Kolumna

Tunel grič idealan je za izložbe, šteta što se za te potrebe ne rabi češće

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
tunel grič
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
tunel grič
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
tunel grič
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
tunel grič
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Tunel Grič
02.11.2017.
u 10:12
Gotovo 80.000 ljudi vidjelo je izložbu “Croatia je Hrvatska” u manje od 45 dana
Pogledaj originalni članak

Gotovo 80.000 posjetitelja u manje od 45 dana.

Brojke su to koje govore o prilično velikoj posjećenosti interaktivne izložbe “Croatia je Hrvatska”. Već tjedan dana prije zatvaranja proglašena je najposjećenijom izložbom godine, a moglo se pretpostaviti da će tako biti već kad je najavljeno u kakav će je prostor postaviti. Tunel Grič sagrađen za Drugog svjetskog rata očito je idealan ambijent za takva događanja. Teško da će do kraja godine netko nadmašiti ovaj događaj koji je svoja vrata zatvorio jučer. Iako je glavna atrakcija bila “kišna soba”, centralna dvorana tunela u kojoj cijelo vrijeme pada prava kiša, a na čijim se kapima ocrtavaju hologrami prve profesionalne novinarke Marije Jurić Zagorke, plemkinje Klotilde Buratti, pjesnika A. G. Matoša i bana Josipa Jelačića, dok su bočne tunele posvetili izumima Nikole Tesle, od jednog napravili ratni bunker i gostionicu iz 60-ih u kojoj su posjetitelji mogli naučiti i obvezne plesne korake tih godina, prava vrijednost izložbe bila je ta da su njen veliki dio osmislili sami građani.

Svima se očito svidjelo pogledati povijest naše svakodnevice. I bilo je zaista zanimljivih starih fotografija. Od slavlja prvih rođendana, mladenki iz osamdesetih godina u “pufastim” vjenčanicama... Iz obiteljskih albuma netko je izvukao i fotografiju svoje bake Barice koja je prodavala odojke u svojoj birtiji u Petrovoj, na mjestu današnjeg kružnog toka, djeda Franje koji se slikao ispred srušene zakladne bolnice na Jelačić-placu, sliku djeteta na drvenom konjiću 1960-ih u Maksimiru...

Očigledno je da je pomno promišljano na koji će način svu tu povijest smjestiti baš u prostor tunela Grič. O tome su brigu vodili dizajneri i bio je to pun pogodak. Šteta što takav tunel Grič ne možemo gledati cijele godine. Umjesto da stoji prazan, bilo bi dobro da hladne zidove i češće “utople” nečime. Postoji i projekt za trajno rješenje, no Muzej osjeta već dugo stoji u nečijoj ladici. Možda bi bilo dobro da ga se otamo i izvadi... 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VI
Vito
10:26 02.11.2017.

Postoji i projekt za trajno rješenje, :::::::::::: Stvarno??? __ Trajno rješenje??? __ Što je to??? __ Ah, da, to je - napuni mi džepove pa ćeš imati izložbi koliko želiš. __ Bez toga "nema ideja" niti "nema prostora" __ "Netko" mora platiti, a "netko" mora biti plaćen. __ I "nitko" nema pojma o tome. __ Zašto ne pitate "vrapce na grani"??? __ Ili prof. silvija novaka, naravno ne "zaštitara", nego njegovog "dvojnika" __ Možete pitati i "gradonačelnika", ali ne onog pravog, nego njegovog "dvojnika" __ oni su ti koji određuju cijenu i vrijeme "darivanja" za raznorazne izložbe. __ No, budući je sve "transparentno", onda je ovo što pretpostavljam, samo moje "viđenje" o "vođenju" poslovanja u sve uništenijem i nekulturnijem Zagrebu.