Tko koliko zarađuje?

Sad su svi za to da se objavi ima li Holding još koji "slučaj Tesla"

storyeditor/2022-06-16/PXL_030222_91758210.jpg
storyeditor/2022-06-16/PXL_081221_91029342.jpg
19.06.2022.
u 08:00
Vladajuća koalicija nije podržala inicijativu HDZ-a, no za SDP-ov prijedlog, koji je vrlo sličan, glasat će i Možemo!
Pogledaj originalni članak

Iako su na suprotnim stranama političkog spektra, gradonačelnik Tomislav Tomašević prihvatio je amandmane zastupnika Mosta u vezi s povećanjem satnice pomoćnicima u nastavi. Zagrebački je HDZ, s druge strane, u Skupštini podigao ruku za ideju gradske riznice, koju su predložili politički oponenti iz SDP-a. Ideju uvijek treba prihvatiti ako je dobra, bez obzira na to tko ju je predložio, rekli su nam predstavnici i jedne i druge stranke. No zašto su onda SDP-ovci na prošloj sjednici glasali protiv prijedloga HDZ-ovaca da bi nekoliko tjedana poslije na dnevni red Skupštine dali praktički identičan prijedlog?

Herman: To je ograđivanje...

Oba u suštini traže da se javnima učine podaci o primanjima i ostalim pravima šefova Zagrebačkog holdinga i njegovih sastavnica, kao i drugih tvrtki i ustanova u gradskom vlasništvu. Priča se prvo zakuhala s voditeljem podružnice Čistoće Davorom Vićem, kad je krajem travnja otkriveno da mu se, osim plaće od 26 tisuća kuna, isplaćuje i dodatnih 5000 kuna mjesečno za najam i režije stana u Zagrebu. A onda je na vidjelo isplivala i informacija da Boris Sesar, član uprave Zagrebačkog holdinga, dobiva naknadu od oko 8800 kuna zato što vlastiti automobil Tesla model C koristi kao službeni. Informacije su to koje su izazvale buru u javnosti, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da se u Holdingu provodi postupak otkaza viška radnika, i to kako bi se dodatno uštedjelo i smanjio gubitak koji, podsjetimo, sad iznosi vrtoglavih 794 milijuna kuna.

Sve to stavilo je veliki upitnik na transparentnost upravljanja gradskim i novcem Holdinga pa su prvi potez napravili skupštinari iz HDZ-a. Na dnevni red svibanjske sjednice stavili su točku kojom od gradonačelnika traže da zastupnicima dostavi odluke uprava i ugovore koji detaljiziraju primanja svih Holdingovih rukovoditelja, kao i podatke o zaposlenima. To im nije pošlo za rukom jer je prijedlog odbijen. A sad je, kao deveta točka nadolazeće Skupštine, na sjednicu uvršten prijedlog SDP-a kojim zastupnici te stranke traže isto, premda u malo izmijenjenom obliku. Traže, naime, da se na webu javno objave ne samo primanja rukovoditelja Holdinga i drugih društava u vlasništvu megatvrtke ili Grada već i da se navedu sve povlastice koje proizlaze iz tih radnih odnosa. A to izgleda kao neobičan potez.

– Ne samo neobičan, već bih se usudio reći i skandalozan. Oni su predložili praktički istu stvar koja se od naše razlikuje samo u nijansama. Meni se ovo čini kao ograđivanje SDP-a od amaterskog načina upravljanja Gradom i govori puno o tome kakvi su odnosi unutar vladajuće koalicije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će glasati klub Možemo!, jer budu li glasali za ovaj prijedlog, to će izgledati apsurdno i teatralno – govori HDZ-ov zastupnik Mislav Herman. Oni će SDP-ov prijedlog, kaže, podržati, s obzirom na to da je praktički identičan njihovom od prije mjesec dana.

PIŠE MATE MIJIĆ

Namjere mostovaca sada su jasne, žele HDZ potpuno istisnuti iz desnog centra. Plenković im ovime pomaže

Mene moja naučila strina, za u Vladu trebaš vazelina – bio bi puno primjereniji bećarac novog ministra Marina Piletića na 19. Općem saboru HDZ-a od onoga koji je on izrecitirao na početku svoga obraćanja i u kojemu hvalu daje Isusu Kristu. Jer, nažalost, u načinu funkcioniranja najveće hrvatske stranke i Plenkovićeve Vlade, u njihovim trenutačnim vrijednostima i politikama, nema traga Kristova učenja, no vazelinski su tragovi vidljivi na svakom koraku.

Petek: Neprihvatljivo je čupati

SDP-ovci pak odgovaraju da su HDZ-ov prijedlog iz svibnja odbili jer su već tada planirali dati svoj koji je, ističu, bolji i obuhvatniji.

– Proširili smo podatke koji se moraju javno objaviti pa smo, osim primanja, obuhvatili i ostala prava. Transparentnost je ključna u našem radu, a u nekim segmentima trenutačno je gora nego za vrijeme Milana Bandića. Neprihvatljivo je da se takvi podaci moraju čupati od vladajućih – kaže SDP-ov Renato Petek. Očekuje se da će možemovci na to pristati, dodaje šef gradskog ogranka stranke Viktor Gotovac. – No nećemo tražiti neke ultimatume niti prijetiti ako ne prihvate – kaže Gotovac.

Međutim, iz više neslužbenih izvora može se čuti da bi, odluči li Možemo! ići protiv SDP-ova prijedloga, javnost to mogla negativno shvatiti, a loše bi to mogli percipirati i koalicijski partneri. No čini se da neće biti problema, barem ako se pita predsjednicu Kluba zastupnika Možemo! Marinu Ivandić. – Mi smo HDZ odbili jer se činilo licemjernim, oni su zadnja stranka koja bi to trebala inicirati. Tako je tada rekao i gradonačelnik. Nama je SDP-ov prijedlog u redu i prihvatit ćemo ga – kaže M. Ivandić.

Zahtjev da na webu osvanu podaci o plaćama i beneficijama šefova u komunalnom divu, ali i drugim gradskim tvrtkama, u četvrtak stiže na sjednicu Skupštine. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

LL
lijepa_li si
08:40 19.06.2022.

voditelj čistoće 25 tisuća + 5 tisuća da mu se nađe! grad nikad prljaviji, plaća veća od premijerove, odgovornost nikakva. e moj narode!

GR
gravitacija
17:50 19.06.2022.

Sve je to ostavština pokojnog kriminalca koji je vodio grad telefonskim pozivom, usmjenim nagodbama i po kumskoj osnovi.Sve šefove je trebalo otpustiti i krenuti iz početka i onda bi bilo potrebno 20 godina za dovođenje u red. Ovako i više od 50.

ČE
četvrti
11:01 22.06.2022.

Jednostavno riječ je o tome da je u Zagrebu na vlasti ekstremno lijeva stranka kojoj je upravljanje gradom samo izlika za nametanje ekstremnih ideoloških rješenja.