Nepodmirene obveze

Tomašević krpa 32,7 milijuna duga bolnicama i domovima za umirovljenike. Doznajemo razloge

storyeditor/2022-09-08/PXL_120722_94594759.jpg
storyeditor/2022-09-08/PXL_310322_92773528.jpg
09.11.2022.
u 12:52
Skupština sutra odlučuje o krpanju minusa gradskih ustanova novcem iz proračuna
Pogledaj originalni članak

Grad Zagreb i ove će godine pokrpati dugove domovima umirovljenika i bolnicama čiji je osnivač, o čemu sutra glasa Skupština. Za to će se iz proračuna izdvojiti 32,7 milijuna kuna, odnosno 17,8 milijuna za bolnice te 14,9 milijuna za domove za starije i nemoćne.

Očekivali i gore

Nepodmirene obveze Kliničke bolnice Sveti Duh, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti u Rockefellerovoj do 30. rujna iznosile su 88,3 milijuna kuna. Najviše, odnosno 64,1 milijun, dužan je Sveti Duh, Srebrnjak oko 10,2 milijuna kuna, a Specijalna bolnica 14 milijuna.

Od tih će iznosa Grad iz proračuna podmiriti 7,8 milijuna kuna Svetom Duhu te po oko pet milijuna kuna Srebrnjaku i Rockefellerovoj, jer Grad pokriva onaj dio dospjelih dugova bolnica za koja su potrazivanja starija od 120 dana Ostatak, odnosno 70,1 milijun kuna, vjerojatno će se podmiriti državnim novcem.

Za razliku od bolnica kojima će sanirati samo dio zaduženja, domovima za starije Grad će pokriti sve dugove. Za šest domova, uključujući Centar, Maksimir, Medveščak, Peščenica, Trešnjevku i Sveta Ana, iz proračuna se izdvaja 14,9 milijuna kuna. Domovi umirovljenika ove su se godine više no proteklih našli u problemima zbog inflacije, porasta cijene namirnica, materijala te energenata.

– Grad Zagreb u posljednjih pet-šest godina nije podizao cijenu smještaja u ustanovama socijalne skrbi pod koje spadaju i domovi za starije. U međuvremenu su porasle cijene apsolutno svega. Inflacija je sve pojela – kaže Višnja Fortuna, nestranačka skupštinska zastupnica kluba Stranke rada i solidarnosti.

Od svih domova umirovljenika, dodaje, najbolje stoji onaj u Trnju, čiji je dug manji od 400.000 kuna. Dugove institucija pod gradskom upravom koji su manji od milijun kuna, objašnjava, svojom odlukom može podmiriti direktno gradonačelnik, a oni viši moraju na Skupštinu.

– Situacija nije nikoga iznenadila, očekivali smo da će biti puno gore. Na Gradu je sada ili da povisi cijene ili da krpa iz proračuna – ističe V. Fortuna. A da cijene domova zasad neće rasti, gradonačelnik Tomislav Tomašević obećao je u rujnu.

Situacija je kompleksna i u bolnicama, osobito u Svetom Duhu. Na nedavnoj konferenciji za novinare gradonačelnik se pohvalio smanjenjem dugova, poboljšanjem usluga te novim 40 milijuna teškim ulaganjima u ustanovu, a najavljena je i 300 milijuna vrijedna obnova sedam zgrada kompleksa.

– KB Sveti Duh za vrijeme prethodne uprave generirao je dug od pet do 10 milijuna kuna mjesečno. U prvih šest mjeseci nova je uprava taj dug smanjila čak 10 puta, na 700.000 kuna mjesečno. Smanjila je i rokove plaćanja veledrogerijama, s više od 400 dana na 120, a Sveti Duh ima i najbolju likvidnost u posljednjih 10 godina – rekao je Tomašević, na što je reagirao zagrebački HDZ.

STANJE U ZDRAVSTVU

Zagrebački HDZ kritizirao Ivanu Kekin: 'Zašto Možemo toliko obmanjuje o bolnici Sv. Duh?'

