istraživanje greenpeacea

Park na pet minuta od doma nema 40 posto Zagrepčana

Foto: Greenpeace
Park na pet minuta od doma nema 40 posto Zagrepčana
29.04.2021.
u 11:11
Analiza javnih zelenih površina u gradu
Pogledaj originalni članak

Od deset Zagrepčana, četvero ih nema javnu zelenu površinu unutar pet minuta hoda od doma, odnosno na 300 metara udaljenosti, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Jednostavnom matematikom, to je 40 posto, prema rezultatima Greenpeaceova istraživanja koje su jučer na Zrinjevcu predstavili članovi organizacije, želeći ukazati na činjenicu da je metropoli potrebno više zelenila. Model dostupnosti javnih zelenih površina istraživački je projekt na kojem su s Tehničkim veleučilištem u Beču radili četiri mjeseca, a to je, istaknuli su, i prva takva analiza za glavni grad Hrvatske.

– Na prvi pogled Zagreb se čini kao relativno zelen. Međutim, znatan dio zelenila nema u potpunosti javni karakter te nije dostupan stanovnicima u smislu boravka i druženja u prirodnom okruženju – kazala je urbanistica Tena Petrović. Članovi Greenpeacea uputili su i deset zahtjeva kandidatima za gradonačelnika metropole. Prvi se, primjerice, odnosi na nužnost zaštite zelenih površina od gradnje i betonizacije, a drugi na širenje gdje god je to moguće. Naglasili su da je važno da u planiranje budu uključeni i sami Zagrepčani. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.