Posjet Samoboru

Prva dama Turske kupila paške sireve i 30 kilograma piceka

Foto: Grad Samobor
erdogan
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
27.04.2016., Samobor - Supruga Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan posjetila je gradsku trznicu u Samoboru. Lucija Dutkovic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
27.04.2016., Samobor - Supruga Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan posjetila je gradsku trznicu u Samoboru. Sara Blazan. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
27.04.2016., Samobor - Supruga Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan posjetila je gradsku trznicu u Samoboru. Velbona Bekiri, Lazam Bekiri, Artin Bekiri. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
28.04.2016.
u 08:00
Od kumica je kupila gotovo sve što su donijele, tako da su jučer mogle i ranije kući
Pogledaj originalni članak

Kašete pune poriluka, luka, suhih šljiva, naranči, raznog povrća, pilića, paških sireva, maslinova ulja, rogača, blitve...

Hrvatski proizvodi na samoborskoj tržnici oduševili su suprugu turskog predsjednika koji je posljednjih dana boravio u Hrvatskoj. Obišla je Emine Erdoğan svakog prodavača i svaki štand na placu odmah pored glavnog gradskog trga, i to isključivo u društvu dama. Jedini muškarci koji su je pratili bili su oni iz osiguranja. Krenula je, kažu prodavači, redom i obilazila jednog po jednog. Svaku je stvar primila i pomirisala, kušala jagode, a kupovala je bez limita.

Eto, a neki nas podcjenjuju...

– Prekrasna je i jako pristupačna, jednostavna i draga – složili su se gotovo svi koji su s njom popričali. Obišla je i veće proizvođače, ali i bakice koje redovito na tržnicu donose ono što uzgoje, obično tek nekoliko kilograma voća i nešto jaja.

– Od njih je kupila gotovo sve što su donijele, tako da su jučer mogle i ranije kući. Kod nas je kupila rajčice, limun, vrgoračke jagode, a posebice se oduševila šparogama – kaže Valbona Bekiri, koja je jučer na tržnici prodavala sa suprugom Lazamom i sinom Artinom. Porijeklom iz Makedonije, obitelj Bekiri u posljednjih četrdesetak godina, koliko prodaju na tržnici, postali su pravi Samoborci.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Oduševili su i iznenadili prvu damu kad su s njom porazgovarali na turskom. S drugima se, naime, sporazumijevala pomoću prevoditelja. Kod Sare Blažan kupila je, pak, trideset jaja.

– Dok većina podcjenjuje naš posao, ona je odlučila doći baš k nama – ističe Sara Blažan.

Da se dobro pripremila i proučila koji se sve hrvatski proizvodi mogu kupiti na tržnici potvrdila je i Lucija Dutković, kod koje je kupila trideset kilograma pilića, kilogram i pol paškog i jednako toliko kozjeg sira.

Raspitivala se za bučino ulje

– Raspitivala se i za bučino ulje, vinski ocat, prepoznala je domaći kruh... – govori Lucija Dutković.

Posjet prve dame Turske organizirao je Ured predsjednice RH u suradnji s Gradom Samoborom, a s obzirom na to da je inzistirala da je dočeka žena, uime Grada to je učinila nova direktorica TZ Samobora Martina Paladina.

– Odveli smo je i u Muzej Marton, zbirku umjetnina koju je vlasnik Veljko Marton skupio u razdoblju od četrdesetak godina, gdje su joj govorili o bečkom porculanu koji se prodavao i na području Turske – kaže Martina Paladina.

U šetnji gradom prepoznali su je i turski turisti, koji su se odlučili s njom i fotografirati, a delegacija ju je provela i uz potok Gradnu, koji su joj predstavili kao “samoborsku Veneciju”, s obzirom na broj mostova iznad njega.

– Samobor je opisala kao stari grad koji se vidi samo na filmu – ističe Martina Paladina.

Iako je, prema protokolu, trebala pojesti i kremšnite, iz Samobora je otišla a da ih nije kušala.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 82

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
13:00 28.04.2016.

Ima se. Sverc s natfom iz Sirije je unosan posao.

AL
alexxx070605
12:44 28.04.2016.

jel probala Prsuta Dalmatinskog

Avatar EU Srbin
EU Srbin
15:44 28.04.2016.

a najvise kupovala od Bekirija. pravo Zagorsko prezime