RASKOL U SDP-u

Raskol u SDP-u: Milanović bjesni, Bernardić mu otkazao poslušnost

Foto: Slavko Midzor/Pixsell
bernardic
Foto: jurica galoić/PIXSELL
Milanović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
milan bandić
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
skupstina (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
skupstina (1)
20.12.2010.
u 14:27
Bernardić, Brumnić i M. Jović jedini su esdepeovci koji su glasovali protiv Bandićeva proračuna. Šprem je s Bandićem dogovorio da roditelji vrtiće počnu plaćati tek 1. srpnja
Pogledaj originalni članak

Raskol unutar SDP-a dogodio u zagrebačkoj Gradskoj skupštini za rasprave o prijedlogu proračuna Grada za 2011. godinu! Naime, dok je većina zastupnika SDP-a podržala proračun koji im je “servirao” gradonačelnik, Bandiću, ali i vrhu vlastite stranke, usprotivio se Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a. Glasao je protiv.

Vrh SDP-a bijesan
– Mnogo je razloga da se ne prihvati proračun, a samo je jedan da se prihvati. Da se ne ide na izbore. Proračun se temelji na krilatici socijalne pravednosti, populističkom triku kojim se koristio i Ivo Sanader. Riječ je o socijalnoj nepravdi i zato je neprihvatljiv. Štedi se na djeci ispod 100 milijuna kuna, a ne može se naplatiti više od milijarde kuna dugova – argumentirao je stav Bernardić.

Njegovo “iskakanje” iz stranačkog vlakića izazvalo je bijes, ali i iznenađenje u vrhu stranke. Nisu im jasni motivi zbog kojih je Bernardić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini (!), glasao protiv svoje stranke. Doznajemo da su mu s Iblerova trga savjetovali neka “bude razuman” i koncentrira se na mnogo važniju zadaću – pobjedu na parlamentarnim izborima.

– Što je prioritet za SDP: srušiti proračun i izazvati raspuštanje Skupštine? Jasno da ne. Uostalom, što bi se dogodilo? Poslije izbora sastav Skupštine bio bi otprilike jednak, a Bandić bi ionako ostao gradonačelnik. Bernardić je svoj istup trebao iskoristiti za napad na Bandića i Vladu i obećati Zagrepčanima da ćemo sve nepravde ispraviti kada dođemo na vlast – rekao je naš sugovornik iz vrha SDP-a. Kaže da ne može vjerovati da je Bernardić tako postupio kada je čak i Bandićev arhetipski neprijatelj Josip Kregar mogao “začepiti nos” i glasati za proračun.

Bandićev proračun za 2011. godinu u iznosu od 6,85 milijardi kuna podržala su 32 zastupnika (veći dio SDP-a, HNS, HSU, nezavisni Tatjane Holjevac i nezavisni Josipa Kregara). HSLS-ovci Darinko Kosor, Velimir Srića i Alen Ostojić bili su suzdržani. Protiv su glasali zastupnici HDZ-a i HSS-a te SDP-ova trojka: Davor Bernardić, Zvane Brumnić i Martina Jović. Srđan Subotić (SDP) povukao je podmukli potez i za vrijeme glasovanja izašao iz vijećnice.

I tako su zastupnici blagoslovili odluku gradonačelnika Milana Bandića da u bankrotiranu gradsku blagajnu “ubrizga” nekoliko stotina milijuna kuna od jednako tako bankrotiranih Zagrepčana. SDP i njihovi koalicijski partneri odlučili su mimo svojih uvjerenja “progutati” čak i Bandićevo “carinjenje” roditelja djece vrtićke dobi. Pristali su na kompromis zbog “više političke sile”. Naime, odlučili su ne provocirati gradonačelnika i popustiti mu kako ne bi povukao proračun. Raspuštanje Skupštine i ponovne izbore u Zagrebu odlučili su izbjeći pod svaku cijenu. I uspjeli su. Tako će cijenu, kako mnogi tvrde, SDP-ova licemjernog kompromiserstva još jednom platiti Zagrepčani.

– Kad te netko prevari prvi put, kriv je on, kad te prevari drugi put, krivi ste oboje, a kad te prevari treći put, kriv si ti! Želite li biti krivi još jednom? – pitao je skupštinsku većinu Bernardić, a razliku u svom mišljenju obrazložio je demokratičnošću svoje stranke i poštovanjem pluralizma mišljenja. Svoj je stav da se proračunom ruši standard građana i da se ne vidi bolje sutra podcrtao izjavom Ivice Račana: “Vlast možemo izgubiti, ali obraz nikada.” Svjestan je da nije povukao pametan politički potez, ali smatra da je odigrao pošteno i dosljedno što je dugoročno isplativo. Nije propustio na hodniku objasniti da je Predsjedništvo gradskog SDP-a u ponedjeljak bilo jednoglasno da će podnijeti amandmane na proračun, dok su do četvrtka Nenad Stazić, Boris Šprem i Mirando Mrsić promijenili mišljenje. Bandićev proračun s govornice su branili i predsjednik Skupštine Boris Šprem, Ivan Račan (SDP) i Dragan Kovačević (HNS).

Šprem je s Bandićem dogovorio da roditelji vrtiće počnu plaćati tek 1. srpnja, a prihvaćanje proračuna argumentirao je izbjegavanjem neizvjesnosti i nestabilnosti u gradu.

– Nismo zadovoljni, ali smo realisti. Ne mislim da je gradonačelnik sve zlo ovoga svijeta. Prihvatio je najveći broj primjedaba – rekao je Račan. No, bez obzira na toleranciju pluralizma mišljenja koju proklamira SDP, po hodnicima se odmah počelo govoriti o Bernardićevu destabiliziranom položaju.

Raspuštanje ogranka?
Dio esdepeovaca vidi priliku za raspuštanje zagrebačkog ogranka, dok Bernardić neposluh članova svoje organizacije, iako svjestan u kakvom je položaju, uporno pravda različitim mišljenjem. Podsjeća da iza sebe ima 2000 glasova članova zagrebačkog SDP-a. Bez obzira na to, nakon reakcije šefa koja mu je odaslana s Iblerova trga, Bernardić je za vrijeme glasovanja bio blijed i vidljivo nervozan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 289

OB
-obrisani-
21:53 20.12.2010.

-------->passat Nek ti Bog blagoslovi rečenicu !

ŠE
šestnapet
09:46 02.01.2011.

e moj milanovicu zelen si ko banana jos malo pricekaj da dozris ali znaj banane na padaju same s drveta kad dozrele treba ih netko ubrati vole li majmuni trule banane ?????

AR
ardo
09:21 21.12.2010.

Opet je proradila diktatura proletarijata,a šteta je što Bandić nije već djed onda bi vrtići bili besplatni.