CVJETNI TRG Dan planeta i rođendan zagrebačke Čistoće

ZET-ovi busevi vozit će se na ostatke ručkova

17.04.2009.
u 23:28
Pogledaj originalni članak

Dan planeta Zemlje (22. travnja) i Dan komunalnog poduzeća Čistoće u petak su proslavljeni na Cvjetnom trgu.

Kante za biootpad
Svi koji su u petak ondje izložili svoje štandove - od Prijatelja životinja, proizvođača zdrave hrane, do Tržnica Zagreb - redom su promovirali “eco-friendly” proizvode ili su raznoraznim besplatnim brošurama Zagrepčane ohrabrivali da se ponašaju prijateljski i odgovorno prema majčici Zemlji, barem zasad, našem jedinom domu.

Šef Čistoće Marko Melčić zahvalio je svojim radnicima na revnome radu, kao i Zagrepčanima koji se odgovorno ponašaju prema okolišu, ali je one druge vrlo žestoko prozvao.

– Za divlja odlagališta koja su i danas zagrebačka realnost krivi smo i mi, ali najviše neodgovorni građani koji zbog pomanjkanja građanske kulture, ali i svijesti o zaštiti okoliša, taj naš propust koriste i bacaju sve i svašte gdje god im se pruži prilika – rekao je Melčić. Šef Čistoće najavio je da će do kraja godine Zagrepčani biootpad, ostatke hrane, moći bacati u posebne kante koje će uskoro naći ispred njihovih domova.

– Od ostataka ručkova i neiskorištene hrane koje ćete, nadam se, bacati u posebne smeđe kante za smeće proizvodit će se bioplin. On će se kao pogonsko gorivo koristiti u javnom prijevozu. Već je naručeno 200 autobusa na bioplin – kaže Melčić.

Najavio je i da će uskoro svaka od 17 gradskih četvrti imati svoje reciklažno dvorište gdje će građani moći odlagati sve vrste otpada.

Podržite spalionicu!
– Zagreb je jedan od najčišćih gradova u Europi. Za to ste najzaslužniji vi, građani Zagreba, ali i radnici Čistoće, kojima čestitam rođendan. Nadam se da ćete podržati i projekt izgradnje spalionice komunalnog otpada – rekao je u petak gradonačelnik Milan Bandić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr