Jezero u Granešini

Samo kod nas možete upecati pastrvu. Dođite nam za Veliki petak!

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
11.03.2016., Zagreb - Kvartovska patrola iz kvarta Granesina. Mirsad Custic. DKS_56133937 Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
11.03.2016., Zagreb - Kvartovska patrola iz kvarta Granesina. DKS_56133937 Photo: Goran Jakus/PIXSELL
22.03.2016.
u 20:00
Športski ribolovci invalidi Domovinskog rata uredili su prostor na kojem su čak sačuvali i lokomotivu koja je vozila tamošnjom željeznicom prije više od 50 godina
Pogledaj originalni članak

Presušeno jezero pored stare željezničke stanice natrpano olupinama automobila, štednjaka i perilica rublja. Na područje pored Grada mladih u Granešini rijetko se tko uputio, dok ga u svoje ruke nisu uzeli sportski ribolovci, invalidi Domovinskog rata. U jezero su doveli vodu s obližnjeg potoka Trnave, od stare stanice napravili su prostorije za druženje, a u vodu svake godine puštaju nove ribe i mlađ kako bi svi koji vole ribolov u sportu mogli i uživati. I to, kako kažu, besplatno.

– Ovo vam je jedino jezero u Zagrebu u kojem sami možete upecati pastrvu. Iako smo mi uredili prostor, ne znači da samo naši članovi mogu doći ovamo, potpuno smo otvoreni za sve koji vole biti na svježem zraku i uživati uz vodu – objasnio je Mirsad Ćustić, predsjednik Udruge športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata RH, vodeći nas do jezera, čija je obala potpuno prilagođena osobama u kolicima. A upravo osobama s invaliditetom sav je ulov s jezera besplatan.

– Godišnje podijelimo oko 1600 kilograma ribe – objašnjava Mirsad Ćustić dok stoji pored zida s peharima koje su osvojili članovi njegove udruge. Prvaci u šaranskom ribolovu, međutim, često dođu u Granešinu samo kako bi se družili.

– Na jezeru žive čaplje, više od sto pataka, u njemu čak i školjke, a ovdje smo svaki dan. Kad je lijepo vrijeme pečemo roštilj, za Božić lampicama osvijetlimo cijelo područje, nema šanse da nam bude dosadno – kaže predsjednik udruge, koja je na području jezera sačuvala i originalnu lokomotivu na liniji Slanovec – Dubrava. Voziti je prestala 1964. godine, a kako je prije više od pedeset godina izgledao dolazak djece u tadašnji Pionirski grad, danas Grad mladih, može se vidjeti i na izloženim fotografijama.

– Sve je to povijest područja na kojem se nalazimo i želimo ga sačuvati – objasnio je Mirsad Ćustić te Zagrepčane pozvao na tradicionalno druženje uz jezero te, naravno, pecanje na Veliki petak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MI
miky9415
21:17 22.03.2016.

Bravoooo! I ja sam invalid domovinskog rata, a ovo što ste napravili za svaku je pohvalu!!

Avatar Cat
Cat
08:36 23.03.2016.

Svakodnevno prolazim pored jezera. Jako je lijepo uređeno, mnogi mladenci dolaze na jezero kako bi se slikali jer je okoliš predivan.