HNS-ova inicijativa

U svakom bi kvartu jedan vrtić trebao raditi u dvije smjene

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U svakom bi kvartu jedan vrtić trebao raditi u dvije smjene
13.04.2016.
u 08:00
Sve više roditelja zaposleno je i kasno poslijepodne, ali od 60-ak gradskih vrtića s 200 objekata samo je jedan otvoren do navečer, kažu
Pogledaj originalni članak

Svaka gradska četvrt treba imati jedan vrtić koji radi u dvije smjene. Stav je to Anke Mrak Taritaš, predsjednice Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba i saborske zastupnice, koja drži da bi se to moglo postići, kako je poručila, preraspodjelom radnog vremena, drugačijom organizacijom i odnosom prema vrtićima.

Novi prijedlog Anke Mrak Taritaš nastavak je njezina predizbornog programa. Podsjetimo, ona je jedina od budućih kandidata koji jurišaju na čelno mjesto Zagreba već sad, godinu prije izbora, građanima ponudila rješenja problema i vodi neskrivenu kampanju.

Vrtići su u svom načinu rada ostali isti, kreću s radom u rano jutro, a završavaju oko 5-6 popodne

Anka Mrak Taritaš

– Ako želimo stvarni demografski oporavak Hrvatske, to ne znači samo davanje tisuću eura za rođeno dijete, već se mora osigurati čitav sustav. Početak toga treba biti da roditelji mogu ostaviti djecu u vrtiću i popodne – kazala je Mrak Taritaš. U Zagrebu od šezdesetak vrtića kojima je osnivač Grad, odnosno u 200 objekata, samo jedan vrtić, Bajka na Trešnjevci, radi u dvije smjene.

– Zadnjih desetljeća dogodile su se znatne promjene u načinu rada i radnom vremenu ljudi, radi se kasnije i dulje, a vrtići su u svom načinu rada ostali isti, kreću s radom u rano jutro, a završavaju oko 5-6 popodne. Puno je građana koji rade do kasnije, pa i do 9 navečer te i njima treba omogućiti da mogu ostaviti djecu u vrtiću. A popodne treba djecu ne samo čuvati nego treba s djecom i raditi – mišljenja je Mrak Taritaš.

Kaže da Zagreb takav standard mora držati i biti prvi u borbi za demografski oporavak zemlje, a osim rada u dvije smjene, šefica gradskog HNS-a smatra da se roditeljima treba omogućiti da djecu u vrtiće mogu upisati tijekom cijele godine, ne samo u rujnu.

– Treba o tome razmisliti – jasna je Anka Mrak Taritaš.

>>Trebaju li zagrebački vrtići raditi u dvije smjene?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

TJ
tj
14:08 13.04.2016.

Gospođa Mrak ima stvarno mrak ideje, kako se samo takve gluposti mogu sjetiti, da li ona uopće ima djecu, te da li zna kada djeca od 4-5 godina idu spavati navečer, a ne da budu u vrtiću do 21 sat, stvarno suluda ideja. Tete u vrtiću su ionako premalo plaćene za posao koji rade, a vi bi još da vam djecu čuvaju do 21 sat, stvarno ludost.... Možda gospođi padne napamet da rade i subotom i nedjeljom pa da se određena gospoda mogu odmoriti za vikend bez djece.

LI
liliZG
09:48 13.04.2016.

nije to nikakva nova inicijativa, još dok su moja djeca išla u vrtić bilo je nekih sa produženim čuvanjem i nekih sa dvostrukim smjenama, doduše ovi drugi su najčešće se sastojali od jedne grupe, i u tom slučaju najranije što si djete smio dovesti u vrtić je bilo 10 sati, odnosno 11, praktično na ručak...

VL
vlatx
15:14 13.04.2016.

Eh naši političari. Gdje je sada dječja pravobraniteljica?