Oštra reakcija

SDP-ovac o otkazima u Holdingu: 'To je skandal i sramota Uprave bez empatije prema trudnicama i rodiljama'

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
SDP-ovac o otkazima u Holdingu: 'To je skandal i sramota Uprave bez empatije prema trudnicama i rodiljama'
05.01.2022.
u 16:15
Nažalost, točna je informacija da se u dopisu Holdinga sindikatima nalazi i popis s imenima i prezimenima (GDPR?!) zaštićene skupine u koje ulaze trudnice, napisao je Renato Petek
Pogledaj originalni članak

SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek na svojoj Facebook stranici ošto je osudio način nankoji je grdske uprava najvila 554 otkaza u Zagrebačkom holdingu što je nazvao 'skandalom i sramotom uprave Holdinga zbog izostanka empatije i osjetljivosti prema trudnicama, rodiljama, osobama koje skrbe za djecu s teškoćama u tzv. planu otpuštanja radnika. 

"Nažalost, točna je informacija da se u dopisu Holdinga sindikatima nalazi i popis s imenima i prezimenima (GDPR?!) zaštićene skupine u koje ulaze trudnice, osobe koje su na porodiljnom dopustu, koje koriste rodiljni i ini dopust, te osobe koje rade s polovicom radnog vremena radi brige i njege djece s teškoćama. Uprava traži od sindikata suglasnost da se iste otpuste kao kolektivni višak. 
Ako je javnost u nekom trenutku provedbe revidiranja mjere roditelj odgojitelj imala osjećaj da je sve provedeno bez senzibiliteta, empatije i razumijevanja pozicije onih na koje se odluka odnosi, što je tek ovo? Zakon o radu u člancima 34. i 151.  jasno propisuje prava i mogućnosti otkazivanja ugovora tzv. zaštićenim skupinama radnika", napisao je Petek. SDP, dodaje, nije bio upoznat niti konzultaran o ovom ‘planu restrukturiranja’ što je jučer potvrdio i Viktor Gotovac, predsjednik SDP-a Grada Zagreba.

"Činjenica je da se o tim temama ne odlučuje na razini Gradske skupštine gdje smo partner Klubu Možemo! već je to isključiva odgovornost izvršne vlasti tj. gradonačelnika kao predstavnika vlasnika i to treba poštivati.  Godinama se zalažem za uvođenje reda i smanjenja broja radnika na pozicijama svima nam očitih viškova u administraciji, a pogotovo rukovodećim mjestima u Gradu, Holdingu i ostalim trgovačkim društvima sukladno ZOR-u i Kolektivnom ugovoru, te prema prihvatljivim kriterijima. Ono na što upozoravam od prvog dana rada nove izvršne vlasti u Gradu je i potreba za promjenom modela komuniciranja unutar sustava, kao i prema javnosti. A ta je promjena nažalost izostala, u nekim je segmentima komunikacije lošija nego u vrijeme Bandićeve administracije", smatra Petek. Brojni su građani, piše dalje on, očekivali i dali bi snažnu potporu rješavanju radnih mjesta onih koji su došli na njih po babi i stričevima, za ona mjesta koja su izmišljena za prijatelje i političke partnere, koordinatore ničega, voditelje projekata koji ne postoje itd. sve na brutalnim plaćama i s koeficijentima daleko iznad 4,2, za što se treba dobiti suglasnost sindikata pri zapošljavanju.

"A sada je jedan od ciljeva savjetovanja riješiti se trudnica i majki koje brinu za djecu s teškoćama u razvoju. Holding kao da je uveo model zatvorenost i nedostupnost Uprave javnosti, na što se nadovezuje i izostanak transparentnosti u vidu dostupnosti relevantne dokumentacije. Već tri mjeseca kao zastupnik građana inzistiram dobiti od Holdinga Plan rada, strateški okvir te glavne aktivnosti razvoja trgovačkog društva, kao i dokumente o restrukturiranju. Za sada, potpuno neprimjereno i netransparentno, niti jedan od tih dokumenata nije dostupan zastupnicima Gradske skupštine, pa time niti javnosti. Stoga je sada vrlo teško detaljnije komentirati poteze i pokrenuto savjetovanje sa sindikatima - naglasio je gradski zastupnik iz redova SDP-a i član koalicije koja s Možemom! drži većinu u gradskoj Skupštini. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

IB
iva.begovic
08:12 06.01.2022.

a njemu nedostaje empatije prema onima koji rade, koji svakoga dana ne samo da dolaze na posao nego obavljaju i konkretne poslovne. Nedostaje ovom gradskom zastupniku i empatije prema svim onima koji u životu i karijeri postižu rezultate na temelju sposobnosti i zalaganja, a ne kroz veze i poznanstva, strančarenje, kritizerstvo i isprazne riječi. Takvi zaslužuju empatiju i žalosno je što ju od naših političara rijetko ili gotovo nikada ne dobiju.

DU
Deleted user
17:35 05.01.2022.

Eto vam sad Grinč i Možemo.

DU
Deleted user
21:13 05.01.2022.

Renato nije ti to trebalo! Nisu bile trudne kad su pušile Bandiću!