Nevrijeme

'To više nema smisla, za svake kiše 150 dvorišta doslovno pliva'

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
01.09.2014., Zagreb - Ulica Franje Malnara, IX. odvojak, stanari ne mogu van iz kuce cim padne malo oborina. Nemaju asfalt, ni kanalizaciju ni odvod koji im grad dugo obecava. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
01.09.2014., Zagreb - Ulica Franje Malnara, IX. odvojak, stanari ne mogu van iz kuce cim padne malo oborina. Nemaju asfalt, ni kanalizaciju ni odvod koji im grad dugo obecava. Stanar Joza Krndija izbacuje vodu iz svog dvorista nakon kise koja je napadala
bolnica Klaićeva
02.09.2014.
u 10:00
Zbog obilnih oborina vatrogasci samo jučer imali i preko stotinjak intervencija ispumpavanja podruma, garaža, kuća, u obnovu ide i podvožnjak u Škorpikovoj
Pogledaj originalni članak

Iako im je asfaltiranje devetog odvojka Ulice Franje Malnara u Svetoj Klari na održanoj Večernjakovoj kvartovskoj tribini obećano tek nagodinu, stanari, njih 150, ispunjenje obećanja ne mogu čekati.

Situacija u njihovoj ulici za svake je kiše nepodnošljiva. Bez kanalizacije, odvodnje i asfalta njihova dvorišta plivaju, djeca ne mogu izaći van, a u širokom ih luku zaobilaze i sve hitne službe.

Obećanja na sva zvona

I dok su im na tribini obećavali na sva zvona i izgradnju crpne stanice koja bi riješila njihove probleme, do danas su stanari spomenute ulice prepušteni sami sebi, a na terenu ih nije posjetio, kao što je bilo obećano, baš nitko iz Gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

– Tako je za svake kiše, a onda čekamo danima da se voda povuče i da napokon normalno možemo izaći iz kuća. To stvarno više nema smisla – ogorčeni su stanari koji više od deset godina čekaju na rješenje svoga problema.

– Svi su nas zaboravili – kažu okupljeni stanari. I dok oni za svake kiše muku muče s poplavama, posla su, bez pauze zbog nevremena s nedjelje na ponedjeljak imali vatrogasci.

Samo do sedam sati ujutro imali su 60 intervencija ispumpavanja vode iz potopljenih kuća, garaža i stanova, a do kraja jučerašnjeg dana ta je brojka premašila stotinu intervencija.

Preveliko opterećenje

Najteže je bilo na križanju Škorpikove ulice i Aleje Bolonje gdje je zbog velike količine vode bio zatvoren podvožnjak.

– Podvožnjak može primili opterećenje do 140 litara oborina po jednom hektaru u 25 minuta, a oborine su i tri puta veće – kaže Ana Glavan, glasnogovornica Vodovoda te napominje da se već krajem godine planira izgradnja kolektora.

Potopljena je bila i klinika za dječje bolesti u Klaićevoj ulici. Osim u podrum, voda je ušla i u prostorije fizikalne terapije čiji su elementi preseljeni u drugi dio bolnice gdje će se terapija nastaviti normalno odvijati.

Nastala šteta sanirana je tijekom dana i kako doznajemo nije utjecala na normalan rad bolnice.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

IH
iron.hide.54966
13:07 02.09.2014.

Prije nego vam asfaltiraju potuzite se prirodi zbog kise, mora netko biti kriv zbog čestih kiša...

TK
tomislav.kukovacec.5
12:15 02.09.2014.

Glasnogovornica je svojom izjavom sve rekla o svojoj stručnosti i kompetencijama. koga mi to plaćamo? Dajte malo mamtematike u glavi iz 5. razreda osonvne prije nego što bubnete i ostanete živi. Trebali biste se sramit sebe kad idete podizat plaću

DU
Deleted user
12:36 02.09.2014.

Moramo se naviknuti na globalno zatopljenje i višak vode u zraku i zemlji,prilagoditi se novim uvjetima i pokušati preživjeti i opstati ,ma što to značilo...