Prvi projekt u kojemu se pita i građane

U novome centru Trešnjevke natkriveni plac sa šetnicom na krovu i podzemnom garažom

Foto: Facebook/PlacMljac
U novome centru Trešnjevke natkriveni plac sa šetnicom na krovu i podzemnom garažom
07.05.2019.
u 08:47
Prostor tržnice navečer bi služio za druženja, kino, igraonice, koncerte i manifestacije poput “Plac Mljac”
Pogledaj originalni članak

Jednokatna natkrivena galerija u obliku velikog pravokutnika koja bi ispunjavala prostor na kojemu se danas prodaje cjelokupni asortiman tržnice. Uz trgovine i kafiće na prvom katu te šetnice i odmorišta na krovištu. A pod zemljom garaža te skladište za proizvode kumica. Tako bi trebao izgledati trešnjevački plac, i to prema zamisli Gradskog ureda za strategijsko planiranje.

Počeli su, naime, s provedbom gradskog projekta kojim žele urediti šire središte Trešnjevke, koje obuhvaća i Tratinsku, Novu cestu, Trakošćansku, Krapinsku, Ozaljsku, Gagarinov put, potez južno od prostora tržnice do Zagrebačke avenije i dionicu Vukovarske ulice do Savske.

Anketirali stanovnike

Upravo izrađuju program za urbanističko-arhitektonski natječaj koji će iznjedriti i slikovno rješenje, a želeći prostor tržnice iskoristiti tijekom cijelog dana, odnosno i navečer, odlučili su upotpuniti ga raznim sadržajima poput kinopredstava, igraonica za djecu, koncerata i drugih manifestacija. U ranu fazu planiranja procesa preobrazbe prostora uključili su i građane pa su već bili na ulicama Trešnjevke i pitali ih u kakvim bi dodatnim sadržajima oni voljeli sudjelovati. Stanovnike su anonimno anketirali studenti sociologije s Filozofskog fakulteta pod vodstvom profesorice Jane Vukić, koja provodi i sociološku analizu društvenog aspekta prostora središta četvrti, a svi koji žele svoje mišljenje mogu poslati na adresu gp.prostor.sredista.tresnjevke@zagreb.hr.

– Ovo je početak drukčije prakse, odnosno snažnijeg uključivanja Zagrepčana u gradske projekte – kaže Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje.

Uz sociološku studiju, izrađuje se i ona prometna, a gotova je i urbanistička, koju potpisuje arhitektonska tvrtka Urbane tehnike.

Plus prometna regulacija

– Osnovu urbane preobrazbe čini povezivanje Trešnjevačkog trga, Parka Zvonimira Milčeca i okolnih ulica u cjelovit, ozelenjeni prostor središta kvarta koji pruža dovoljno različitih sadržaja i mogućnosti korištenja za sve društvene grupe, a posebna se pozornost posvećuje sigurnosti pješaka i održivoj urbanoj mobilnosti, odnosno javnom prijevozu te pješačkom i biciklističkom prometu – kažu u Uredu za strategijsko planiranje dodajući da ih je na “akciju” potaknula činjenica da Trešnjevka – sjever, površinom najmanja gradska četvrt, ima stanovnika koliko i Sesvete, koje su najveća.

– A unatoč prevelikoj izgrađenosti svega je dva do tri posto javnih sadržaja – ističe Sanja Cvjetko Jerković.

Natkrivanju tržnice, pak, najviše se vesele kumice kojima se, usprkos poznatim crvenim suncobranima, za kiše sva roba namoči. Raduju se i garaži jer je parkirališta oko placa, kažu, premalo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
19:01 08.05.2019.

Reći ću Maji Sever za ovo i nećete imati ništa, jer ona tamo ima neko drvo ispod kojeg se baš cijelo djetinjstvo igrala i njoj to više znači nego vama vaš razvoj grada

Avatar Tračalo
Tračalo
12:39 07.05.2019.

Uz veletrgovačke lance ovakve tržnice više nisu potrebne

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:57 08.05.2019.

He he, bit će igraonice za djecu, noću.