mladi istraživači

Prava avantura: đaci na Ruđeru doznali kako se radi na CERN-u

Foto: Jakov Novak
Ruđer učenici CERN
Foto: Jakov Novak
Ruđer učenici CERN
Foto: Jakov Novak
Ruđer učenici CERN
19.03.2014.
u 12:05
Srednjoškolci iz Zagreba i okolice sudjelovali na Međunarodnom nastavnom danu za mlade istraživače na Institutu Ruđer Bošković, gdje su od znanstvenika doznali kako je raditi i na znamenitom institutu za istraživanje "Božje čestice" u Švicarskoj
Pogledaj originalni članak

U Institutu Ruđer Bošković jučer je obilježen Međunarodni nastavni dan za mlade istraživače, tijekom kojeg je četrdesetak učenika srednjih škola iz Zagreba i okolice moglo iskusiti tipičan radni dan znanstvenika u znanstveno-istraživačkom institutu CERN u Švicarskoj, europskoga centra za istraživanje atoma i "lov" na Higgsov bozon, popularnu Božju česticu.

-Osjećam se stvarno privilegiranim što radim ovaj posao. Bio bih sretan ako bih predavanjem uspio učenicima barem malo približiti oduševljenje. Priroda je fascinantna i otkrivanje prirodnih zakona je jedna fantastična avantura - rekao nam je Vuko Brigljević, znanstveni savjetnik za eksperimentalnu fiziku na Institutu, te jedan od istraživača na CERN-u.

Foto: Jakov Novak

Svoju znanstvenu avanturu učenici su započeli uvodnim predavanjima i posjetom akceleracijskog centra Instituta, a kako bi se pripremili za praktičan dio programa u kojem su analizirali autentične podatke sa CERN-a.

Osim u Zagrebu, dan je obilježen i na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Učenici koji nisu imali priliku sudjelovati u programu moći će to već 12. travnja, kada će se ponoviti posjet Institutu Ruđer Bošković.

>>V. Brigljević: Za pet godina mogli bismo imati potvrdu otkrića

>>Nakon dana na Institutu R. Bošković žele studirati fiziku

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.