vatreni dečki

Vatrgasci iz Dubrave - Podučavaju, crtaju grafite, igraju bejzbol...

Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'16.08.2013., Zagreb - Djelatnici vatrogasne postaje Dubrava, junaci kvarta. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'03.05.2012., Zagreb - Vjezba JVP Dubrava spasavanja unesrecene osobe iz autombila, u kojoj je u ulozi unesrecenog sudjelovala novinarka Vecernjeg lista. Vjezba je prekinuta zbog stvarne intervencije
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'03.05.2012., Zagreb - Vjezba JVP Dubrava spasavanja unesrecene osobe iz autombila, u kojoj je u ulozi unesrecenog sudjelovala novinarka Vecernjeg lista. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Privatni album
Robert Demo
Autor
Mateja Šobak/VLM
19.08.2013.
u 10:30
Kad nisu na zadacima u humanitarnim su akcijama za siromašne i predavanjima o preventivi za djecu, a igraju i odbojku i bejzbol
Pogledaj originalni članak

Gase vatru, pomažu unesrećenima u vrijeme prometnih nesreća, ugošćuju kolege kojima je netko blizak u bolnici u Zagrebu, sudjeluju u humanitarnim akcijama KHL Medveščaka, ali crtaju i grafite s Bad Blue Boysima, ljeti igraju odbojku i bejzbol, dok se zimi zabavljaju uz stolni nogomet i gradeći dvorce u snijegu. Razlozi su to zašto dečke iz Vatrogasne postaje Dubrava voli čitav kvart u kojem su nedavno, za gašenje požara u zgradi, dobili i zahvalnicu stanara.

Alpinističke tehnike

–To nam se dogodilo prvi put u tisućama intervencija koliko smo dosad prikupili, a u dogovoru sa stanarima, početkom rujna održat ćemo im i predavanje na temu kako se ponašati u vrijeme požara i kako reagirati - objašnjava zapovjednik postaje Siniša Jembrih, inače pionir upotrebe alpinističkih tehnika u vatrogastvu, te jedan od rijetkih vatrogasaca koji svoje stručne članke objavljuje diljem svijeta. Kako objašnjava Jembrih, kad izbije požar, najvažnije je ostati priseban i ne paničariti. Upravo takve upute daju i djeci iz vrtića te osnovnoškolcima koji na terensku nastavu često dolaze upravo u njihovu postaju. A baš ona, odnosno "Hotel Dalmacija", kako vatrogasci nazivaju tri apartmana koja se nalaze u sklopu njihove baze, postaje dom svim vatrogascima koji su na proputovanju ili čiji članovi obitelji, nažalost, moraju biti u jednoj od zagrebačkih bolnica.

Najteži zadaci

–Naravno da nam to uopće nije problem jer, u slučaju da je potrebno, naši kolege će i nama uvijek pomoći - govori zapovjednik koji u smjenama ima ekipu od po 13 iskusnih vatrogasaca. Također, odlično surađuju i s dobrovoljnim borcima protiv vatre, a njihova postaja nerijetko postaje i središte za obuke poput spašavanja s visine ili iz prometnih nezgoda. Upravo nesreće u prometu vatrogasci iz Dubrave smatraju jednima od najtežih kojima se moraju baviti, a sami priznaju kako im najteže pada kad netko nastrada zbog korištenja telefona u vožnji.

–Imali smo i zanimljivih intervencija, recimo, jednom gospodinu je dio flakserice pao u kanalizaciju, on je gurnuo ruku u odvod da izvadi taj djelić i nije ga htio ispustiti, pa više nije mogao izvaditi ruku iz odvoda, koji smo zatim morali razbiti da čovjek spasi ruku - pričaju vatrogasci koji u sklopu potaje imaju i odbojkaški teren te su u tom sportu postali već pravi profesionalci.

>>Od Mandalice do Mitnice, od Mandalice do Keglbajsa

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.