stradao u potresu

Prirodoslovni muzej dobio čuvaonice na dvije tisuće kvadrata

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Prirodoslovni muzej dobio čuvaonice na dvije tisuće kvadrata
29.09.2020.
u 16:41
Milijun i pol eksponata iz palače Amadeo, stradale u potresu, privremeno će se smjestiti u zgradi u Novom Petruševcu
Pogledaj originalni članak

U prostorije sa žutim podom ići će zbirka zoologije, u one sa zelenim minerologije, ružičasti je dio za botaniku, a tirkizni za geologiju. Raspored je to novih čuvaonica u zgradi u Novom Petruševcu, gdje će na 2000 kvadrata iduće dvije godine biti smješteno oko milijun i pol predmeta iz građe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM).

I za radioaktivne minerale

Prva je to faza projekta rekonstrukcije muzeja koji je u međuvremenu i stradao u potresu. Započeta je lani u listopadu, iz gradske je blagajne za nju izdvojeno više od 15 milijuna kuna, a od četvrtka prvih 6000 artefakata iz entomološke zbirke, čije je prostorije u Demetrovoj 1 udar najviše oštetio, ondje će imati novi privremeni dom.

– To su najveće specijalizirane čuvaonice u Hrvatskoj. San su svakog prirodoslovca, a sada će napokon svaki predmet imati odgovarajuće mikroklimatske uvjete – kazala je na jučerašnjem otvaranju ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović dodajući kako bez te prve faze nije mogla započeti obnova čuvene palače Amadeo.

Na dva kata zgrade 26 je prostorija, od čega je najviše namijenjeno za artefakte, a bit će ondje i knjižnice za kustose, sobe za karantenu i hladnjače za građu te će prvi put imati i mjesto koje ispunjava uvjete za držanje radioaktivnih minerala i otrova.

– Svaki ćemo tjedan preseliti dio građe. U četvrtak stiže 86 ormara i 162 sanduka s entomološkim predmetima, a sljedeći ponedjeljak ihtiološka i herpetološka zbirka – objasnila je T. Vlahović.

Projekt od 96,5 milijuna

Kod selidbe, dodala je, moraju biti posebno oprezni da se građa ne ošteti. Tako se, primjerice, zbirke sisavaca, kukaca, kornjaša, dvokrilaca... premještaju omotane u plastici ispunjenoj mjehurićima zraka, a između njih se nalaze komadići stiropora. Sve se to obavlja u rukavicama, što zbog zaštite od korone, što da se ne oštete predmeti, a zapečatit će ih se u aluminijske sanduke.

– Čuvanje građe delikatan je posao koji muči svaki muzej na svijetu, posebice zato što konstantno imamo sve više artefakata koje treba pohraniti. Većinu je muzeja u metropoli usto pogodio potres, zbog čega su čuvaonice od povijesne važnosti za grad. Uspje-
li smo, srećom, za svaki pronaći privremene zamjenske prostore – istaknula je Milana Vuković Runjić, pročelnica gradskog Ureda za kulturu.

Projekt revitalizacije HPM-a vrijedan je više od 96,5 milijuna kuna, a prema planovima, palača  Amadeo trebala bi se nadograditi
i modernizirati do 2022. Ugradit će se suvremena prezentacijska i multimedijalna oprema za izlaganje fundusa, poput laserskog prikaza molekule DNK te velike replike dinosaura. Prostor će se proširiti za 2600 kvadrata, u koje će se smjestiti i laboratorij koji će biti na raspolaganju posjetiteljima. Uredit će se i muzej na otvorenom, suvenirnica te kafićili restoran.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.