STRANI PRIMJER

U Beču spaljivanjem otpada griju 50.000 kućanstava

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
U Beču spaljivanjem otpada griju 50.000 kućanstava
09.11.2013.
u 16:18
Postrojenje je većinom u privatnom vlasništvu, a grije gradske stanove
Pogledaj originalni članak

Zagreb će po svemu sudeći dobiti vlastitu spalionicu. Kako doznajemo, gradska uprava i Zagrebački holding imali su ponudu bečkih vlasnika spalionica da se otpad prevozi u taj grad i spaljuje u najmodernije opremljenim postrojenjima. No, to je odbijeno, a kako kaže naš izvor, uskoro će biti donesena i konačna odluka, a to je da će se spalionica graditi u Resniku.

Studijski posjet

A upravo Beč, s kojim se Zagreb često uspoređuje, grad je u koji nerijetko dolaze razna izaslanstva kako bi pogledala jednu od tri spalionice koliko ih grad ima i preuzela već testiranu tehnologiju. I zagrebačka delegacija na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem nekoliko je puta obilazila spalionice kako bi pronašla pravi model. A da privatna investicija i pokretanje biznisa za gospodarenje otpadom nužno ne znači i malverzacije, uvjerili su se studenti poslijediplomskog specijalističkog studija Upravljanje gradom pod vodstvom profesora Gojka Bežovana. Studenti su na licu mjesta mogli vidjeti kako funkcionira uređen sustav. Gradnja najmlađe bečke spalionice Pfaffenau nije izazvala pobunu lokalnog stanovništva kao što je to slučaj u Resniku gdje su stanovnici osnovali Krizni stožer. Smještena je na dovoljnoj udaljenosti od grada, i u njoj i oko nje nema gotovo nikakva neugodnog mirisa.

– Spalionica je dovršena 2009. godine. Ima kapacitet za spaljivanje 250.000 tona otpada godišnje. Sagrađena je većinom u privatnom vlasništvu, gotovo 80 posto, dok grad ima ostatak udjela, a koštala je oko 250 milijuna eura – rečeno je studentima pri obilasku spalionice u Beču.

Spaljivanjem otpada u Pfaffenauu proizvodi se struja za 25 tisuća kućanstava, a na nju se grije čak 50 tisuća kućanstava. Naravno, od toga zarađuju oni koji su u spalionicu uložili, no i grad, a ostvaren je krajnji cilj, a to je pametno gospodarenje otpadom. Iako Bečani recikliraju čak 40 posto otpada, sve su tri spalionice u pogonu, ne koriste se punim kapacitetima, a upravo višak kapaciteta za spaljivanje otpada nude drugim gradovima, kao što je i Zagreb.

– Beč je iza Berlina u kojemu je trenutno sagrađeno najmodernije postrojenje, najbolji primjer kako visoke tehnologije mogu biti ekološki minimalno opasne, a energetski učinkovite – kazao je Vladimir Ferdelji te dodao da se upravo takvo jedno postrojenje mora sagraditi i u Zagrebu.

U vlasništvu grada

Flötzersteig i Spittelau bečke su spalionice koje se nalaze u vlasništvu gradskog poduzeća Wien Energie, a koje također spaljivanjem otpada proizvode toplinsku energiju za grijanje gradskih stanova.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

VI
Vito
09:09 10.11.2013.

I zagrebačka delegacija na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem nekoliko je puta obilazila spalionice __________________________________________________________________ Točno tako, obilazili, a ne pregledavali ____________________________________________________________________ Tako i ovih dana milanče obilazi Hrvatice i Hrvate po Austriji, a ne koristi njihova znanja i saznanja, nego je "zadivljen"

Avatar gladnijura
gladnijura
18:18 09.11.2013.

Bog zna kak to tam smrdi!

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
21:11 10.11.2013.

Hm, za neupućene budale i loše informirane novinare. Spittelau, koji se stvarno nalazi u centru Beča, gorio je dva puta i izvan pogona je. To što je njihov slikar Hundertwasser naslikao leptiriće i razigranu dječicu na fasadi samo je fasada. Flotzersteig, glavna Bečka spalionica nalazi se 50 kilometara od centra Beča prema Bratislavi i oko te spalionice u krugu 30 kilometara nema ništa osim uljane repice, koja se sije za proizvodnju biodiesela. Tko voli može je i jesti na salatu, ali osim Bandića, nitko se na to ne odlučuje. Malo istine ne škodi.