Gradski program za branitelje

Otvorili smo svoje tvrtke pa s burze otišli u vlastite frizeraje i radionice

20.01.2017., Zagreb - Zoran Horvat, branitelj koji se samozaposlio te otvorio tvrtku za izradu dizajnerskog namjestaja. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
18.01.2017., Zagreb - U zagrebackoj Obrtnickoj komori, predstavljeni su rezultati projekta Razvojem poduzetnickih vjestina do pokretanja samostalnog poduzeca hrvatskih branitelja - poduzetnicke edukacije namijenjene nezaposlenim hrvatskim braniteljima gra
19.01.2017., Zagreb - Zeljko Rudic, vlasnik tvrtke Jumbo-Juice. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
19.01.2017., Zagreb - Nena Miksa, frizerka koja se zaposlila u sklopu gradskog programa. DKS_56149833 Photo: Zarko Basic/PIXSELL
23.01.2017.
u 14:57
Završen je projekt „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća hrvatskih branitelja“, a čiji su polaznici prošlog tjedna dobili svoje diplome
Pogledaj originalni članak

Kada je trebalo braniti domovinu, nisu dvojili ni trenutka. Pa je za njih, kada su se našli na burzi, pokrenut projekt i to ne samo da bi se zaposlili nego i da bi pokrenuli vlastiti posao te iskoristili svoje potencijale.

– Branitelji Hrvatskoj mogu i žele dati još puno i treba im dati priliku jer i ljudi u 40-ima i 50-ima imaju još puno ideja za pokretanje posla – rekla je Vesna Helfrih, pročelnica Ureda za branitelje koji je u suradnji s Uredom za gospodarstvo pokrenuo projekt „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća hrvatskih branitelja“, a čiji su polaznici prošlog tjedna dobili svoje diplome.

U jednoj je varijanti Grad angažirao branitelje u javnim radovima, a onda im platio prekvalifikaciju. U drugoj je pak organizirana edukacija o poduzetništvu, na kraju koje su polaznici mogli aplicirati za bespovratnih 25.000 kuna.

Iznimno motivirani

Prema riječima voditelja, svi su bili iznimno motivirani i puni pitanja. A koliko je projekt uspješan, potvrđuje osvajanje Europske nagrade za promicanje poduzetništva, ali još više i zadovoljna lica branitelja koji su pokrenuli posao. Među njima su i Nina Mikša te Željko Rudić, iza čijih je tvrtki već prva godina uspješnog rada.

– Dugo sam željela otvoriti frizerski salon. Nakon godine dana na burzi, počela sam se raspitivati te saznala za ovaj projekt. Danas imam svoj posao, a već sam zaposlila jednu osobu te uzela drugu na stručno osposobljavanje – kazala je Nina Mikša, koja je u ratu bila pripadnica 66. bojne vojne policije. Ova 49-godišnja Zagrepčanka ističe kako su joj poticaji jako pomogli, a s njom se slaže i Željko Rudić koji ima tvrtku „Jumbo Juice“ i bavi se postavljanjem i prodajom aparata za cijeđenje naranči.

– Na burzi sam bio od 2004. godine. Kada prijeđete četrdesetu, nemate posla i branitelj ste, šanse su vam jako male – istaknuo je ovaj Zagrepčanin, koji je 1991. godine bio na ratištu u Lici. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima, uspio je ostvariti dugogodišnji san, ali napominje i kako iza pokretanja tvrtke stoji jako puno želje i truda. Tako je on tijekom prve godine radio i po 16 sati dnevno. Nada se da će ove godine zaposliti i prvog radnika, a dodaje i da je važno da vlasnici tvrtki dobiju podršku i nakon pokretanja posla kako bi ih što više opstalo.

Prijavilo se više od stotinu

Projekt je ponovno proveden i prošle godine, na njega se prijavilo više od 100 nezaposlenih branitelja, a rezultirao je s tri nove tvrtke i još njih nekoliko u procesu otvaranja. Tako je Miroslav Obradović otvorio veleprodajnu tvrtku Lagernet za dijelove i pribore za motorna vozila. Hrvoje Kunović se bavi web i grafičkim dizajnom, a Marijan Čengić i Snježana Štula Fajfar su pokrenuli posao koji se bavi termosolarnim sustavima i obnovljivim izvorima energije. Uskoro u posao planira krenuti i Zoran Horvat, u čijoj se radionici dizajnerski namještaj radi već punom parom.

– Od lipnja do prosinca išao sam na edukaciju u sklopu projekta. Naučili smo voditi financije, osnove knjigovodstva, temelje marketinga... – rekao je Zoran Horvat, koji je odlučio svoj dugogodišnji hobi izrade namještaja pretvoriti u posao. Sada je, kaže, za to izrazito motiviran, a činjenica da zna da ima nečiju podršku najvrednije je što je dobio.•

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DR
drwlad
14:38 27.01.2017.

dajte pare da nešto počnem da radim. nisan ja se brojio devedeseeprve za kikiriki!