Investicije Holdinga

Planirali više od milijarde kuna za projekte – osigurali 403 milijuna

Foto: \"
Planirali više od milijarde kuna za projekte – osigurali 403 milijuna
10.05.2012.
u 08:00
Brojni planovi i projekti megatvrtke otpisani su jer nema novca. Ukop poskupljuje bar 500 kuna, naknada za čišćenje raste na 200
Pogledaj originalni članak

Prema megalomanskim najavama, novih, prije svega, skupih akvizicija i ove godine u poslovnom planu Holdinga bit će napretek. Plan investicija koji je u utorak prihvatila Skupština tog trgovačkog društva napuhan je na gotovo milijardu i sto milijuna kuna, dok je za investicije osigurano tek nešto više od 400 milijuna kuna!

Iako su planovi o kupnji novih vozila za Čistoću za 20 milijuna kuna, zemljišta od 19 tisuća kvadrata za 25 milijuna kuna te novi postupak informatizacije za 100 milijuna kuna (!) pali u vodu, vodstvo Holdinga, na čelu s Ivom Čovićem, otpisalo je u svojim investicijskim planovima i projekte koji su javnosti bili prezentirani kao “strateški”.

Odustaju od škola i bazena

Naime, zbog izuzetno lošeg poslovanja, uprava ZGH-a odustala je od gradnje osnovne škole u Sesvetskom Kraljevcu, Sportsko-rekreativnog centra na Sveticama i gradnje srednje škole u Sopnici Jelkovcu. Ta će ulaganja, saznajemo iz Holdinga, pokušati prebaciti gradskoj upravi i gradonačelniku Milanu Bandiću.

Najveći dobitnik ovogodišnjeg plana poslovanja, i dokaz da se Holding vraća izvornoj djelatnosti, onoj komunalnoj, jest Vodoopskrba i odvodnja (VIO).

Naime, dok je voditelj podružnice Davor Poljak tražio gotovo 350 milijuna kuna za realizaciju projekata, uprava je osigurala oko 290 milijuna za izgradnju vodne mreže, kolektore, magistralne cjevovode, vodocrpilišta...

U planu investicija za ovu godinu loše su prošle podružnice AGM, Čistoća i Zrinjevac koji nisu dobili, za sada, ni lipe, a na samom dnu na investicijskoj rang-listi nalaze se još Autobusni kolodvor, GSKG, Zagrebačke tržnice, Upravljanje sportskim objektima i Digitalni grad koji su dobili najviše do milijun kuna za realizaciju novih projekata i širenje poslovanja u tekućoj godini. Kao što smo već bili pisali, Holding je u 2012. odustao od gradnje stambeno-poslovnih i komunalnih objekata, ali i od kupnje nekretnina, što ne pripada temeljnim djelatnostima ZGH-a.

Milijarde za nekretnine

Podsjetimo, Zagrebački holding svoj plan poslovanja za ovu godinu temelji na rasprodaji nekretnina: prodaji 100 tisuća kvadrata Zagrepčanke iz koje bi izvukli, tvrdi Čović, oko 100 milijuna kuna, te prodaje i najma stanova u Sopnici Jelkovec za oko 20 milijuna. Time bi, smatra uprava, uspjeli nakon crne dvije poslovne godine, u kojima se nagomilao minus od milijardu kuna, ovu godinu završiti u plusu od 60-ak milijuna kuna.

Holding je, ističe vodstvo, između 2006. do 2011. realizirao investicije od gotovo osam milijardi kuna, a kupovale su se nekretnine, gradile škole, kupovali tramvaji i autobusi, gradila stambena naselja, garaže...

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar mmelcic
mmelcic
08:37 10.05.2012.

GROBAR Zagrebačkog holdinga Ivo Čović povećava i grobarinu! I ostale režije. Kako bi bilo za plaće 300+ njegovih dotepenaca koje je docajbal u tzv. Direkciju u palači u Vukovarskoj. Da nema troškova \"Direkcije\" bio bi pokriven lizing za ZET-ove tramvaje. Predlažem da se sve Čovićeve klijente \"locira\", \"identficira\", a potom i \"transferira\" u Čistoću, Zrinjevac i Gradska groblja za čistače javnih i zelenih površina Grada Zagreba pa da rade nešto korisno.

KR
Krstine
08:39 10.05.2012.

Rješenja iz Zagreba SDP treba primjeniti na cijelu Hrvatsku. Jer i nakon svega očaja koji ostavljaju za sobom narod im daje povjerenje. Ne govorim ja ovo za dobro hrvatskog čovjeka već partije na vlasti.

JA
james49
08:14 10.05.2012.

Od kada je Bandić ostao bez nadzora i vođenja Holdinga, situacija na gradskom groblju Mirogoj je očajna. Ne čisti se redovno, ne šišaju travurine, sa grobova se sve više i više krade, rijetki su obilasci čuvara. Katastrofa. Ne zagovaram Bandića, ali ovo rukovodstvo je čisti raspašoj!