Pumptrack poligon

Ovo je super, kao da usred šume surfamo na valovima

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
11.07.2020.
u 10:18
Pogledaj originalni članak

Kao da surfamo na valovima, ali usred šumske idile s fantastičnim, umirujućim pogledom na zelenilo, vodu i pokoju životinjicu. Opisuju tako biciklisti vožnju prvim asfaltiranim pumptrack poligonom u Hrvatskoj, kružnom stazom koja povezuje izbočine, udubine i zavoje pa se njome može “letjeti” i bez pedaliranja.

Hit u Europi

Tek otvoreni poligon smjestio se uz jezero Orešje nedaleko od Svete Nedelje, koje je već poznato po rekreacijskim stazama na kojima se rado trči, biciklira ili šeće, a mogu se njime voziti i skejteri, romobilisti, roleri. Mnoge će Zagrepčane pak razveseliti i činjenica da je samo pola sata udaljen od centra metropole. Pumptrack tereni hit su u Europi, u susjednoj ih Sloveniji, primjerice, ima tridesetak, a Sveta Nedelja prepoznala je taj trend kao koristan sportski i rekreacijski dodatak gradu. Projekt je vrijedan svega 287.000 kuna, a već je u prvim danima izazvao oduševljenje svih koji su ga isprobali.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

– Potencijal u gradnji poligona prva je uvidjela moja zamjenica Marija Hršak, a riječ je o zaista maloj investiciji. No mnogo će značiti našim ljudima koji se žele rekreirati ili zabaviti. A koliko su uzbuđeni bili zbog projekta, govori i to što su biciklisti za radova samovoljno pazili na gradilište – ističe Dario Zurovec, svetonedeljski gradonačelnik koji je kao predstavnik Fokusa na listi koalicije u kojoj su i Stranka s imenom i prezimenom te Pametno “friško” ušao u Sabor, dodajući kako će u idućih nekoliko godina slični tereni niknuti u Rakitju i Kerestincu. A na njima se najbolje može svladati vožnja bez pedaliranja, odnosno korištenjem snage gornjeg dijela tijela, a namijenjeni su svim generacijama, bez obzira na predznanje i iskustvo. Nužno je pritom, dakako, paziti na sigurnost, budući da se poligon koristi na vlastitu odgovornost.

– Znamo da ima jedan u Sloveniji, ali nam je to bilo daleko. Sada ga imamo nadomak domu i to je sjajna prilika za sve naše velike i male zaljubljenike u vožnju na dva kotača da nauče nešto novo – govore Janja Bambić i Robert Mikuletić iz biciklističkog kluba Dugo Selo dok njegove najmlađe članove navigiraju po novoj stazi. Umijeće su dosad “kovali“ po šumama, vozeći slalom među drvećem, a “poligon” su im najčešće bile stepenice. Prvi su put, dodaju, došli na teren koji je izgrađen baš za vježbanje, a na njemu se može svladati koordinacija, kontrola pokreta i ravnoteža.

Uhvati ritam

– Pumptrack uči kako postići brzinu bez okretanja pedala. Izgleda jednostavno, ali treba se zaista pomučiti da se dođe do nekog rezultata – svjedoči Ivan Hodak, biciklist s 20 godina “staža”. Štos je u tome, objašnjava, da se na stazi uhvati ritam, odnosno ostvari sinergija pomicanja trupa, ramena i ruku prema naprijed te podizanja i spuštanja zdjelice dok se vozi po “hupserima”. – Usto se vozačima popravlja držanje – napominje Nikola Gorički, član kluba Sic, koji je organizator poznatog zelinskog adrenalinskog traila Bregdown.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.