Izrečene teze toliko je jednostavno demaskirati da je ova objava, osim što je zabrinjavajuća, pomalo smiješna i žalosna. Izreći u javnom prostoru kako je dug bio 5 do 10 milijuna kuna je nevjerojatno! Zna li uopće gđa Kekin koliki je bio dug? 5 ili 10 milijuna kuna? Zar je to ozbiljan podatak za javnost? Što se tiče pravih brojki idemo samo na egzaktne činjenice, navode iz HDZ

Podaci kojima se hvali nova uprava, smatraju oni, rezultat je priljeva novca iz državnog proračuna koji su dobile sve bolnice. No, predsjednica skupštinskog Odbora za zdravstvo Ivana Kekin kazala je kako HDZ navodi podatke iz 2021., kada nova uprava bolnice nije još imala mandat. Istaknula je i kako kvalitetu nove uprave Svetog Duha osjećaju svi Zagrepčani, a osobito Zagrepčanke koje ondje nakon dugo vremena mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće.

Tu je i Srebrnjak

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman kaže pak kako je Sveti Duh u dvije ovogodišnje sanacije povukao 31,7 milijun kuna bespovratnih sredstava iz državnog proračuna.

– Najprije je u lipnju otišlo 14,6 milijuna kuna, a potom još 17,1 milijun u rujnu pa je očekivano da su smanjili obveze prema veledrogerijama i smanjili rok plaćanja. Unatoč svemu tome, u prvih devet mjeseci ove godine Sveti Duh nije izvršavao ugovoreni limit. U prvih devet mjeseci rashod za lijekove se povećao za 40 posto pa su troškovi državnih sanacija ondje višemilijunski. Dugovi za posebno skupe lijekove u istom su razdoblju narasli za 284 posto, a rashodi za nezaposlene 8,3 posto, što je najviše od svih državnih i općih bolnica – upozorava Herman.

Ana-Maria Šimundić

Prvi put nova ravnateljica KB-a Sveti Duh odgovara na sve optužbe: Kazneno me prijavljuje mala grupa vezana uz bivšu Upravu bolnice

Tijekom posljednjih 20 godina obnašala sam brojne vodeće pozicije unutar bolničkog sustava te u stručnim društvima u Hrvatskoj i u inozemstvu. U KB-u Sveti Duh sam od 2015. bila predstojnica Zavoda za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku, koji surađuje sa svim klinikama i odjelima u bolnici. Višestruke voditeljske funkcije obnašala sam i u KBC-u Sestre milosrdnice. U dva uzastopna mandata bila sam predsjednica Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, govori nova ravnateljica KB-a Sveti Duh Ana-Maria Šimundić

Situacija je nezavidna i u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Na računu Ministarstva obrazovanja još uvijek je 432 milijuna kuna europskog novca, a radovi se nisu pomakli s mrtve točke. A bivši ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo smatra da u gradskim bolnicama vlada rašomon.

– Zbog COVID-19 bolnice posluju na 60 do 70 posto kapaciteta, a dugovi im rastu pa se pitam tko je tu lud? Kada sam bio ravnatelj, radili smo na 130 posto i bili gotovo na nuli. U zadnje tri godine, dug Srebrnjaka porastao je na 35 milijuna kuna. I nije to samo pitanje gradskih bolnica, svuda je isto – kaže Nogalo.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

TR
Tridvajeda
13:04 09.11.2022.

Neobjašnjivo je, da je dio Zagrepčana takav malograđanin i lokalšovinist pa su uopće bili privučeni glasati za te prelakirane tikve, ljenčine i nesposobnjakoviće iz Možemo. Kakva je to stranka iz grada, koja mora naglašavati svoju tzv urbanost?

DA
daliboris
14:42 09.11.2022.

Cijeli Novi Zagreb se guši u nepodnošljivom smradu, a Tomašević za sve lažno optužuje svinje, a uzrok smrada jer taj što Senfulja neispravno zbrinjava i reciklira otpad na Jakuševcu. Gdje je USKOK? Gdje su inspekcije? Tomaševića treba istraživati i strpati u Remetinec. Tomašević je elementarna nepogoda za Zagreb.

LU
LudiAlen
14:39 09.11.2022.

Blokirao si kompletan grad sa svojom sposobnošću!