objekt u sesvetama

Zakup vrtića Grad plaća 38 milijuna kuna

Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
Zakup vrtića Grad plaća 38 milijuna kuna
06.01.2013.
u 12:23
Mjesečni najam prostora od 7680 četvornih metara stoji 28.270 eura bez PDV-a i režija, a Grad nakon isteka ugovora neće biti vlasnik vrtića.
Pogledaj originalni članak

Kako se približavaju lokalni izbori u svibnju, proporcionalno se smanjuju gorući gradski problemi među kojima je manjak vrtića. Tako se ovih dana najavljuje početak gradnje dugoočekivanih objekata na Kajzerici i Vrbanima III. U tišini su dobitnici postale i Sesvete jer 280 djece u 14 odgojnih skupina od prosinca pohađa reprezentativni područni vrtić Markuševec. Ima sportsko igralište, parkiralište, središnju kuhinju sa spremištem i garderobom, sanitarijama, praonicom, trijažom, sobama za odgojitelje, zahodima za posjetitelje... i prati ga zanimljiva priča. Objekt je do proljeća bio sportska dvorana čiji je vlasnik Sava-sport poduzetnika Pere Karatovića. Tada počinju radovi na prenamjeni prostora, a Grad Zagreb 30. rujna raspisuje natječaj za zakup poslovnog prostora.

Strogi uvjeti

Uvjeti su strogo propisani, a posebno je upečatljiv onaj da objekt mora biti useljiv na dan potpisivanja ugovora 31. listopada. Na natječaj se javlja jedino tvrtka Sava sport, ponuda je obvezujuća pa će Karatoviću u idućih 15 godina na račun sjesti 38 milijuna kuna. Mjesečni najam prostora od 7680 četvornih metara stoji 28.270 eura bez PDV-a i režija, a Grad nakon isteka ugovora neće biti vlasnik vrtića.

– Zakup je dokaz da se nekome pogoduje jer je Grad 2009. godine kupio oranicu površine 6695 četvornih metara u Sesvetskom Kraljevcu za 960 tisuća eura i ona stoji prazna. Novi vrtić nije riješio problem smještaja djece jer naši roditelji moraju voziti u Sesvete budući da je vrtić u naselju Iver pun djece iz okolnih mjesta – govori predsjednik Mjesnog odbora Sesvetski Kraljevec Ivan Hrešć. Isto je u Kašini i okolnim mjestima Prepuštovcu, Blaguši, Popovcu... čija djeca moraju putovati u novi vrtić. Međutim, zanimljivije je da Grad Zagreb posjeduje još jedno zemljište površine 5500 četvornih metara u Ulici Blage Zadra u Sesvetskim Selima. Tvrtka Phoenix Capitis darovala im ga je 2007. godine u zamjenu za djelomičnu izmjenu GUP-a bez kojeg ne bi mogli krenuti u realizaciju projekta Phoenix park – Grad budućnosti. Na zaključku o prihvaćanju ponude Sava-sporta stoji potpis Milana Bandića. Zanimanje za skupo plaćen vrtić budi i činjenica da je Karatović preko tvrtke Sava-promet povezan s C.I.O.S.-om, tvrtkom čiji je predsjednik uprave Petar Pripuz. Do studenog je Pero Karatović bio jedan od trojice članova društva Sava-prometa, a tada jedini član postaje C.I.O.S.

“Velike ribe jedu male”

- Nemam nikakve veze s Pripuzom osim što sam tvrtku s dvojicom braće prodao Ciosu jer “velike ribe jedu male” i s reciklažom ne želim imati posla. Do suradnje s Gradom došlo je tako što sam na proljeće ponudio vijeću gradske četvrti prostor jer, kao stanovnik Sesveta, znam da nema vrtića. Dobio sam pozitivan odgovor i nakon toga uputio zahtjev Gradskom uredu za obrazovanje koje me je poduprlo u tome da uložim vlastiti novac u preuređenje sportske dvorane u vrtić. Cijenu najma ne smatram velikom jer je cijena i ostalih zakupa tog tipa 8 eura po četvornom metru. To što Grad neće biti vlasnik prostora nije sporno jer se tvrtka, prema ugovoru, brine o održavanju objekta. Smatram da je Grad profitirao jer nije bio prisiljen dizati kredit za gradnju vrtića. Ugovor o najmu je 15 godina, plus pet godina produžetka. Sve je legalno i čisto - kazao nam je Karatović.

Iz gradskog Ureda za obrazovanje odgovaraju da je zakup prostora bio najbrže rješenje manjka vrtićkih kapaciteta u Sesvetama.

>> Pobuna roditelja – vrtić 600 
kuna zakasne li s papirima

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

GL
glavo
12:57 06.01.2013.

Sve mogu razumjeti,ali da se od djece krade,i da za njih nemamo ??

DA
darkozeleni
13:29 06.01.2013.

Nevjerojatno da neko i pomišlja dati glas Bandiću ili nekom drugom SDP-ovom kandidatu.....Na djeci prati lovu je dno dna....za taj novac se moglo izgraditi desetak tisuća kvadrata vrtića....Što li će sve ispasti iz ormara kad dođe do promjene vlasti u Zg koje uredno zatrpavaju Bandić i SDP 12 godina???

CH
chemica
13:35 06.01.2013.

Grad nema dovoljno novca za gradnju novih vrtića pa ovako pokušava pokrpati "rupe". Građani vide novi vrtić, a kakvom se muljažom došlo do njega...Prekomplicirano je to za prosječnog Bandićevog glasača.