Gornja Kustošija

Žele da najstariji gradski drveni križ osvane i na marki

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.02.2015., Zagreb - Najstariji drveni kriz u gradu Zagrebu nalazi se na Kustosiji. Predsjednik Vladimir Ocic i potpredsjednica drustva Kustosijanaca Ljiljana Persinec. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.02.2015., Zagreb - Najstariji drveni kriz u gradu Zagrebu nalazi se na Kustosiji. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.02.2015., Zagreb - Najstariji drveni kriz u gradu Zagrebu nalazi se na Kustosiji. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
23.02.2015.
u 12:00

Križ putar star je oko 350 godina, s vrijednim motivima pučke umjetnosti
Pogledaj originalni članak

Kustošijanska poštanska marka s motivom najstarijeg sačuvanog drvenog raspela u Zagrebu koji je pronađen upravo u tom dijelu grada velika je želja njegovih nalaznika.

–To bi bio jako lijep detalj na marki koja bi svjedočila o bogatoj zagrebačkoj povijesti - rekla je Ljiljana Peršinec, inicijatorica projekta i potpredsjednica Društva Kustošijanaca.

Sve je počelo 2007. kada su mještani odlučili zamijeniti stari križ na Gornjoj Kustošiji, već dopola propao u zemlju. No, Ljiljana je smatrala da križ izgleda vrijedno te se prije njegova uklanjanja obratila upravi za zaštitu kulturne baštine i Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Stručnjaci su potom izašli na teren i potvrdili - riječ je o gotovo 350 godina starom križu putaru s vrijednim elementima pučke umjetnosti, jedinstvenom u Zagrebu.

– Izrezbareni motivi na križu učinili su mi se vrijednima te sam znala da križ dugo tamo stoji jer su ga se najstariji mještani prisjećali još iz djetinjstva - kaže Peršinec.

Ispostavilo se da je riječ o križu koji je označavao put hrane, odnosno mjesto na kojem su trgovci prodavali hranu. Vrijedni je križ restauracijom, koju su financirali Grad, ali i sami mještani, vraćen u prvobitno stanje i ponovno postavljen na mjesto gdje je nađen, u ulicu Peršinci.

–Svi su Kustošijanci ponosni na križ i puno bi nam značilo kada bi i drugi prepoznali njegovu vrijednost, zato smo odlučili apelirati u Hrvatsku poštu za izdavanje marke - objašnjava Peršinec te dodaje da je akcija dobila i podršku Vijeća gradske četvrti. A kako bi se cilj brže ostvario nedavno se u projekt uključilo i Društvo Kustošijanaca čiji predsjednik Vladimir Očić ističe da se još samo čeka odobrenje Pošte, nadležne za izdavanje maraka. I Hrvatsko filatelističko društvo podržalo je projekt.

Iz Hrvatske su pošte poručili da primaju prijedloge tema za poštanske marke od raznih kulturnih ustanova, udruga i građana te da u obzir dolaze važne obljetnice, ljepote hrvatske prirodne i kulturne baštine te aktualne sportske i kulturne zanimljivosti. Konačnu odluku o motivima donosi nadležno povjerenstvo, a teme se odabiru godinu i pol unaprijed. Pošta je do danas izdala 988 poštanskih maraka, u ponedjeljak se u optjecaj pušta i 989., a od toga ih je 28 vezano uz grad Zagreb.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar ankabutorac
ankabutorac
08:37 24.02.2015.

Nastariji kriz resatauriran..konacno jedna lijepa vijest...

SP
spremni0
13:30 24.02.2015.

čudno da komunjare nisu to spalile...