Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijest Črnomerca

Od Mandalice do Mitnice, od Mandalice do Keglbajsa

Sličice iz povijesti Črnomerca (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
13.08.2013.
u 11:14

Tvornica Franck, Zagrebačka pivovara, Zapadni kolodvor...Neki su od prepoznatljivih simbola Črnomerca, a u knjižnici Kajfešov najstariji dijelovi grada obrađeni su detaljno, kvartovi tek sporadično

U knjižnicu na Kajfešovu brijegu, čiji je veći dio ispod zemlje, a u koju odlaze stanovnici Svetog Duha te samo oni s namjerom, smjestila se jedna povijesna zagrebačka kvartovska priča. Zaposlenici knjižnice Vladimir Nazor, čija je ova knjižnica podružnica, ispričali su je kroz izložbu “Sličice iz prošlosti Črnomerca”, a na 22 velika panoa prikazali su kako se prva industrijska zona u Zagrebu razvijala u miran kvart za stanovanje.

– Izložba je podijeljena u dva dijela, Od Mandalice do Mitnice i Od Mandalice do Keglbajsa, a fotografije, dokumente i stare članke skupljali smo od stanovnika, tvornice Franck, koja ima bogatu zbirku o povijesti rada, Zagrebačke pivovare, škola i raznih ustanova – rekla je voditeljica Knjižnice Vladimira Nazora Vesna Čabrić te dodala da će izložbu nakon 6. rujna, do kada traje, ostaviti na mrežnim stranicama KGZ-a u virtualnom obliku, a za 2014. materijal se planira tiskati i kao knjižica. Ideja je bila, kaže, dati pozornost jednom dijelu glavnog grada o kojem se ne zna gotovo ništa.

 – U literaturi o prošlosti Zagreba postoji nerazmjer u obrađenosti pojedinih gradskih dijelova. Najstariji dijelovi grada, Gornji grad, Kaptol, Donji grad, obrađeni su očekivano detaljno i dobro, dok su ostali dijelovi obrađeni tek sporadično – kaže Čabrić. Tako se, osim fotografija gradnje novih vojarni u drugoj polovici 19. stoljeća, nekadašnjeg okretišta tramvaja ili starog izgleda Ilice, može vidjeti i kako je Črnomerec dobio ime, a opisano je u sklopu starog članka izdanog u časopisu Črnomerec.

– Dugo radim u knjižnici i sjećam se tog časopisa dok je još izlazio. No čini mi se da ne izlazi od osamdesetih godina, a još se može naći u općini – kaže Čabrić.

Osvrnuli su se i na uređivanje Trga Franje Tuđmana, nekadašnjeg Trga Francuske Republike, velikom projektu o kojem se pisalo još krajem sedamdesetih, a čija je gradnja i uređivanje i danas tema mnogih zagrebačkih medija.

>>Vrtni raj Ane Lončarić hrani i njene susjede

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije