brončano i zlatno

Ovako će izgledati sportski centar na Sveticama, s kampom HNS-a

Foto: Proarh
Kamp Svetice Proarh
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Kamp Svetice Proarh Davor Mateković
Foto: Proarh
Kamp Svetice Proarh
Foto: Proarh
Kamp Svetice Proarh
24.10.2014.
u 14:25
Kompleks će imati dječje igralište i terene za građane. U nogometnom savezu su zadovoljni pobjedničkim projektom studija Proarh, čekaju se dozvole za početak gradnje
Pogledaj originalni članak

Stručni žiri Društva arhitekata Zagreb između nekoliko projekata izabrao je rad arhitekta Davora Matekovića i studija Proarh po kojem će se graditi Hrvatski atletsko-nogometni centar Svetice.

Sada je poznat budući izgled kampa nogometne reprezentacije zbog čije su se gradnje na toj lokaciji početkom godine bunili brojni građani koji su željeli da Svetice i dalje budu otvorene za rekreaciju.

Osiguran javni prostor

Arhitekt Mateković kazao je da je, vodeći računa o svim sadržajima koji su bili uvjetovani natječajem, nastojao maksimizirati javni prostor kontakta pješaka sa sportskim, pratećim i komercijalnim sadržajima pazeći na razlike između standardnog i stadionskog režima korištenja centra.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

– Duž istočnog i zapadnog izduženog broda koji su spojeni s tri, na njih okomita manja broda, rastegnute su dvije paralelne pješačke osovine koje spajaju plohe sjevernog, centralnog i dvoetažnog i južnog pješačkog trga – objasnio je Mateković. Dodao je da se i otvoreni i zatvoreni sadržaji centra nude za različite događaje i aktivnosti i da takva koncepcija postaje pokretač kvalitete urbanog života građana koji će se ondje okupljati.

I otvoreni i zatvoreni sadržaji centra nude se za različite događaje i aktivnosti za građane koji će se tamo okupljati

Davor Mateković,

arhitekt kompleksa Svetice

Objasnio je i da je dominantno pročelje zgrade poluprozirna ovojnica od ploča plastificiranog izbušenog lima čija je brončano-zlatna boja jedina asocijacija sportske namjene. Sam centar sastoji se od manjeg stadiona s glavnim nogometnim igralištem i atletskom stazom na sjevernom dijelu, dok su u južnom smještena tri pomoćna nogometna igrališta te zaseban, odvojen prostor za rekreaciju građanstva (dječje igralište i manji sportski tereni). U podrumu će biti svlačionice, dvije manje sportske dvorane s unutrašnjim dvorištem, prostori za fizioterapiju te garaža za VIP posjetitelje i upravu.

Prizemlje je osmišljeno kao javni prostor predviđen za lokale (ugostiteljski i trgovački sadržaji), fan-shop te kao ulazni nivo za tribine stadiona kapaciteta 3000 gledatelja s natkrivenim sjedećim mjestima. Hostel za sportaše predviđen je na 1. katu, a od ostalih sadržaja tu se nalazi prostor za medije, restoran za VIP goste te konferencijski centar.

Čekaju zeleno svjetlo

– Hrvatski nogometni savez je, naravno, zadovoljan odabirom nagrađenog rješenja – kaže Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS. Dodao je da o rokovima gradnje ovoga trenutka ne može nagađati jer ovise o dozvolama i terminu sjednice Gradske skupštine na kojoj će se odlučivati o suglasnosti.

– HNS je spreman početi s radovima čim drugi uvjeti, na koje ne možemo utjecati, budu zadovoljeni – napominje Pacak.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

CR
crocro
18:08 24.10.2014.

Na sve strane se grade novi stadioni, novi športski centri, moderniziraju se postojeći u skladu s svjetskim standardima, a Dinamo ima najveće ruglo u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Kome je u interesu samo dotjerivati stadion i izboditi radove, a vizure stadiona ostaju stare, oronule, nesimetrične i nazadne u europskim mjerilima. Još i dalje planiraju daljnje šminkanje po fazama, pa nadogradnju krovišta. Kome to odgovara kada je do danas potrošeno novca više nego košta Byernova "Arena Allianz" a ta dva objekta se ne mogu usporediti. Očito je da se izvode radovi kako bi netko možda imao nekakav profit. Jer ako nije tako, zašto stadion ne sruše u temelj i izgrade konačno stadion dostojan Zagreba, jer utakmice se možda u skoroj budućnosti neće moći igrati na stadionu koju neće moću udovoljavati svjetskim standardima. Sada ste mogli vidjeti stadion Salzburga kako izgleda. Maksimir kao da je zarobljen u nekom vremenu i prostoru Sovjetskog saveza. A okolo se gradi novo. Tko je kriv da Dinamo i tko je kriv za Makismir. Uvjeren sam da kada se jednom promijene okolnosti u Dinamo da će na utakmice dolaziti ponovo gledatelja koliko je Dinamu dolazilo prije 35 godina, kada se brojke nisu smanjivale ispod 30.000 - 40.000 gledatelja. Čak su izbacili neke planove o stadionu od nešto više od 20.000 gledatelja. Ako to naprave opet će ulupati novac a stadion u novim okolnostima neće moći primiti gledatelja. Nitko ne razmišlja o budućnosti svi samo o sadašnjosti. Dinamo mora imati potpuno novi stadion od najmanje 40.000 sjedalica i to napravljen po svjetskim kriterijima i vizurama i on treba biti prvi na redu za izgradnju u Hrvatskoj zato što je najstariji, nefunkcionalan i ružan. A Mamić ima sasvim druge ideje. A gdje je njegova izjava kada je rekao "sve što taknem pretvaram u zlato". Ne trebaš pretvarati u zlato samo stari stadion pretvori u potpuno iz temelja novi stadion u Makimiru ili bilo gdje ali ne stadion za jednu zagrebačku ulicu, već za cijeli Zagreb i Hrvatsku. A gdje je do sada ulupani novac od kojeg se mogla napraviti nova "Allianz Arena"?

FN
Fr@njo
16:45 24.10.2014.

cemu sluzi ruglo bez prozora, svijetla i zraka.. da li se vec zna tko ce raditi krov..mislim koliko ce prokisnjavati.

Avatar Nexus
Nexus
06:56 25.10.2014.

"Dinamo ima najveće ruglo u Hrvatskoj" ========================================================== Pa Dinamao je najvece nogometno ruglo u Europi; na zalost.