STIGAO IZ NJEMAČKE

Zagreb ima jednog oboljelog koji je već prebolio koronavirus

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Bandić sa suradnicima održao konferenciju uoči sjednice Gradske skupštine
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Bandić sa suradnicima održao konferenciju uoči sjednice Gradske skupštine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Bandić dijelio ruže povodom Međunarodnog dana sestrinstva
13.05.2020.
u 12:41
Oboljeli, naime, je bio u Njemačkoj gdje se testirao i nalazi su pokazali da je pozitivan.
Pogledaj originalni članak

Pročelnik ureda za zdravstvo, Vjekoslav Jeleč, na press konferenciji zagrebačkog stožera civilne zaštite kazao je kako Zagreb nakon šest dana ima jednog oboljelog od COVID-19, i to recidivista. Što znači da se radi o bolesniku koji je već prebolio koronavirus.

Oboljeli, naime, je bio u Njemačkoj gdje se testirao i nalazi su pokazali da je pozitivan, a drugi test je pokazao da je negativan. Povratkom u Hrvatsku, bio je u samoizolaciji te je nakon dva tjedna ponovno testiran i test je ponovno pozitivan.

Iz policije su naveli kako u protekla 24 sata nije bio kršenja epidemioloških mjera, a trenutačno je u samoizolaciji 166 osoba. 

- Raspoloženje nam je pokvario koronavirus. Danas će novozaraženi biti ponovno testiran i nadajmo se da smo te sreće da su strojevi pogriješili. Skoro smo danas rekli da je Zagreb "koronafree zona", međutim, to ipak ne stoji - rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Osvrnuo se i na puštanje tramvaja u pogon, govoreći kako je ZET skoro u punom pogonu, ne voze jedino tri linije. Od toga će dvije biti puštene u promet do ponedjeljka. Na pitanje o zakonu za sanaciju potresa kratko je komentirao kako je jutros imao sastanak s premijer Andrejom Plenković svezi toga. 

- Zakon bi sutra trebao u javnu raspravu. Mi smo zadnji koji ćemo raditi problem oko raspuštanja Sabora - rekao je Bandić.

Za obnovu mostova nakon potresa, pak, Bandić kaže da je Zagreb još prije tri godine donio šestogodišnji plan obnove mostova koji je trenutačno još uvijek u tijeku.

- Za mjesec dana će krenuti radovi na mostu Mladosti, a natječaj se ovih dana raspisuje za pješačku stazu na mostu na Savi - naveo je Bandić.

Što se katedrale tiče,  rekao je kako će se još vidjeti kako će Nadbiskupski dvor odlučiti o tijeku obnove jer je to "sakralni, vjerski i umjetnički zaštitni znak grada", ali da žele da projekt sanacije tornja počinje što prije. Za micanje automobila građana sa zelenim površina kratko je istaknuo kako će redari upozoravati one koji ih još nisu maknuli, a oni koji neće reagirati na upozorenje, njih će se kažnjavati.

Pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Romana Galić, odgovarala je na pitanja novinara u vezi popuštanja mjera zaštite u domovima za starije komentirajući kako iako je epidemiološka situacija povoljna, da se pribojavaju, obzirom da se radi o rizičnim skupinama ludi, sve mjere otpustiti najednom.

- Prije dva dana smo s ravnateljima i epidemiolozima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "DR. Andrija Štampar" smo napravili detalje oko zagrebačkih domova. Nećemo od ponedjeljka moći u svih 600 domova pustiti odmah obitelji jer bi to bilo kaotično i nadajmo se da svi koji će moći ići da će biti odgovorni - zaključuje pročelnica.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.