Policijska patrola

Upozoravat će da se zaključavaju bicikli, kontrolirati parkiranje...

Foto: Robert Anić/PIXSELL
28.06.2015., Zapresic - Policijska postaja Zapresic promovirala je biciklisticku policijsku ophodnju te je s time usla u projekt MUP. Grad Zapresic sufinancirao je nabavu i opremanje dva bicikla kojima ce policijski sluzbenici patrolirati gradom. Novoopre
Foto: Grad Samobor
samobor
Foto: VGDanas
gorica
30.06.2015.
u 11:00
Nabavu dijelova i slaganje odradio je zaprešićki obrt pa bicikli imaju veće kotače
Pogledaj originalni članak

Zaprešić je treći po redu grad u Zagrebačkoj županiji, poslije Velike Gorice i Samobora, u nadležnosti Policijske uprave zagrebačke, kojim će voziti kontakt-policajci na biciklima.

Dva bicikla, koje je iz proračuna financirao Grad Zaprešić sa 10.000 kuna, svečano je za vikend zaprešićkim policajcima uručio gradonačelnik Željko Turk, a već jučer policajci su na tom prijevoznom sredstvu patrolirali gradom.

Kontakt-policajci

– Cilj je povećati prisutnost i mobilnost policijskih službenika, jačanje povjerenja između građana i policije kroz neposredni kontakt – rekao je načelnik PU zagrebačke Goran Burušić. Na području Zaprešića djeluju četiri kontakt-policajca, a među njima je i Ivica Majsak, koji provodi ophodnju u okolici centra Zaprešića.

– Na biciklima ćemo biti brži, mobilniji, svaki dio grada bit će nam pristupačan, pa i oni dijelovi koji su nedostupni automobilima – kaže Majsak kojemu je u predstavljanju bicikala pomogla kolegica, temeljna policajka Lucija Šimrak. U sklopu svog posla kontakt-policajci provodit će i edukaciju o biciklističkom prometu u vrtićima i školama. Lakše će obavljati i sve poslove preventivnih upozorenja, od upozoravanja na zaključavanje bicikala kako bi se spriječile krađe do kontroliranja prometa u mirovanju. Biciklima će pokrivati i okolna mjesta. Nabavu dijelova za bicikle i slaganje odradio je zaprešićki obrt Bicikato.

– Teško je raditi na nečemu za što još nema parametara. Gledali smo kako su to radili u Samoboru i Velikoj Gorici, no i improvizirali smo. Bicikle smo slagala nas dvojica nekoliko dana – kaže Roland Gjaić iz servisa Bicikato te dodaje da su ovi bicikli drugačiji od onih samoborskih i velikogoričkih po veličini kotača.

Postavljanje kamera

Malene sirene ipak nisu ugradili, već policajci za upozorenje imaju zvona. Policajci na biciklima atrakcija su već više od godinu dana u Velikoj Gorici, gdje patroliraju također dva policajca, dok u Samoboru posjeduju jedan bicikl. Zbog dodatne sigurnosti u prometu gradonačelnik Željko Turk najavio je i postavljanje novih kamera za dva do tri mjeseca.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZP
zeko.peko.7393
12:22 30.06.2015.

Kako to da policija ne poštuje zakon?? U zakonu jasno piše da bicikl mora imati (mačje oči) kadadioptere na kotačima i na prednjoj i zadnjoj strani bicikla.

K0
KONJINA4.0
12:12 30.06.2015.

ma sve super ali 8 sati sjediti na tom malom jadnom i tvrdom sjedalu....wtf, mogli su bar sjedala napraviti da valja