Imenovanja

Titu trg ostaje, a ulice idu rokerima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Titu trg ostaje, a ulice idu rokerima
09.05.2012.
u 08:00
Odbor je još u prosincu odbio preimenovati Trg maršala Tita. Novi prijedlozi naziva ulica na idućoj skupštinskoj sjednici
Pogledaj originalni članak

Prošlotjedni prosvjed građanske inicijative “Krug za trg” kojim se tražilo preimenovanje Trga maršala Tita, vratilo je u središte pozornosti uvijek aktualna imenovanja ulica.

Kako kaže Marin Knezović, predsjednik Odbora za imenovanja ulica, naselja i trgova, u ovom slučaju Tito je tu manje važan. Riječ je dijelom o pokušaju samopromocije osoba koje su nekada pripadale glavnoj struji javnog i političkog života, a sada su marginalizirane.

– Pokušaj samoreklamiranja preko prije više od 65 godina ubijenih ljudi ne samo što je moralno upitno, nego ima i vrlo mali utjecaj na javno mnijenje – kaže Marin Knezović. Odbor za imenovanja jednoglasno je još u prosincu prošle godine odbacio prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita.

– Antifašizam je temelj kako suvremene Europe, tako i moderne hrvatske države. Hrvatski antifašizam i Tito su nerazdvojivi – ističe Knezović.

Rock’n’roll naselje

No, dok traju polemike o preimenovanju trga ispred HNK, Odbor nastavlja imenovati javno-prometne površine diljem grada pa bi na idućoj sjednici Gradske skupštine krajem svibnja trebao biti potvrđen Park Zlate Bartl u Gornjoj Dubravi, Ulica Dijane Budisavljević na Poljanicama i Ulica Zulejke Stefanini-Tučak kod bazena u Utrini. Uskoro bi svoje ulice mogli dobiti i Milan Mladenović, kultni roker srpske grupe EKV, rođen u Zagrebu, te Karlo Metikoš, autor prve hrvatske rock opere “Gubec beg”. Imenovane ulice nalaze se kod Getroa u Novom Zagrebu, što bi mogao biti početak tzv. rock’n’roll naselja.

– Ovim prijedlozima nastojimo upozoriti kako je i urbana, rock kultura bitan dio zagrebačke i hrvatske kulturne baštine – kaže Knezović.

Ševa iz Noćne more

Teško je povjerovati da u Zagrebu nema ulice skladatelja Borisa Papandopula.

No, to je samo jedan od više od dvjesto prijedloga koji se nalaze u Fondu imena, u kojima ima i nekih neobičnih prijedloga, poput Coco Chanel, Walt Disney ili Ivana Orleanska.

– Postojao je jedan poluformalni prijedlog da na Pešćenici ulicu dobije pokojni Ševa iz Noćne more Željka Malnara. Slušajući nesuvisle priče velikog dijela hrvatskih političara Ševa mi danas zvuči sasvim koherentno i organizirano. Dati Ševi ulicu možda i nije tako loša ideja – kaže Knezović.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 527

OB
-obrisani-
09:59 09.05.2012.

Tik-tak, \"drugovi\", tik - tak.

OB
-obrisani-
10:54 09.05.2012.

Escape Tito

OB
-obrisani-
09:20 09.05.2012.

pravićete vi njega od blata, samo polako