Besplatan ulaz

U 50 kvadrata stalo je stotinu crkvenih godina

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
19.06.2017.
u 10:25
Sliku “Krist u grobu” Lj. Babić naslikao je po narudžbi prvog župnika Svetozara Rittiga, a u muzeju su i nerealizirani projekti crkve
Pogledaj originalni članak

Ideja o izgradnji crkve javila se još 1886. godine. Jer dotadašnja gornjogradska Župa sv. Marka bila je preopterećena zbog povećanja broja stanovništva.

Konačan izgled definirao joj je arhitekt Viktor Kovačić. A kad je počela izgradnja crkve sv. Blaža 1910., nitko nije vjerovao da se kupola od armiranog betona, koju je Kovačić tada izveo prvi put u povijesti, neće srušiti. Otvorena je 1915., a u svojih stotinu godina “doživjela” je zanimljivosti koje do sada nisu otkrivene. Odlučili su ih javnosti predstaviti u desnoj lađi uz svetište, u novom muzeju, čiji je postav osmislio arhitekt Željko Kovačić, koji je radio i nedavnu obnovu crkve.

– Tada sam i našao neke skice, ima i nerealiziranih projekata čiji prijedlozi nisu odabrani na javnom natječaju, ali i prijedlozi Stjepana Hribara za izradu glavnog oltara – kaže Željko Kovačić. Stalno će biti izložena i slika Ljube Babića “Krist u grobu” iz 1916. koja se izlaže kao Božji grob u Velikom tjednu. Babić ju je izradio po narudžbi prvog župnika Svetozara Rittiga.

Ulaz u muzej za posjetitelje je besplatan.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.