Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zavirite u povijest

Jeste li znali? Ovom je ulicom u Zagrebu nekad tekao potok

Frankopanska (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
09.09.2013.
u 09:39

Danas ulicom prolazi nekoliko ZET-ovih tramvajskih linija koje povezuju udaljene dijelove grada i prelaze preko Save, a prvi je tramvaj onuda prošao 1891. godine i to onaj s konjskom vučom.

Frankopanska ulica danas je prometno središte grada, no nekada je njome tekao – potok!

Bilo je to na početku 19. stoljeća kada je Frankopanskom tekao tuškanački potok uz koji je kolni put vodio između oranica i majura prema Savi. 

Današnji je izgled dobila 1841. godine kada je biskup Juraj Haulik počeo s gradnjom samostana i crkve Družbe sestara milosrdnica prema nacrtima arhitekta Franje Schuchta. 

Frankopanska je najpoznatija po Dramskom kazalištu Gavella koje su stari Zagrepčani zvali Malo kazalište kako bi ga razlikovali od HNK. 

Danas ulicom prolazi nekoliko ZET-ovih tramvajskih linija koje povezuju udaljene dijelove grada i prelaze preko Save, a prvi je tramvaj onuda prošao 1891. godine i to onaj s konjskom vučom. 

>>Evo kako je izgledao život obitelji koja je u Zagreb došla u 19. stoljeću

Komentara 1

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
13:36 12.05.2016.

a gdje su vam sllike??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije