Zagreb nekad i sad

Znate li kako je Mesnička ulica dobila ime?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Mesnička ulica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Mesnička ulica (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Mesnička ulica (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Mesnička ulica (1)
17.09.2013.
u 13:07
U njoj je 1902. godine održana pokusna vožnja auto-fijakera u Zagrebu, a u Mesničkoj 34 umro je 1881. književnik August Šenoa.
Pogledaj originalni članak

Mesnička ulica ime je dobila u 19. stoljeću po svojim drevnim mesnicama koje su se nalazile pokraj gradskih vrata. 

Meso se tada izdavalo kroz fenetru, odnosno otvor na zidu. 

No, bitno je napomenuti da se samo dio ulice zvao Mesničkom. Sezala je, naime, samo do vrata, a donji dio, do Ilice, zvao se Lovačka ulica. Zbog boljeg protoka prometa srušena su Mesnička vrata, a ulica je u cijeloj dužini od Demetrove do Ilice prozvana Mesničkom. 

U njoj je 1902. godine održana pokusna vožnja autofijakera u Zagrebu, a u Mesničkoj 34 umro je 1881. književnik August Šenoa. 

>>Jeste li znali? Ovom je ulicom u Zagrebu nekad tekao potok

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.