već u kućanstvu

Posebne vrećice za odvajanje kao test. Jesmo li za reciklažu?

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Smetlari Zagreb
Foto: Grafika: Kristina Franić
Otpad lokacije
28.02.2014.
u 14:36
Oko 10 tisuća građana u devet mjesnih odbora dobit će posebne vrećice i kontejnere za razdvajanje biootpada od ostalih vrsta u kućanstvu, što je projekt Čistoće koji će od 1. srpnja vrijediti u cijelom Zagrebu
Pogledaj originalni članak

Prve vrećice za razvrstavanje otpada uskoro će biti podijeljene. Naime, pilot projekt odvojenog prikupljanja biootpada od ostalog Čistoća će započeti provoditi u devet gradskih mjesnih odbora.

Za stanove vrećice

Tako će testirati koliko su Zagrepčani spremni na suradnju i reciklažu koja će od 1. srpnja vrijediti za cijeli grad. Stanovnici koji žive u zgradama dobit će za otpad posebne vrećice u koje će morati odvajati biootpad od ostalog, a potom će ih odlagati u kontejner. Oni koji žive u kućama biootpad će moći bacati izravno u svoju kantu. Prvih devet mjesnih odbora odabrao je radni tim stručnjaka iz Čistoće i gradskog Ureda za zaštitu okoliša, a da je testiranje novog načina prikupljanja, ali i naplate odvoza otpada potrebno, misli i Vladimir Ferdelji, predsjednik Odbora za komunalno gospodarstvo Gradske skupštine koji je pilot projekt i predložio.

Foto: Grafika: Kristina Franić

– Svakako je dobro da se nešto prije primjene isproba. Dosad smo imali naplatu prema kvadraturi, no nova će odluka, vjerujemo, potaknuti obitelji da više razvrstavaju otpad jer će ga plaćati prema volumenu – kazao je Ferdelji.
Područja za pilot projekt izdvojena su kako bi se dobio što reprezentativniji uzorak. Tako su odabrane i ulice Donjeg grada gdje su većinom zgrade ispred čijih ulaza su smještene manje kante za smeće, zatim Malešnica i Stenjevec u kojima građani smeće većinom odlažu u kontejnere, te Donja Dubrava i Sesvete gdje su kuće. Sve u svemu, pilot projekt obuhvatit će oko 10 tisuća korisnika.

Novi obračun

Čistoća će na pilot projektu vidjeti i kako funkcionira novi obračun odvoza smeća, jer se cijena više neće računati po kvadraturi stana, već prema volumenu, koji će se odrediti prema broju članova kućanstva. Kako bi se saznao broj članova koristit će se podaci iz Vodovoda, a za stanove za koje ne postoji evidencija računat će se kao da u njima živi četveročlana obitelj, pa će se oni naknadno prepravljati. Konačna mjesečna cijena odredit će se prema zakupljenom volumenu kanti pomnoženim s brojem odvoza. Tako će najjeftinije proći samci koji će morati zakupiti 30 litara kante za miješani otpad i 30 litara za biootpad. U kućanstvima sa dva člana volumen raste na 51 litru u svakoj kanti, tri člana morat će zakupiti po 69 litara, dok će četveročlana obitelj zakupiti po 84 litre u svakoj kanti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar Personal
Personal
17:34 28.02.2014.

To je još samo jedan oblik harača i pljačke naroda - korist od toga je nikakva, osim za one koji će naplaćivati kazne od sirotinje.

KR
kresimirn
16:24 28.02.2014.

....a za stanove za koje ne postoji evidencija računat će se kao da u njima živi četveročlana obitelj, pa će se oni naknadno prepravljati..... a zasto ne bi racunali da je samo jedna osoba ? odmah ostavka tko god je dao tu ideju, i zabrana dozivotnog djelovanja u drz. aparatu pa do kad vi nacijo mislite trpiti sarlatane

DU
Deleted user
16:15 28.02.2014.

Jel mi netko iz Čistoće može objasniti na koji će način broj članova određivati volumen? Više članova u stanu znači neki volumen (koji su oni zmislili da proizvede jedna osoba?) * broj članova ili tako nekako? Očito je da nisu svjesni da volumen smeća određuje debljina novčanika. Što je novčanik puniji, smeća po glavi ima više. Konkretno, jedan samac s plaćom od 10.000 kuna proizvesti će puno više smeča u odnosu na dva penzića koji zajedno imaju 4.000 kuna ili čak i manje. Smatram da je obračun po kvadratima pravedniji jer, što je novčanik deblji i kvadrata je više. Sve u svemu, 25% onik koji žive u stambenim zgradama, nahrdat će ponovno.