PROMO

Zagrebačka županija: 374 tisuće eura za ukupno 100 programa i projekata socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga

Zagrebačka županija: 374 tisuće eura za ukupno 100 programa i projekata socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga
01.06.2023.
u 16:02
Zagrebačka županija u ovoj će godini s gotovo 374.000 eura poduprijeti ukupno 100 projekta socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga sa svog područja – rečeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati dva natječaja temeljem kojih se dodjeljuju spomenuta sredstva.
Pogledaj originalni članak

Tako je 159.268 eura dodijeljeno udrugama koje brinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi, 95 tisuća eura za zdravstvene i socijalno-humanitarne programe/projekte, a 40 tisuća eura za programe/projekte zaštite od nasilja u obitelji. Za financiranje programa i projekata braniteljskih udruga izdvojeno je 79.600 eura.

Zahvalu na osmišljavanju i provedbi projekata udrugama je uputio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Veselimo se svakom projektu, svakom napretku i koraku ka tome da zajedno gradimo jedno bolje i sretnije društveno okruženje“, rekao je župan Kožić, istaknuvši pritom nemjerljivu ulogu i entuzijazam brojnih članova udruga i volontera koji svoje slobodne vrijeme posvećuju radu s potrebitima. Pojasnio je kako je riječ o projektima za djecu, žrtve nasilja u obitelji, umirovljenike, branitelje, mlade, osobe s invaliditetom i niz drugih skupina kojima će se provedbom tih projekata povećati kvaliteta života. „Najmanje što možemo napraviti, a radit ćemo to i u buduće je, financijski vas podržati“, poručio je Kožić.

Svoje projekt na konferenciji za medije predstavile su 4 udruge. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar preuzela je ugovor za provođenje projekta Psihosocijalna podrška djeci žrtvama nasilja u obitelji. „Uz brojne djelatnosti Caritas na području Zagrebačke županije ima kuću za smještaj majki i djece, žrtava obiteljskog nasilja u kojoj je prošle godine boravilo 46 osoba. Ovim projektom pomažemo djeci kojima je potreban multidisciplinaran pristup u rješavanju njihovih teškoća te prevladavanju trauma“, pojasnila je ravnateljica naglasivši kako je cilj osnažiti djecu i pomoći im da izrastu u zrele osobe.

Kada govorimo o projektima prevencije i ranog otkrivanje raka dojke, jedna od najpoznatijih udruga, ne samo u Zagrebačkoj županiji nego i cijeloj Hrvatskoj, je Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije. Višnja Pejak iz Udruge poručila je kako je u protekle 22 godine projektima i akcijama udruge obuhvaćeno 70 tisuća žena s područja Zagrebačke županije. Ove će godine sa sredstvima Zagrebačke županije provoditi projekt Malo upozorenje – velika šansa. „Cilj ovog projekta je osvijestiti javnost o važnosti brige o svom zdravlju i odazivanju preventivnim pregledima te uočavanju promjena na sebi“, pojasnila je Pejak.

Predsjednica udruge „SRCE“ - udruga djece sa teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đurđa Penava naglasila je kako je udruga osnovana prije 18 godina od strane nekoliko roditelja u Svetom Ivanu Zelini, a danas aktivno pruža široku lepezu usluga za 160 korisnika. „Županija naš rad podržava od samog početka, a ove godine sredstva ćemo koristiti za inovativan projekt Podrška u zajednici koji podrazumijeva da stručni kadar Udruge odlazi u obitelji i tamo pruža podršku djetetu u njegovom prirodnom okruženju“, pojasnila je Penava naglasivši kako projekt ima odlične rezultate te da je radi njega već preveniran odlazak određenog broja djece u institucije.

Prenošenje istine o Domovinskom ratu na učenike osnovnih škola misija je koju Udruga branitelja 151. samoborske brigade radi uspješno već dugi niz godina, a nastavit će i u ovoj godini. Prema riječima predsjednika Udruge Rudolfa Jedvaja u sklopu projekta 900 učenika s područja Samobora i Svete Nedelje educirat će se o temi Domovinskog rata te zajedno s pripadnicima Udruge otići na terensku nastavu na Spomen području Trokut kod Novske.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr