Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Raskol u SDP-u: Milanović bjesni, Bernardić mu otkazao poslušnost

Bernardić, Brumnić i M. Jović jedini su esdepeovci koji su glasovali protiv Bandićeva proračuna. Šprem je s Bandićem dogovorio da roditelji vrtiće počnu plaćati tek 1. srpnja
20. prosinca 2010. u 14:27 289 komentara 65 prikaza
bernardic
Foto: Slavko Midzor/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Raskol unutar SDP-a dogodio u zagrebačkoj Gradskoj skupštini za rasprave o prijedlogu proračuna Grada za 2011. godinu! Naime, dok je većina zastupnika SDP-a podržala proračun koji im je “servirao” gradonačelnik, Bandiću, ali i vrhu vlastite stranke, usprotivio se Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a. Glasao je protiv.

Vrh SDP-a bijesan
– Mnogo je razloga da se ne prihvati proračun, a samo je jedan da se prihvati. Da se ne ide na izbore. Proračun se temelji na krilatici socijalne pravednosti, populističkom triku kojim se koristio i Ivo Sanader. Riječ je o socijalnoj nepravdi i zato je neprihvatljiv. Štedi se na djeci ispod 100 milijuna kuna, a ne može se naplatiti više od milijarde kuna dugova – argumentirao je stav Bernardić.

Njegovo “iskakanje” iz stranačkog vlakića izazvalo je bijes, ali i iznenađenje u vrhu stranke. Nisu im jasni motivi zbog kojih je Bernardić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini (!), glasao protiv svoje stranke. Doznajemo da su mu s Iblerova trga savjetovali neka “bude razuman” i koncentrira se na mnogo važniju zadaću – pobjedu na parlamentarnim izborima.

– Što je prioritet za SDP: srušiti proračun i izazvati raspuštanje Skupštine? Jasno da ne. Uostalom, što bi se dogodilo? Poslije izbora sastav Skupštine bio bi otprilike jednak, a Bandić bi ionako ostao gradonačelnik. Bernardić je svoj istup trebao iskoristiti za napad na Bandića i Vladu i obećati Zagrepčanima da ćemo sve nepravde ispraviti kada dođemo na vlast – rekao je naš sugovornik iz vrha SDP-a. Kaže da ne može vjerovati da je Bernardić tako postupio kada je čak i Bandićev arhetipski neprijatelj Josip Kregar mogao “začepiti nos” i glasati za proračun.

Bandićev proračun za 2011. godinu u iznosu od 6,85 milijardi kuna podržala su 32 zastupnika (veći dio SDP-a, HNS, HSU, nezavisni Tatjane Holjevac i nezavisni Josipa Kregara). HSLS-ovci Darinko Kosor, Velimir Srića i Alen Ostojić bili su suzdržani. Protiv su glasali zastupnici HDZ-a i HSS-a te SDP-ova trojka: Davor Bernardić, Zvane Brumnić i Martina Jović. Srđan Subotić (SDP) povukao je podmukli potez i za vrijeme glasovanja izašao iz vijećnice.

I tako su zastupnici blagoslovili odluku gradonačelnika Milana Bandića da u bankrotiranu gradsku blagajnu “ubrizga” nekoliko stotina milijuna kuna od jednako tako bankrotiranih Zagrepčana. SDP i njihovi koalicijski partneri odlučili su mimo svojih uvjerenja “progutati” čak i Bandićevo “carinjenje” roditelja djece vrtićke dobi. Pristali su na kompromis zbog “više političke sile”. Naime, odlučili su ne provocirati gradonačelnika i popustiti mu kako ne bi povukao proračun. Raspuštanje Skupštine i ponovne izbore u Zagrebu odlučili su izbjeći pod svaku cijenu. I uspjeli su. Tako će cijenu, kako mnogi tvrde, SDP-ova licemjernog kompromiserstva još jednom platiti Zagrepčani.

– Kad te netko prevari prvi put, kriv je on, kad te prevari drugi put, krivi ste oboje, a kad te prevari treći put, kriv si ti! Želite li biti krivi još jednom? – pitao je skupštinsku većinu Bernardić, a razliku u svom mišljenju obrazložio je demokratičnošću svoje stranke i poštovanjem pluralizma mišljenja. Svoj je stav da se proračunom ruši standard građana i da se ne vidi bolje sutra podcrtao izjavom Ivice Račana: “Vlast možemo izgubiti, ali obraz nikada.” Svjestan je da nije povukao pametan politički potez, ali smatra da je odigrao pošteno i dosljedno što je dugoročno isplativo. Nije propustio na hodniku objasniti da je Predsjedništvo gradskog SDP-a u ponedjeljak bilo jednoglasno da će podnijeti amandmane na proračun, dok su do četvrtka Nenad Stazić, Boris Šprem i Mirando Mrsić promijenili mišljenje. Bandićev proračun s govornice su branili i predsjednik Skupštine Boris Šprem, Ivan Račan (SDP) i Dragan Kovačević (HNS).

