Generalni urbanistički plan

Zbog političkog inata čeka nas nova rasprava oko izmjena GUP-a?

10.02.2015., Zagreb - Staro Trnje, naselje uz Trnjanski nasip ciji stanari cekaju donosenje GUP-a kako bi mogli legalizirati svoje kuce. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
10.02.2015., Zagreb - Staro Trnje, naselje uz Trnjanski nasip ciji stanari cekaju donosenje GUP-a kako bi mogli legalizirati svoje kuce. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
10.02.2015., Zagreb - Staro Trnje, naselje uz Trnjanski nasip ciji stanari cekaju donosenje GUP-a kako bi mogli legalizirati svoje kuce. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
11.02.2015.
u 12:00
Darinko Kosor mogao bi krenuti u kampanju s građanima na način da će diljem grada organizirati tribine vezane uz izmjene GUP-a
Pogledaj originalni članak

Donošenje izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) u sljedećim mjesecima moglo bi prerasti u pravi politički rat. Budući da građani, investitori i poduzetnici diljem grada na izmjene čekaju od rujna 2014. kako bi napokon krenuli u realizaciju projekata, političari, izgleda, baš na tome žele poentirati.

Opet javna rasprava

Prema neslužbenim informacijama, s jedne je strane gradonačelnik Milan Bandić koji preko svojih ljudi u gradskoj upravi čini sve da se o planu ne odlučuje bez njega te da na donošenju poentiraju njegova zamjenica Sandra Švaljek i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor.

S druge strane, Kosor želi da se izmijenjeni GUP čim prije donese jer osim političkih bodova želi da Skupština pod njegovim vodstvom bude korisna, a ne tek glasačka mašinerija. Zamjenica gradonačelnika u cijeloj priči tvrdi da sve ide po planu i kako sukoba nema, da službe rade na GUP-u i da će doći i do Skupštine. Kosor pak kaže – "ako je tako" – GUP očekuje ubrzo na sjednici, no tvrdi da će se realno sve oduljiti u najboljem slučaju do srpnja.

U tom slučaju, uskoro će se morati ponoviti i javna rasprava jer će isteći šest mjeseci od protekle pa će građani još jednom moći predati zahtjeve za izmjene. Kako bi se GUP ipak čim prije donio, neslužbeno doznajemo da će Kosor krenuti u "kampanju s građanima".

Ovdje sam rođen. Ili neka nas isplate ili neka daju dozvole

Vlado Blagus

stanovnik Trnja

Tako će u prvi plan gurnuti probleme zbog nedonošenja izmjena GUP-a, a u prilog mu idu brojni zahtjevi građana koji bez toga gube mogućnost legalizacije. Najbolji primjer su stanovnici Trnja koji su Kosora pozvali da dođe na zbor građana koji će se u naselju održati 25. veljače. Kosor je kazao da će doći kao i na svaki zbor građana na koji ga pozovu, a nije odbacio ni mogućnost održavanja tribina i u drugim četvrtima.

Krešimir Končić, vijećnik Gradske četvrti Trnje kazao je kako od Kosora očekuju da učini sve da se GUP donese čim prije kako građani ne bi ispaštali. Objasnio je da je u postojećem GUP-u prostor uz nasip rezerviran za "Zagreb na Savi" pa vlasnici stotinjak kuća ne mogu legalizirati svoju dogradnju. Stoga traže prenamjenu iz društvene u mješovitu zonu.

Traže prenamjenu

– Sve ove kuće izgrađene su do 1940. i nisu bespravne. Građani samo žele legalizirati dogradnje koje su napravili jer im grad u 50 godina nikada nije ponudio otkup zemlje – istaknuo je Končić. Stanovnici su gnjevni na gradonačelnika koji im je prije govorio da predaju zahtjeve i da će gradske službe odraditi sve kako treba.

Vlado i Katica Blagus baš to su i napravili te dogradili malu obiteljsku kuću, no zbog čekanja izmjena GUP-a ostat će bez dozvole za legalizaciju i 9,5 tisuća kuna koliko su platili geodete, arhitekte...

– Ovdje sam rođen. Ili neka nas isplate ili neka daju dozvole – kazao je Blagus. Dodao je da su platili i sve komunalije koje im je Grad uredno nudio i za to uzimao novac.

Investicije stoje jer se još čekaju izmjene GUP-a

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.