australski hrvat

Tajna biznisa Joze Brkića: Planira otvoriti jazz-klub, pub, brijačnicu...

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Jozo Brkić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Jozo Brkić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Jozo Brkić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Jozo Brkić
25.01.2018.
u 11:11
Svaka od firmi je projekt-firma, odnosno zadužena je za određenu djelatnost, pa je njihov veliki broj, kaže Brkić, sasvim opravdan
Pogledaj originalni članak

Bit će još tvrtki, a i još poslovnih prostora, pa onda i radnih mjesta – kratko i jasno odgovara Jozo Brkić na pitanje treba li mu devet lokala u centru grada i dvadesetak firmi koje bi se trebale smjestiti što u gradske, a što u državne prostore.

Više tvrtki, više biznisa

Nema što kriti, kaže, i već danas prijavit će se na još jedan natječaj na kojem će licitirati za više od deset trenutačno praznih prostora, a sve to, objašnjava, radi samo s jednim ciljem – da oživi metropolu.

– Jasno mi je da se mnogi pitaju čemu to, ali stvar je vrlo jednostavna. Želim ulagati – objašnjava Jozo Brkić dok hodamo centrom i obilazimo lokale koje je dobio na natječajima. U nekima već su smješteni frizeraj, salon za manikuru i pedikuru, kafić, dok ostali svoju namjenu još čekaju.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Lokali
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Lokali
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Lokali
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Lokali
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Lokali
Foto: Privatni album
Lokali
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Lokali
Foto: Privatni album
Lokali
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Lokali
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Lokali
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Lokali

– Ne planiram svugdje uslužne djelatnosti, ali ne bih mnogo otkrivao – pomalo tajanstven brat je HDZ-ovca Milijana Brkića, koji nam ne pokazuje samo prostore koji su sljedećih nekoliko godina njegovi, nego i one koje je “izgubio”. Upravo ti, čini se, nekako su mu i važniji.

– Dobio sam otprilike deset posto lokala za koje sam licitirao. Imam puno ideja, otud i broj registriranih tvrtki – objašnjava zašto ima jedan obrt, građevinski d.o.o. i najmanje dvadeset jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću, iako im točan broj ne želi otkriti. Svaka firma, kaže, jest projekt-tvrtka, što je, objašnjava, sasvim uobičajeno u inozemstvu.

Na zapadu je to normalno – govori Brkić, pa kaže kako je po tvrtka za svaki poslovni prostor, prije svega, zaštita za tamošnje radnike. Propadne li jedan biznis, neće svi. A biznisa će, čini se, biti mnogo. U Hatzovoj je Jozo Brkić uzeo lokal od 13 kvadrata koji je gotovo pola stoljeća bio brijačnica, Trg bana Jelačića 15 pretvorit će u Australia pub, u podrum Berislavićeve 4 smjestit će jazz klub, a 64 kvadrata Vlaške 25 postat će ekskluzivna suvenirnica Memory Croatia.

– Plan je da to postane prostor u kojem će se moći kupiti standardni suveniri koji nisu “made in China”, ali i hrvatska vina, tartufi, odnosno svi proizvodi karakteristični za našu zemlju – kaže Brkić, koji je želio i prostor do spomenutog kako bi u njemu bila kušaonica, ali na licitiranju netko je za lokal dao bolju ponudu. Takve nije bilo za mali prostor iz Hatzove, za koje jesu pristigle tri ponude, ali sve tri bile su Brkićeve.

Mladi, javite se

– Taj sam prostor htio jer poznajem čovjeka koji je donedavno u njemu imao brijačnicu. Posao mu je propao, a ja sam odlučio na istom tom mjestu napraviti istu stvar s istim čovjekom – govori Brkić, čija je jedna od tvrtki Mr. Joseph za gospodu, dobila i prostor od 18 kvadrata u Radićevoj. Koristit će ga za skladište robe kafića na Dolcu 9 jer svrha Mr. Josepha bila je, otkriva, sasvim druga.

– Tvrtka je trebala stajati iza takozvanog “men’s storea”, odnosno trgovine isključivo za muškarce u kojoj bi se moglo naći sve za jači spol na jednom mjestu – objašnjava naš sugovornik, koji smatra da u središtu grada nedostaje upravo nešto tog tipa. Od ideje odustati neće, međutim, već će je, naravno, probati smjestiti na neku drugu lokaciju. Jer natječaja za prostore, kaže, ima sasvim dovoljno.

– Grad je raspisao u 2016. četiri te prošle godine isto toliko, dok je Vlada u pola godine raspisala dva – kaže Brkić, koji se, nakon centra, planira “baciti” na prazne lokale na Trešnjevci, a jedan je uočio već i u Španskom. U broju četvornih metara koje trenutačno unajmljuje, Jozo Brkić ne vidi nikakav problem.

– Sve je dobiveno na natječajima i u skladu s propisima. Da se radi o namještanju, dobio bih i sve prostore koje nisam uspio dobiti – kazao je Brkić, koji je samo kafić na Dolcu 9 otvorio pod vlastitim imenom. Za taj prostor ovaj poduzetnik, kako sam kaže, trebao je registrirati obrt i kod dodjele lokala iskoristio je prvenstvo jer je bio branitelj. Oživjeti napuštene četvorne metre, ali i zapošljavanje mladih glavni su mu motivi, govori, za sve u što se upustio, a sve mlade s idejama pozvao je i da mu se jave da ih realiziraju. Iz Grada, čijih poslovnih prostora unajmljuje najviše, kažu, sve je čisto. Kako objašnjavaju iz Ureda za imovinsko-pravne poslove, za lokale se može prijaviti svatko dok god za svaki od prostora preda posebnu dokumentaciju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

Avatar liquidsky
liquidsky
13:57 25.01.2018.

Evo, već imamo budućeg gradonačelnika. Kada ode Bandić, ovaj lik bi bez sumnje mogao zavladati Zagrebom s apsolutnom većinom glasova od 26%.

Avatar Feniks
Feniks
11:48 25.01.2018.

Napokon nešto pametno! Masu poslovnih prostora, pa i centru zjapi prazno. Samo naprijed.

GO
goricaV
12:50 25.01.2018.

Vi mediji ste zadnjih godina pisali kako hrpa praznog poslovnog prostora u centru zjapi prazno, kako ih grad nudi za kunu samo da netko u njima bude, kako su trgovački centri na periferiji uništili obrtnike u centru i nađe se lik koji ulazi u jedan dio tih praznih prostora, riskira, zapošljava, spašava obrtnike koji su propali i opet ne valja, a ne valja jer nije ljevičar, neradnik, satiričar poput Frljića i ostalih ljevičara sa naše scene koji žive od subvencija gradskih i državnih. INDEX od grada Zagreba dobije godišnje preko milijun kn. Svi vi lijevi komentatori pljuvači, uništava vas komunistički mentalni sklop, prezirete poduzetništvo, uspjeh, dajte se javite gospodinu Brkiću, lik traži radnike, odite nešto raditi i manje zgubidanske mržnje prodavajte po portalima.