okrugli stol 'Trešnjevka za djecu'

U Zagrebu je premalo igrališta za najmlađe, a problem su i vandali koji dječje parkove uništavaju

Foto: Robert Anić/PIXSELL
U Zagrebu je premalo igrališta za najmlađe, a problem su i vandali koji dječje parkove uništavaju
29.03.2015.
u 11:00
U gradskoj četvrti Trešnjevka-sjever godišnje se oko tri milijuna kuna izdvaja za uređenje dječjih igrališta
Pogledaj originalni članak

Kolika je važnost kvalitetnih dječjih igrališta za razvoj najmlađih, raspravljalo se na okruglom stolu "Trešnjevka za djecu". Stručnjaci s Kineziološkog fakulteta, gdje se skup jučer i održao, ravnatelji dječjih vrtića te nadležni složili su se da je na Trešnjevci premalo zelenih površina te da se one postojeće moraju kvalitetnije urediti.

– U male komunalne akcije spada i uređivanje infrastrukture za djecu i za to se područje godišnje izdvaja oko tri milijuna kuna, a jedan od trenutačno najvažnijih projekata upravo nam je uređenje igrališta uz vrtić "Grigor Vitez" na Rudešu – rekao je Ivan Butorac, predsjednik Vijeća gradske četvrti Trešnjevka-sjever. Ipak, ravnatelji dječjih vrtića požalili su se da im i one parkove koji su uređeni uništavaju vandali, što su potvrdili i predstavnici Zrinjevca.

– Mi u parkovima uopće ne možemo imati vodene elemente jer ih se odmah uništi – rekla je Vesna Bajza iz Zrinjevca, na što su stručnjaci dodali kako se širu zajednicu treba uključiti u uređenje parkova kako bi osjećali da je to prije svega njihov prostor. – Grad je svjestan problema dječjih igrališta i mi ćemo učiniti sve da ih uredimo, a potom i zaštitimo kako bi služila svrsi – rekla je pak Bosiljka Devernay, voditeljica Odjela za predškolski odgoj u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport.

A na pitanje zašto su uopće parkovi važni u životu djece odgovorili su stručnjaci, pedijatri i kineziolozi, koji su objasnili da djeca koja vježbaju imaju bolju koncentraciju na nastavi. Također, vrijeme provedeno u prirodi potiče djecu na fizičku aktivnost te se smanjuje rizik pretilosti, koja je sve veći problem među mladom populacijom.

>>Za dječja igrališta i asfaltiranje dobivaju 24 milijuna kn manje

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.