Šprem je s Bandićem dogovorio da roditelji vrtiće počnu plaćati tek 1. srpnja, a prihvaćanje proračuna argumentirao je izbjegavanjem neizvjesnosti i nestabilnosti u gradu.

– Nismo zadovoljni, ali smo realisti. Ne mislim da je gradonačelnik sve zlo ovoga svijeta. Prihvatio je najveći broj primjedaba – rekao je Račan. No, bez obzira na toleranciju pluralizma mišljenja koju proklamira SDP, po hodnicima se odmah počelo govoriti o Bernardićevu destabiliziranom položaju.

Raspuštanje ogranka?
Dio esdepeovaca vidi priliku za raspuštanje zagrebačkog ogranka, dok Bernardić neposluh članova svoje organizacije, iako svjestan u kakvom je položaju, uporno pravda različitim mišljenjem. Podsjeća da iza sebe ima 2000 glasova članova zagrebačkog SDP-a. Bez obzira na to, nakon reakcije šefa koja mu je odaslana s Iblerova trga, Bernardić je za vrijeme glasovanja bio blijed i vidljivo nervozan.

Na čemu se štedi u Zagrebu 2011.

Na čemu se štedi u Zagrebu 2011. godine:

VRTIĆI
Do sada su svi zagrebački roditelji boravak djece u jaslicama plaćali 200 kuna, u vrtićima 400 kuna, a tržišna je cijena bila 2000 kn. Razliku je subvencirao Grad. Od 1. srpnja 2011. godine roditelji će participirati u cijenama ovisno o dohodovnom cenzusu.

PRIJEVOZ

Subvencioniranje besplatnog javnog prijevoza za više od polovice Zagrepčana nastavit će se do 2. svibnja sljedeće godine, do tada tzv. kategorije \"novog modela\" moraju predati potrebnu dokumentaciju. Prema njoj će se krojiti nove cijene prijevoza.

SAMOUPRAVA

Zagrebačka mjesna samouprava treba bi dobiti pet posto gradskog proračuna, barem je tako bilo dosad, no taj je iznos sada smanjen 150 milijuna kuna, odnosno iznosi 200 milijuna kuna.

OSTALI GRADOVI: \"Čestitke s poskupljenj

OSTALI GRADOVI: \"Čestitke s poskupljenjem vode, vrtića, grijanja...\"

VARAŽDIN
Od Nove godine 3000 Varaždinaca koji žive u stambenim zgradama i griju se putem toplana imat će veće račune za grijanje. Cijena grijanja porast će im prosječno oko 20 posto. (jm/VLM)

ŠIBENIK
Nova godina Šibenčanima i većini stanovnika Šibensko-kninske županije donijet će i novu cijenu vode. Od 1. siječnja prostorni metar vode plaćat će 11,17 kuna, umjesto dosadašnjih 9,17 kuna. (gš)

KARLOVAC
S prvim će danom 2011.Karlovčani više plaćati smještaj djece u vrtić – 8 posto. U prvoj polovici godine poskupjet će i grijanje – 37,5 posto. Najavljeno je i poskupljenje vode, još se ne zna koliko. (sb/VLM, ljv/VLM)

SPLIT
Splićani će skuplje plaćati vodu, i to za 50 lipa po prostornom metru. Riječ je o namjenskoj cijeni vode za izgradnju sustava Eko – Kaštelanski zaljev. (sv)

KUTINA
Poskupljenja će od 1. siječnja zahvatiti i stanovnike Kutine. Naime, Gradsko vijeće odlučilo je da se prirez poveća sa 10 na 12 posto te da se ujedno poveća i komunalna naknada za 22 posto. (dp/VLM)

PETRINJA
Petrinjce je dva tjedna prije Nove godine dočekala nova cijena grijanja ako se griju na plin putem tvrtke Komunalac. Za grijanje, umjesto 18,11 kuna, plaćaju 22,87 kuna po kvadratu. (dp/VLM)

RIJEKA
U Rijeci će u 2011. godini doći do povećanja stope prireza porezu na dohodak, sa 6,25 na 12 posto. (eč/VLM)

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • -obrisani-:

  -------->passat Nek ti Bog blagoslovi rečenicu !

 • šestnapet:

  e moj milanovicu zelen si ko banana jos malo pricekaj da dozris ali znaj banane na padaju same s drveta kad dozrele treba ih netko ubrati vole li majmuni trule banane ?????

 • Avatar Kairosa
  Kairosa:

  Šulkolege se sukobile.Naime obojica su pohađali istu osnovnu školu