povijest grada

Zagrebački kvartovi nekad i sad – uključite se u projekt

Foto: Muzej grada Zagreba
Zagrebački kvartovi nekad i sad – uključite se u projekt
24.10.2013.
u 12:00
Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih četvrti.
Pogledaj originalni članak

Dolaskom većeg broja radnika između Prvog i Drugog svjetskog rata prostor Volovčice počinje se širiti počevši od središnjeg dijela oko Moslavačkog trga gdje se podižu obiteljske kuće.

Gradsko poglavarstvo Zagreba na sjednici 16. travnja 1932. donosi zaključak o prodaji 207 parcela na Volovčici te odlučuje da se odmah pristupi izgradnji kanalizacije i ceste, a uporedno da se vrše prodaje i prijenosi parcela. Novinskom izvješću koje o tome govori priložena je stručna skica parcelacije budućih građevinskih čestica na dotadašnjim livadama i oranicama na kojima od toga dana počinje gradnja središnjeg naselja bivše općine Peščenica, odnosno današnje gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Od početka 1950-ih južnije se podiže Prvomajsko naselje sastavljeno od dvokatnih zgrada koje danas nosi naziv Svetog Josipa Radnika. Prostorom dominiraju tri sedamnaesterokatna nebodera koji se podižu krajem 1960-ih u južnom dijelu, dok se na rubnom sjevernom dijelu nalazi tržnica, sagrađena 1964. godine, te tvornica Cedevita.

Središnja ulica je Ivanićgradska gdje su škola, vrtić, kulturni centar, knjižnica i niz drugih sadržaja. 

>>Potomci španjolskih gusara skrasili se na Gornjem gradu

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih četvrti.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.