TIJEKOM SVIBNJA

"Vizualna zadovoljstva i jezik filma" novi je ciklus na programu Kinoteke

Foto: Kinoteka
Foto: Kinoteka
Foto: Kinoteka
Foto: Kinoteka
Foto: Kinoteka
06.05.2023.
u 08:00
Erotika, tjelesnost i seksualnost teme su koje se obrađuju u 15 filmova ciklusa, a na repertoaru su i dva domaća filma: "Lepota poroka" i "Ne gledaj mi u pijat"
Pogledaj originalni članak

"Lepota poroka", "Sretno, Leo Grande", "Romansa" i "Samo strast" dio su programa novog ciklusa "Vizualna zadovoljstva i jezik filma", a koji broji 15 filmova koji će se na programu kina Kinoteka naći tijekom svibnja. 

Prije pola stoljeća britanska teoretičarka i filmašica Laura Mulvey napisala je esej „Vizualna zadovoljstva u narativnom filmu“, u kojem je spajajući psihoanalizu i feminizam uvela termin muški pogled u filmologiju, a danas se, zahvaljujući pokretima kao što su #MeToo, Woke, Black Lives Matter ponovno aktualizirao na društvenim mrežama.

Esej je nadahnuo brojne filmske umjetnike i umjetnice koji su pokušavali pronaći alternativu da filmskim jezikom progovore o ženskom iskustvu, tijelu, seksualnosti i žudnji, a neki od njih su i "Isprana mozga: seks-kamera-moć" te "Sretno, Leo Grande".

SIN RADE ŠERBEDŽIJE

Danilo Šerbedžija snima prvi igrani film o Draženu: Za Večernji list otkriva prve detalje

Predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja u velikom intervjuu govori zašto nije poput oca Rade i sestre Lucije krenuo u glumačke vode iako je još kao dječak nastupao s ocem u predstavi “Oslobođenje Skoplja” po kojoj je poslije i režirao film. Danilo govori i o studiranju u Americi, odrastanju u Zagrebu, pomaže li mu ili odmaže prezime Šerbedžija te je li mu intimno važnija glazba ili film

Inspiriran pedesetim rođendanom Mulveyina eseja te suvremenim filmovima koji su očito potaknuti njezinim idejama, ciklus okuplja niz filmova autorica i autora koji su pokušali iznaći nove načine da se progovori o tijelu, seksualnosti i žudnji na filmu. Sastoji se od 15 naslova koji su po mnogočemu različiti, iako ih većina istražuje odnos žudnje i osobne autonomije te odnos seksualnosti, roda i rada.

Uz spomenute filmove, program uključuje i rijetko prikazivane naslove kao što su "Tražeći gospodina Goodbara" Richarda Brooksa iz 1977., adaptaciju romana Annie Ernaux "Samo strast" u režiji Danielle Arbid iz 2020., erotsku dramu "Romansa" francuske provokatorice Catherine Breillat te diptih Vilgota Sjömana "Ja sam znatiželjna: Film u žutom" (1965) i Film u plavom (1966), intrigantni hibrid dokumentarnog i igranog filma te jedan od pionira seksualne revolucije na velikom platnu.

Na repertoaru su i dva domaća filma: "Lepota poroka" iz 1986., film Živka Nikolića o sudaru tradicije i modernizacije u socijalističkoj Jugoslaviji, te "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić, kompleksan i provokativan pogled na isprepletenosti seksualne i osobne autonomije, patrijarhata i ekonomske moći.

Više informacija o filmovima i programu potražite u karticama pojedinih filmova na službenoj stranici Kinoteke

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.