Prva digitalna tura

S druge strane digitalnog prozora na Markovu trgu čekat će vas Crna kraljica

Foto: Zagreb Time Travel
Zagreb Time Travel
15.07.2020.
u 09:52
Zagreb Time Travel znamenitosti grada prezentira kao putovanje kroz vrijeme uz pomoć suvremene tehnologije, odnosno proširene i virtualne stvarnosti.
Pogledaj originalni članak

Od kumice Barice, najpoznatije prodavačice na Dolcu, doznati zanimljivosti o toj tržnici, od slavne književnice Marije Jurić Zagorke čuti priče iz njezina života, a od Dore Krupićeve kod Kamenitih vrata slušati o tragičnoj ljubavi koju je August Šenoa zapisao u “Zlatarovu zlatu”. Zvuči kao nemoguće, no upravo to dio je virtualnog vremeplova prve digitalne turističke ture u metropoli. Zagreb Time Travel znamenitosti grada prezentira kao putovanje kroz vrijeme uz pomoć suvremene tehnologije, odnosno proširene i virtualne stvarnosti.

Vodiči su poznate žene

Projekt je pokrenut lani u rujnu i dosad je kroz ture prošlo nekoliko tisuća ljudi. U neobičnom razgledavanju svjedoče ispreplitanju prošlosti i sadašnjosti uz pomoć tableta koji postaje vremeplov. On, naime, simulira “digitalni prozor” kroz koji se može zaviriti u davnine, upoznati se s urbanim legendama i oživjeti povijesne događaje. Tura traje otprilike dva sata, a počinje kod Manduševca, prve od 12 točaka po centru metropole. Ondje se, dakako, može čuti kako je, prema legendi, djevojka Manda na izvoru srela žednog bana koji se vratio iz bitke. Zamolio ju je: “Mando dušo, zagrabi vode”. I tako su i Manduševac i Zagreb dobili ime.

– Među poznatim ženama koje su digitalni vodiči kroz grad također su Šenoina supruga Slava ispred njihove kuće u Mallinovoj, vještica Barica Cindek kod Krvavog mosta, Crna kraljica koja se s Medvedgrada spustila do Markova trga... A turisti u aplikaciji mogu rješavati i povijesne pitalice i zagonetke – govori poduzetnica Kata Barišić, koja je pokrenula Zagreb Time Travel.

Skupljanjem bodova u kvizovima i rješavanju zagonetki osvajaju se i popusti za muzeje, hostele, kafiće te uči o gradu kroz igru i zabavu. Mogu se čuti i brojne zanimljivosti o kravati, štruklama, licitarskom srcu, Dinamu, Nikoli Tesli...

– Cijelim se putem usto može s pomoću filtra fotografirati s povijesnim likovima i motivima, a sve se memorabilije na kraju dobiju na dar. Djeci je to posebice zabavno – dodaje.

Za rođendane i team building

Ture organiziraju i za školske razrede, rođendanske proslave te team buildinge. Aplikacija je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, a žele osmisliti rute i za druge gradove.

– Upravo radimo na sličnoj biciklističkoj aplikaciji za otok Rab te razvijamo franšiznu koncepciju za Ljubljanu, Sarajevo, Mostar i Dubrovnik – ističe Kata Barišić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.