Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utrka s gradom

Pobuna roditelja – vrtić 600 
kuna zakasne li s papirima

'06.12.2012., Bjelovar, Vrtic Pinokio - Sv. Nikola posjetio i darivao polaznike Djecjeg vrtica Pinokio u organizaciji zena HSS-a,  Hrvatsko srce Bjelovar.   Photo: Damir Spehar/PIXSELL
'Damir Spehar/PIXSELL'
04.01.2013.
u 08:30

Apsurd je da obitelji trebaju dostaviti i porezne prijave koje mogu dobiti tek krajem siječnja, a nikako do roka koji je dao grad

Novi način naplate vrtića koji je počeo s novom godinom zbunio je i naljutio roditelje. Rok je za predaju potrebne dokumentacije 18. siječnja, a svi oni koji do tada ne ispune zadane uvjete, plaćat će najvišu cijenu za boravak djeteta i to 600 kuna.

Većina djece nije u vrtiću

Gradski Ured za obrazovanje, čiji su telefoni jučer neprestano zvonili, obavijest s gore navedenim rokom na adrese vrtića poslao je na sam Badnjak. Na taj način roditeljima je ostavio premalo vremena za skupljanje hrpe potrebne dokumentacije.

– Većina djece uopće ne ide u vrtić. Na zimskim su praznicima, rade samo dežurne tete, a vraćaju se tek 14. siječnja. Na taj način imat ćemo samo četiri dana da predamo dokumente što je premalo – kazala je Davorka Makarović iz udruge Rode koja je osudila nespremnost Grada. Da bi apsurd bio veći, roditelji do spomenutog datuma na vrtićke adrese moraju predati i porezne prijave iako se one zaključuju s 31. siječnjem, kada i fiskalna godina.

– Gradonačelnik i gradski ured ponavljaju kaos otprije godinu dana zahvaljujući svojoj sposobnosti da baš ništa ne nauče iz prethodnih situacija. Pitamo se je li im uistinu stalo da roditelji uspiju prikupiti dokumentaciju ili zapravo s figom u džepu priželjkuju da nas što manje u tome uspije kako bi nam svima naplatili najviši iznos od 600 kuna – pitaju se u Rodama.

Umjesto potvrde iz Porezne uprave, koja se očigledno ne može dobiti do zadanog roka, Grad će uzeti potvrdu o plaći od poslodavca, a kako kažu iz udruge “Vrtić za sve”, to će dodatno komplicirati stvar.

– Ovako se opet ostavlja mogućnost da neki roditelji ne prijave svoja primanja. To se ne može znati dok Porezna to ne evidentira, a to će biti gotovo krajem mjeseca – kazala je Marija Šinković Dečić iz udruge “Vrtić za sve”.

Posebna potvrda

Problem je i kod ostvarivanja olakšica zbog kredita za kupnju nekretnine. Kako kažu iz udruga, posebna potvrda od banke plaća se od 50 do 100 kuna, ovisno o poslovnoj politici i statusu klijenta.

– Kredit se ne može potvrditi mjesečnim računima, nego posebnom potvrdom na kojoj stoji iznos, stanje kredita, u kojoj je fazi otplata i slični detalji – dodala je Šinković Devčić. Sada opet izbija na vidjelo zbog čega su se roditelji pobunili protiv dohodovnog cenzusa, kažu iz udruga, a to je izigravanje zakona i nespremnost gradske birokracije.

>>Nema više besplatnog vrtića – papire prikupite do 18. siječnja

Komentara 4

DU
Deleted user
11:16 04.01.2013.

naravno da iza ovog pojeftinjenja ili poskupljenja vrtića ne stoji briga za siromašnije, niti težnja za time da bogatiji plaćaju više, kad oni već i samim plaćanjem većih poreza i prireza već plaćaju više. ne. ovdje je posrijedi predizborna težnja političara da se udvori što je moguće većem broju potencijalnih glasača, a to su oni sve siromašniji isiromašniji građani, koji bi nakon osiromšenja zbog sjajnih poteza različitih "političkih stranaka", ovim potezima trebali biti zavarani da se kao radi u njihovu korist. ako je čovjek iole pametan, on na svim narednim izobrima u narednih par godina neće dati svoj glas niti jednoj od stranaka koja je iole sudjelovala u bilo kojem poskupljenju (struja, plin, cestarine...) ili preroštavanju po porezima - porezne stope u porezu na dohodak, porez na nekretnine, porez na dividende malih dioničara i sl, svim ovima stvarima kojima su od građana unazad godinu dana oteti veći novci nego kosoričinim privremenim kriznim porezom, koji je pokrenuo lavinu pada potrošnje.

SS
sseka
14:58 04.01.2013.

ovo je sramotno! ja za svoje dijete plaćam 600 kuna, zatr ne živim u zagrebu. ovi u zagrebu se bune jer plaćaju 200 kuna. to je 3 PUTA manje. pa gdje drugdje na svijetu toga ima?!

CH
chemica
15:03 04.01.2013.

Koliki je prirez u tom tvom malom selu? Metropola ima najveći u državi pa je svakako puno, puno manji, ako uopće i postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije