uz 160. obljetnicu rođenja

Tehnički muzej dobio potpis velikog izumitelja

tesla
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
08.07.2016., Zagreb - Tehnicki muzej u Zagrebu u Savskoj ulici dobio je novi natpis na svojoj zgradi s potpisom Nikole Tesle. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
09.07.2016.
u 14:51
Na svjetskoj izložbi u Chicagu slavni je izumitelj 1893. izložio neonske cijevi, a na ulazu u muzejski Kabinet Nikole Tesle stoji njegov potpis u neonu
Pogledaj originalni članak

Tehnički muzej Nikola Tesla dobio je autentičan potpis velikog izumitelja. Uz postojeći natpis Tehnički muzej, na pročelju zgrade postavljen je potpis kojim je Tesla svojedobno potpisivao svoje brojne patente.

S obzirom na njegov rad na uređajima za proizvodnju, prijenos i primjenu izmjeničnih struja, autor idejnog rješenja, arhitekt Željko Kovačić, predložio je da bude u svjetlećoj formi.

Na svjetskoj izložbi u Chicagu slavni je izumitelj 1893. izložio neonske cijevi, a na ulazu u muzejski Kabinet Nikole Tesle stoji njegov potpis u neonu, pa je i ovaj na pročelju poveznica sa zaokruženom pričom o velikanu koju Muzej predstavlja publici. Zajedno sa svjetlećim potpisom na zgradi, u ponedjeljak će biti predstavljena i interaktivna aplikacija “Tesla lab”, koja posjetiteljima Muzeja prikazuje informacije o njegovu životu, pokusima, nacrtima i izumima.

Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost također obilježava 160. obljetnicu njegova rođenja.

Organiziraju konferenciju “Tesla u Zagrebu”, a u nedjelju će dodijeliti godišnju nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost,. U ponedjeljak u Tehničkom muzeju priređuju predavanje. U proslavu se uključio i Escape room ExitGames, u kojemu se sutra može besplatno isprobati igra “Teslino nasljeđe”, a u njoj upravo uz pomoć izuma genija iz Smiljana treba spasiti svijet.

Darovat će pet ekipa koje se prve jave na njihov telefon danas od 11 sati. 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar ^orlando^
^orlando^
16:04 09.07.2016.

eeee da je Tesla bio katolik a ne pravoslavac danas bi svaka druga ulica nosila naziv tog velikana; nekad se u mom mjestu glavni trg zvao njegovim imenom a danas je nekakva bojna.

MI
miso
08:52 10.07.2016.

Nikola Tesla je velikan znanosti svjetskog značaja. Danas mu je 160-ti rođendan. Zaslužio je da ga se sjetimo i dostojno obilježimo. Samo je jedan čovjek, rođen na našem tlu, nositelj mjerne jedinice. Ggustoća magnetskog toka/tijeka, nosi zasluženo njegovo veliko ime, tesla, [T] (da ne bude zabune, nije krivo napisano 'tesla', naime sve mjerne jedinice napisane punim imenom pišu se uvijek malim početnim slovom, a kao oznake mogu biti mala ili velika slova, već prema tome, ... npr. amper [A], paskal [Pa], njutn [N], kelvin [K], vat [W], džul [J], ... candela [cd], radijan [rad], sekunda [s], ...).

Avatar FrancJunior
FrancJunior
11:35 10.07.2016.

Vec sutra ce se javiti srbijanski mucitelj Vucic, "mali Slobo" Dacic, njegovo "velicanstvo" Toma "diploma" Nikolic, ministar za sve i svasta Vulin, "gospodin" Linta te gromoglasno protestirati protiv ove Hrvatske "drskosti" i prisvajanja N. Tesle!