Teen Dox žiri

Zbog dokumentaraca ne izlaze iz kina

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Zbog dokumentaraca ne izlaze iz kina
04.03.2017.
u 18:09
Teen žirija je u osam dana trajanja ZagrebDox festivala pogledao i ocijenio deset filmova te su u konačnici odlučili koji je najbolji. Nakon obavili službeni dio, mnogi od njih ostali bi i kinodvoranama, doslovno od jutra do večeri.
Pogledaj originalni članak

Mladi, entuzijastični, vrijedni i – zaljubljeni u film. Luka Kukec, Darija Matagić, Petra Marijanović, Karlo Špoljar, Karlo Paklan, Tina Maria Butajla, Petra Bubalo, Jana Čanadžija, Lara Pušenjak, Tamara Ramadi, Antonella Pin, Stella Pin, Ian Štalcar Furač, Patrik Musić i Tea Rendulić članovi su Teen žirija koji će u osam dana trajanja ZagrebDox festivala pogledati i ocijeniti deset filmova te u konačnici odlučiti koji je najbolji.

Žele biti redatelji

Svih 15 članova žirija ove su godine učenici od 1. do 4. razreda XIII. gimnazije u Zagrebu. Pohađaju nastavu filma, a svima im je zajednička ljubav prema sedmoj umjetnosti. Među njima je i Patrik Musić koji i sam za sebe kaže da je pravi filmofil.

– Od malena sam okružen filmovima jer mi je otac redatelj i od njega sam naslijedio tu ljubav. Bio sam s njim i na Doxu kao mali, a drago mi je da sam se sada vratio i to kao član žirija – govori ovaj učenik koji, iako tek ide u 2. razred, samouvjereno zaključuje kako će mu iskustvo na Doxu sigurno pomoći da postane redatelj. A nije jedini koji želi nastaviti svoje školovanje u tom smjeru. Tako se puno njegovih kolegica i kolega, osim što vole gledati filmove, već bacilo na snimanje.

– Zasad su to kratki video uraci na YouTubeu, ali i to je početak – rekla je pak maturantica Tea Rendulić kojoj je također cilj Akademija dramskih umjetnosti.

Nova publika

Kategorija Teen Dox pokrenuta je prije sedam godina kako bi se mladu populaciju zainteresiralo za dokumentarni film i očito im ide odlično. S jedne je strane žiri koji čine tinejdžeri, a s druge su filmovi koji se bave temama vezanim uz mlade, njihov položaj u društvu, probleme i izazove, pretežito mladih autora. U biranju najboljeg, članovi žirija ističu da im je bitno da film bude razumljiv, da ima jasnu poruku, ali i da ih “dotakne”.

– Mi na taj način stvaramo novu publiku. Najdraže nam je kad vidimo bivše članove teen žirija koji su danas samostalno došli na festival, a takvih je puno. Ono što je najbolje što onda dovode prijatelje, roditelje... – objasnila je Lada Bonacci, koordinatorica Teen Dox žirija te dodala kako je najvažnije kod mladih promijeniti percepciju o dokumentarnom filmu. Kako kaže, treba ima pokazati da je i dokumentarac umjetnost, a ne samo popularno-znanstvena forma o biljkama i životinjama, kakve najčešće vide na televiziji. Istaknula je kako joj je jako drago što članovi žirija pokazuju veliko zanimanje za film, a nakon što obave sve “obaveze”, mnogi od njih ostaju i kinodvoranama, pa neki doslovno gledaju filmove od jutra do večeri.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.