Ekipa iz Krafteraja

Unikatni bicikli, kuhinjski noževi i električne gitare kao pravi zagrebački proizvodi

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
07.12.2015., Zagreb - Mladi zagrebacki zanatlije u sklopu eventa Kraftwerk. Karlo Ban, proizvodjac nozeva, Robert Basic, proizvodjac gitara i Duje Ilijevic, proizvodjac motoriziranih bicikala. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
obrtnici
Foto: Borna Filić/PIXSELL
obrtnici
14.12.2015.
u 09:30
U kafiću u Tkalčićevoj mjesečno se okupljaju mladi obrtnici, razmjenjuju ideje i poslovne kontakte. Trljaju ruke jer posla – imaju dosta
Pogledaj originalni članak

Onaj tko je rekao da su zanati u Zagrebu nestali, pogriješio je.

Jednom mjesečno u kafiću Booze&Blues u Tkalčićevoj je Krafteraj, predstavljanje mladih zagrebačkih obrtnika koje moderira Đelo Hadžiselimović, i sam majstor TV zanata. Ekipa iz Krafteraja pronašla je u Zagrebu već desetak mladih koji žive ili ostvaruju ozbiljniji prihod od zanata. Među njima su i Duško Ilijević, Karlo Ban i Robert Bašić.

– Bavim se izradom unikatnih, "tailor made" bicikala. To su po narudžbi složeni i nerijetko motorizirani bicikli s moto-hibridnim pogonom – kaže Duje, koji i sam desetak godina vozi takav bicikl.

– Posao prerasta kapacitete, klijenti su sa skoro svih kontinenata, od studenata, do menadžera, tvrtki... Cijene počinju od 20.000 kuna. Da bih izradio najskuplji model,personaliziranih po želji kupca treba mi i do godinu dana – govori Ilijević, po struci odgojitelj. Za izradu proizvoda surađuje sa specijaliziranim radionicama, a sjedište obrta mu je u stanu na 12. katu, gdje smišlja i, npr., dodatke za oldtajmere.

Slučaj koji je odredio posao

Karla Bana za zanat je inspirirao slučajan običan događaj – netko je predugo ostavio žarač u roštilju pa se žarač usijao. Što bi se moglo učiniti s takvim komadom čelika? Kuhinjski nož!

– Izrađujem noževe po uzoru na japanski santoku. Nisam izmislio ništa nova, u Italiji imate tisuće kovača poput mene, kaže Ban, koji noževe izrađuje u preuređenom starom gospodarskom objektu u Zagorju.

– Nije lako izraditi jedan santoku, izrada noža najzahtjevniji je dio kovanja, morate se razumjeti i u druge materijale, a nijedan nož nije isti, ne samo zbog želja kupaca, svaki kovač ima svoj stil izrade. Većinom su to kuhinjski noževi koje kupuju i profesionalni kuhari i amateri. Najviše prodajem strancima, no sve više ljudi i u nas cijene kvalitetan nož – kaže Karlo. Zagrebački inženjer strojarstva ovim se bavi 12-13 godina, 10 godina mu je osnovni izvor prihoda. Već je prodao tisuće noževa koji su postali i brend s cijenom, počevši od sto eura. Danas, kaže, gleda kako posao proširiti.

Robert Bašić bavi se izradom gitara. Pa zašto, pitali smo, ako postoje Fender ili Gibson?

Ima i za izvoz

– Zato što se kod mainstream proizvođača ne mogu naručiti posebno izrađene gitare. Ne bavim se izradom replika, nego svojim interpretacijama klasične električne gitare. Recimo, oblik vrata je ono s čim svirač ima izravan dodir pa ga treba prilagoditi svakoj ruci – otkriva Robert koji i sam svira gitaru, svoje izrade, i to u tri benda.

– Moje gitare koriste Davor Viduka iz Kawasaki 3P-a, Luka iz Urban&4, Danilo Šerbedžija u svojem bendu Greaseballs svira na mojoj gitari. Jedan moj bas otišao je u Italiju, dvije gitare u Sloveniju. Pitaju iz Španjolske, Finske, Teksasa – govori Bašić kojemu za dovršenje jedne gitare ili basa, vrijednih između 7500 i 10 tisuća kuna, treba mjesec dana.

– Bavim se izradom gitara od 2008., radim jubilarnu, pedesetu. Izrađujem ih kod kuće u radionici. Dio materijala je iz pilana, koristim i mahagonij priređen za izradu namještaja, egzotične materijale naručujem putem interneta. Volio bih da moja gitara postane u cijelosti hrvatski proizvod, a da mi glazba bude izvor svih prihoda. Želja? Napraviti mandolinu! – kaže Bašić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.