obilježavanje teritorija

Organizacija terasa na špici: Stolova za kavu manje – slobode za pješake više

Foto: Borna Filić/PIXSELL
01.04.2016., Zagreb - Terase kafica u Bogovicevoj i Preradovicevoj ulici su smanjene. Photo: Borna Filic/PIXSELL
01.04.2016., Zagreb - Terase kafica u Bogovicevoj i Preradovicevoj ulici su smanjene. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
terase
04.04.2016.
u 08:00
Prolazi odvajaju terase i sada se točno zna koja pripada kojemu kafiću. Neki ugostitelji kažu da se dio njihovih kolega dosad nije držao razmaka među ostalima i da se sad uvodi red, što potrđuje i komunalno redarstvo
Pogledaj originalni članak

Vikend, lijepo vrijeme, terasa, kava - velikom dijelu Zagrepčana ovo je bio tijek misli u prošla dva, dosad najtoplija dana u godini. Čak 25 Celzijevih stupnjeva u subotu i nedjelju grijalo je grad, izmamivši i one zimogrozne ljubitelje ljeta, a ne samo standardne posjetitelje špice.

Radili krug od pola kilometra

Ono što su primijetili jest nešto manji broj mjesta na terasama u Bogovićevoj i Preradovićevoj ulici. Stolovi i stolci, koji su prije bili jedni tik do drugih, ovog su proljeća osvanuli odvojeni prolazima te se točno razlikuje koja terasa pripada kojem kafiću, što dosad nije nužno bio slučaj.

– Stvarno ne znam je li se išta mijenjalo, ali možda imate pravo, čini mi se kao da je manje posla, a svi stolci su puni - sa smiješkom je komentirao u subotu jedan od konobara u Preradovićevoj ulici, gdje su novim razmještajem posebno bili sretni pješaci. Konačno, kažu, mogu s jednog dijela Preradovićeve na drugu, a da za to ne moraju napraviti krug od pola kilometra.

Komunalni redar provjerava na kojem se mjestu nalazi terasa te do kuda ona smije biti. Prelazi li granicu, prvo se dobiva upozorenje, a ne pomakne li nakon toga ugostitelj terasu unutar dozvoljene granice, slijedi mu kazna

Mate Kraljević

šef komunalnih redara

–Između stolaca prazan je prostor, a meni, koja non-stop negdje idem s kolicima, to odlično odgovara. Dosad sam morala potpuno obilaziti terase ili moliti ljude da se malo dignu ili pomaknu sa stolicama da moja Ruža i ja prođemo ovdje od haustora na broju 4 do bankomata na broju 5, ali s druge strane Preradovićeve - objasnila je Ivana Mitak, koju smo zatekli u šetnji s dvogodišnjom kćeri, koju je vozila u kolicima.

Zadovoljni su i biciklisti, koji, kažu, svoja vozila sad mogu ostaviti uz žardinjere s drvećem dok su na piću, što im prije, bez usputnog “udaranja” nekoga, nije bilo moguće.

“Uzimanje” javne površine

–Možda to ni nije prigodno mjesto za parkirati bicikl, ali ga mogu imati na oku. A sad ni nikome ne smeta, nije kao prije da ga moram ostaviti nekome praktički u krilu - objasnio je Miroslav Šintek, dok sami vlasnici objekata nisu željeli komentirati imaju li od ove godine zaista manje terase ili će sve stolove i stolce izvaditi tek kad se temperature u potpunosti ustale.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

– Reći ću vam samo da mora između stolova postojati određeni razmak, čega se svi nisu držali prošlih godina - objasnio je jedan od ugostitelja u Bogovićevoj.

A da će se i dalje strogo kontrolirati koliki prostor zauzima koji kafić, potvrdio nam je Mate Kraljević, šef komunalnih redara, zaduženih za provjeru drže li se ugostitelji s terasama dodijeljenog kapaciteta ili su si “uzeli” dio javne površine koja im ne pripada.

–Komunalni redar provjerava na kojem se mjestu nalazi terasa te do kuda ona smije biti. Prelazi li granicu, prvo se dobiva upozorenje, a ne pomakne li nakon toga ugostitelj terasu unutar dozvoljene granice, slijedi mu kazna - objasnio je Kraljević. Odlučivanje o postavljanju otvorenih terasa za 2016. još je u postupku, a svi ugostitelji znat će gdje ih mogu postaviti, obećao je gradonačelnik Milan Bandić, do 15. travnja.

Prije posječeš drvo i urediš terasu nego što za nju dobiješ dozvolu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SZ
slaven.zadravec
10:22 04.04.2016.

To treba napraviti po cijelom gradu. Zagreb izgleda kao da pripada vlasnicima kafića. Očito su nadoknade za korištenje javnog prostora pre niske.

Avatar miro.f.miric
miro.f.miric
11:28 04.04.2016.

niko ne radi, nema posla, place male, penzije mizerija i šta ce ljudi nego na cvjetni i bogovicevu na kavu. sjediš lijepo, idu dani, kafenišeš, čik se ispod nosa dimi, a hedonizam cvate ko suncokret. najbolje bi bilo cjeli grad potaracat i natkrit suncobranom i nek sve bude jedan lijepi kafić. dakle katastrofa od stila i nacina zivota, urbanizma grada ...

KO
Komentator3
10:36 04.04.2016.

Da, osobito onaj dio na početku Tkalčićeve. Tamo su dva kafića, toliko blizu jedan drugome da se jedva može proći. S time da je i taj kafić na desno blokirao stubište koje vodi prema crkvi.