Projekt razmjene

Spajamo Zagreb i Pariz: Povezuje ih umjetnost, jedva čekaju revanš

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Projekt 'Zagreb i Pariz razgovaraju kroz umjetnost'
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Projekt 'Zagreb i Pariz razgovaraju kroz umjetnost'
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Projekt 'Zagreb i Pariz razgovaraju kroz umjetnost'
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Projekt 'Zagreb i Pariz razgovaraju kroz umjetnost'
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Projekt 'Zagreb i Pariz razgovaraju kroz umjetnost'
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Projekt 'Zagreb i Pariz razgovaraju kroz umjetnost'
18.10.2018.
u 21:30
Stvaranje prijateljstava važan je rezultat programa, a do ponovnoga susreta dogodine družit će se na Fejsu
Pogledaj originalni članak

Kako bolje upoznati kulturu i povijest svoga grada putem francuskog jezika? Odgovor znaju učenici IV. gimnazije koji su na tjedan dana ugostili vršnjake iz pariške gimnazije “Janson de Sailly”. U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti pokrenuli su projekt “Zagreb i Pariz razgovaraju kroz umjetnost: Exat 51 i nove tendencije”. Jedan su dan i Zagrepčani i Parižani hodali gradom i upoznavali se s muzejima, pa su inspirirani viđenim imali radionice u MSU na kojima su različitim tehnikama prikazivali kako su doživjeli eksponate. Kao kruna druženja priprema se izložba zajedničkih radova koja će se kasnije predstaviti i u francuskoj metropoli.

Usavršavanje jezika

– Budući da nam je ovo već druga godina kulturalne razmjene, bili smo uhodani u pripremu teme susreta. A kako je jedno od pitanja koje se zna naći na maturi u francuskoj gimnaziji ono o umjetnicima pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća, od kojih su mnogi važni bili upravo iz Zagreba, nije nam dugo trebalo da zaključimo kako se time želimo baviti – govori profesorica likovne umjetnosti Petra Sukrov Ćurćija.

Učenici IV. gimnazije pohađaju nastavu po dvojezičnom programu u kojemu likovnu umjetnost i povijest slušaju – na francuskom. Tako se učeći o predstavnicima grupe Exat 51 poput Bernarda Bernardija, Božidara Rašice, Ivana Picelja, Aleksandra Srnca i drugih educiraju o zagrebačkoj umjetnosti s polovine dvadesetoga stoljeća, a usput usavršavaju francuski, dok se strani đaci također upoznaju s obilježjima hrvatske metropole danas.

– Nisam ranije bila ovdje, ali oduševljena sam što je sve nekako umjetnički nastrojeno. Ima puno muzeja, svi su jako zanimljivi, a i “obične” zgrade u centru izgledaju kao umjetnost – govori petnaestogodišnja Elisa Lin iz Pariza. Zagrepčani, pak, uživaju u ulozi domaćina.

– Lijepo je provesti prijatelje kroz grad, a u tim šetnjama vidimo i koliko stvari ima za koje nismo ni znali da su tako vrijedne. Jedna od njih svakako je Državni arhiv – kaže učenica IV. gimnazije Rea Lacić.

Jedan od ciljeva projekta, napominje profesorica dvojezičnoga hrvatsko-francuskoga programa u IV. gimnaziji Spomenka Šabić, jest i osvijestiti učenike da su europski građani, da je njihova povijest, kao i umjetnost, ostavila itekako važan pečat na cijeloj kulturnoj sceni kontinenta. Nakon završetka zagrebačkog dijela programa, učenici će neko vrijeme kontakte održavati putem društvenih mreža, a iduće godine slijedi kulturološki revanš. Zagrepčani će otići na sedmodnevno putovanje u Pariz, gdje će biti smješteni kod učenika koji su trenutačno kod njih u gostima, a ondje će nastaviti s međusobnim upoznavanjem preko umjetnosti pedesetih i šezdesetih.

Prezentacija baštine

– Dat ćemo sve od sebe da prezentiramo svoju baštinu najbolje što možemo, a dogodine idemo na upoznavanje francuske. Prijateljstva koja ovako nastanu i poveže ih umjetnost na koncu su ipak najveći i najpozitivniji proizvod cijeloga projekta – ističe prof. Sukrov Ćurćija.

Pogledajte video: Što građani kažu o novim parking-automatima

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.