vjerovali ili ne

Prespora obnova na Baniji "uspješnija" je od one u Zagrebu: U tri godine nije izgrađena ni jedna kuća!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Prespora obnova na Baniji "uspješnija" je od one u Zagrebu: U tri godine nije izgrađena ni jedna kuća!
18.01.2023.
u 15:17
Novi ministar Branko Bačić (HDZ) dobio je jučer povjerenje saborske većine, a sada je pred njim proces izgradnje povjerenja među građanima, ali i izgradnje kuća. Najavio je centralizaciju cijelog procesa izmjenama zakona, što će doprinijeti brzini obnove, a takve najave pozdravio je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.
Pogledaj originalni članak

Svi koji su u Zagrebu bili 22. ožujka 2020., dobro se sjećaju što su radili i gdje su bili u 6 sati i 24 minute ujutro kada je snažan potres magnitude 5.5 prema Richteru zatresao glavni grad Hrvatske. No, malotko zna gdje su bili i što su radili svi odgovorni u lancu koji je zadužen za obnovu jer zagrebački je potres prouzročio veliku štetu u metropoli, a još jači potres u Petrinji u prosincu iste godine štetu je samo povećao.

Za nešto više od dva mjeseca obilježit će se treća obljetnica potresa, a obnove, baš kao i na Baniji ni u tragovima. U međuvremenu stigao je već treći ministar koji obećava ubrzanje procesa i govori kako nije zadovoljan tempom kojim se sve odvija. Branko Bačić (HDZ) dobio je jučer povjerenje saborske većine, a sada je pred njim proces izgradnje povjerenja među građanima, ali i izgradnje kuća.

N1 televizija poslala je upit Ministarstvu graditeljstva o stanju obnovljenih obiteljskih kuća na zagrebačkom području. Prema odgovoru ministarstva ispada da je prespora obnova na Baniji "uspješnija" od one u Zagrebu jer ovdje izgrađenih zamjenskih kuća niti nema, dok se radovi konstrukcijske obnove izvode tek na njih šest.

- Započeo je proces pripreme i provedbe obnove po zaprimljenim aktima Ministarstva na obiteljskim kućama. U Ministarstvo su dostavljeni izvještaji ovlaštenih inženjera, a s ciljem ubrzanja procesa obnove pristupilo se postupku objedinjavanja nabave te su ugovorene sve usluge koje su potrebne za uklanjanje obiteljskih kuća (okvirno 300 lokacija) uključujući i buduće odluke Ministarstva - poručili su iz ministarstva za N1.

Uklanjanje kuća

Do 31. 12. 2022. godine zaprimljeni su akti za 109 obiteljskih kuća, izrađeno je 96 izvještaja ovlaštenih inženjera, izdano je 60 naloga za uklanjanje, a od toga uklonjeno 28 obiteljskih kuća.

Izgradnja zamjenskih kuća

Do 31. 12. 2022. godine po zaprimljenim aktima Ministarstva za ukupno 57 obiteljskih kuća izdani su nalozi za projektiranje 9 obiteljskih kuća.

Konstrukcijska obnova

Do 31. 12. 2022. godine zaprimljeni su akti Ministarstva za 254 kuće/zgrade, izrađeno je 238 izvještaja ovlaštenih inženjera. U nabavi su radovi za ukupno 10 obiteljskih kuća/zgrada, a radovi su u tijeku na 6 obiteljskih kuća/zgrada.

Konstrukcijska samoobnova

Do 31. 12. 2022. godine zaprimljeni su akti Ministarstva za 291 obiteljsku kuću/zgradu, izrađeno je 238 izvještaja ovlaštenih inženjera. Radovi obnove su u tijeku na 19 obiteljskih kuća/zgrada, a na 13 obiteljskih kuća/zgrada su završeni. Za konstrukcijsku samoobnovu ukupno su isplaćena sredstva u iznosu od 34.938.119,66 kn (4.637.085,36 EUR).

N1 je objavio i podatke za ostale kategorije obnova u drugim županijama koje je također pogodio potres u ožujku 2020.

>> VIDEO: Grbin Plenkoviću: 'Pa jeste li vi glupi, u svim državama su cijene dizane na više. Uvođenje eura je trebalo biti dobro, majstore i to ste uprskali'

REDOVNA KONFERENCIJA

Tomašević: 'Voda će poskupjeti 15 posto jer to je nužno, svakodnevno pucanje cijevi je neizdrživo'

- Zagreb ima jedinstvenu situaciju u Hrvatskoj. Samo prošli tjedan smo imali dva pucanja magistralnog cjevovoda. To je neizdrživa situacija. S obzirom na to da je Vlada odgodila uredbu, nećemo ići na poskupljenje od 20 posto, nego 15 posto jer su i dalje potrebna sredstva za obnovu infrastrukture i nema druge opcije - objasnio je Tomašević koji je govorio i o ostalim temama na još jednoj redovnoj konferenciji za medije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
16:03 18.01.2023.

tetejac okruzen laprdnjacama ima samo jedan zadatak vratiti ime zlocinca tita na trg republike...obnova ..on je izgradio klupu u parku sa duginim bojama i to je sve za sada...

WT
WTF!
00:01 19.01.2023.

Tokom vremena periodično se obnavljaju jedino ministri zaduženi za obnovu. To jedino kaj "funkcionira"

SP
Stari panj
19:09 18.01.2023.

Što se tiče obnove Zagreba, država treba obnoviti državne zgrade, grad gradske a privatni vlasnici privatne. Eventualno im ponuditi kredite s povoljnijom kamatom. Zašto bi se iz prireza obnavljao Centar, a na Trnju rupa na rupi na cestama. I da, tu su ljudi sami popravljali.