji pomaže u vezivanju i uklanjanju toksina koji uzrokuju upale.
Smoothie od kefira i bobičastog voća: Zbog visokog udjela probiotika, kefir je posebno koristan za crijevnu floru, a zdravlje crijeva izravno utječe na stanje jetre putem tzv. osi crijeva i jetre. Dodavanje bobičastog voća u smoothie osigurava antioksidanse poput antocijanina, koji su povezani s nižim razinama oksidativnog stresa u jetri i potiču prirodne procese detoksikacije.
Sok od nara i đumbira: Iako bi se općenito trebalo kloniti sokova s visokim udjelom fruktoze, nar spada u voće s niskom fruktozom te je bogat polifenolima koji pomažu u regulaciji metabolizma masti. Đumbir ovom napitku daje pikantan okus, ali i snažno protuupalno djelovanje koje može ublažiti simptome nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD).
Kava s kakaom: Kava je jedno od rijetkih svakodnevnih pića koje su istraživanja jasno povezala s boljim zdravljem jetre – može smanjiti rizik od razvoja ciroze i raka jetre, posebno kod osoba s kroničnim oboljenjima jetre. Salhab predlaže da se u kavu doda sirovi kakao jer sadrži flavanole poput epikatehina, koji smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi kroz krvne žile.
Sok od lubenice i đumbira: Lubenica je bogata vodom i pomaže u hidrataciji, a sadrži i citrulin – aminokiselinu koja potiče proizvodnju dušikovog oksida, prirodnog plina u tijelu koji širi krvne žile. Time se poboljšava protok krvi, kisika i hranjivih tvari prema svim organima, uključujući i jetru. Đumbir dodatno pojačava protuupalni učinak ovog pića.
Zeleni čaj s medom: Zeleni čaj poznat je po svojem povoljnom djelovanju na zdravlje mozga, probavnog sustava i jetre. Njegovi katehini, posebno EGCG, povezani su sa smanjenjem masnoće u jetri. U studiji iz 2013. osobe s NAFLD-om zabilježile su poboljšanja u razinama masnoće i upale u jetri nakon konzumacije zelenog čaja s visokom koncentracijom katehina.
Crni čaj s mentom: Crni čaj sadrži teaflavine, biljne spojeve s protuupalnim, antidiabetičkim i liposnižavajućim učinkom. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija crnog čaja može pomoći u regulaciji razine šećera i masti u krvi. Dodavanje mente poboljšava okus i uvodi fenolne spojeve – biljnu skupinu tvari u koju spadaju i moćni antioksidansi poput flavonoida, važni za zaštitu jetrenog tkiva.