Foto: Marin Tironi/Pixsell
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/Pixsell

VIDEO Ovo su crne prometne točke u Zagrebu i okolici

04. 09. 2018. u 17:15 26
Najprometnije točke s najviše nesreća u Zagrebu ipak ne uzimaju najviše života, prema podacima, više je smrti na cestama izvan grada

Kada u pet dana na cestama u Zagrebu i okolici u tri prometne nesreće pogine sedam osoba, postavlja se pitanje je li uzrok nesreća ljudska nepažnja ili činjenica da se usprkos svim ulaganjima u cestogradnju ne vozimo po dobrim prometnicama. Jer svaki grad, pa tako i Zagreb, ima svoje crne prometne točke, koje policija, kada ih uoči, pokušava prevenirati.

NOVI ZAGREB Bandić pustio u promet novoasfaltiranu ulicu SR Njemačke

Kriterij od tri godine

Kako pojašnjavaju u zagrebačkoj policiji, pod crnom prometnom točkom podrazumijeva se mjesto na kojem su se u posljednje tri godine dogodile dvije ili više nesreća u kojima su poginule osobe, ako je u tri godine na istom mjestu bilo 12 ili više nesreća s ozlijeđenim osobama, ako je bilo više od 15 nesreća bez obzira na posljedice ili ako su se dogodile tri ili više istovrsnih nesreća u kojima su sudjelovale iste skupine sudionika u prometu.

>> Pogledajte i video - Ovo su crne prometne točke u Zagrebu

 

Na području Zagreba i okolice policija od 2015. do danas bilježi 59 takvih opasnih mjesta, a apsolutni rekorder po broju nesreća je zagrebački rotor. Zanimljivo je da, iako se na njemu dogodilo najviše nesreća – 213, u tim nesrećama nitko, srećom, nije poginuo, dok je 71 osoba bila ozlijeđena.

Nakon rotora, po broju nesreća slijedi križanje Ulica grada Vukovara – HBZ – Trg Stjepana Radića na kojem su se dogodile 72 nesreće u kojima također nije bilo poginulih, dok su 32 osobe ozlijeđene.

A hvale se... Jednu ulicu završili prije roka, a u deset njih kasne

Policija je u Zagrebu kao crne točke detektirala i križanje Ulica kneza Branimira – Osječka – Trnava gdje je u 61 nesreći poginula jedna osoba, dok ih je 37 bilo ozlijeđeno.

Problematična su i križanja Slavonska - HBZ- Grada Vukovara – Držićeva, Ulica kneza Branimira – Donje Svetice, Grada Vukovara – Heinzelova, Selska – Horvaćanska, Grada Vukovara – Miramarska te Ulica kneza Branimira – Heinzelova.

Stanje na cestama Gužve u prometu u Zagrebu, kod Lučkog kolona 3 km

Opasni nadvožnjak

U oči upada i podatak da je od svih spomenutih problematičnih mjesta poginulih osoba bilo samo na križanju Ulice kneza Branimira i Osječke te Ulice kneza Branimira i Heinzelove, a u oba slučaja poginula je po jedna osoba. Iz navedenih podataka može se iščitati i da su Branimirova i Vukovarska prometno najproblematičnije ulice u Zagrebu.

Što se pak tiče Zagrebačke županije, kao mjesta na kojima su se dogodile nesreće s najvećim posljedicama, policija je izdvojila nadvožnjak u Velikoj Gorici u Slavka Kolara na A11 u kojoj su u dvije nesreće poginule tri osobe dok je jedna bila ozlijeđena.

Dobre vijesti Bandić predložio otpis dugova blokiranim građanima koji su dužni Gradu

U Velikoj Gorici problematična je i Avenija Ivana Pavla II. gdje se dogodilo 15 nesreća u kojima su poginule dvije osobe, dok ih je 14 bilo ozlijeđeno. U Sesvetama je problematično križanje Zagrebačka cesta – Bistrička – Ninska gdje su u 36 nesreća ozlijeđene 32 osobe.

U Ivanić-Gradu pak je problematična Savska ulica od kućnog broja 1 do kućnog broja 82 jer se na tom dijelu dogodilo 17 nesreća u kojima je jedna osoba poginula, a 11 ih je bilo ozlijeđeno.

>> Pogledajte i video - Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo
pogledajte na vecernji.hr
  • 17:23 4. rujna 2018.

    Najveći problem je nepoštivanje prometnih propisa i drugo ništa

  • 17:31 4. rujna 2018.

    Vidim da ste Sesvete strpali u Zagrebačku županiju...piscu teksta nije poznato da su Sesvete dio Zagreba, jedan kvart Grada Zagreba, pa ne spadaju pod Zagrebačku županiju. Sramotno!

  • 18:01 4. rujna 2018.

    Grad Zagreb na čelu sa Milanom Bandićem malo ili nimalo ne ulaže u izgradnju nove prometne infrastrukture (nadvožnjaci , podvožnjaci i slično ) ,nego samo krpa postojeće ceste i to jako nekvalitetno , tako da jarani imaju posla svakih par ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".