rekonstrukcija staze na jarunu

Od ljeta rolanje noću uz glazbu

Foto: Boris Ščitar
Od ljeta rolanje noću uz glazbu
31.03.2017.
u 17:30
Duž šest kilometara Aleje Matije Ljubeka na svaki stup postavit će se zvučnici s kojih će biciklisti i roleri slušati glazbu, a u planu su i novi slivnici te rasvjeta
Pogledaj originalni članak

Rolaš po mraku, a u stopu te prati ritam omiljene pjesme. I to ne sa slušalicama u ušima, već s novih zvučnika koji će se postaviti na javnu rasvjetu. Također novu, koja će omogućiti rolerima i biciklistima s Jaruna da ne moraju pomno birati doba dana za rekreaciju, već će u jezeru moći uživati i u kasnim večernjim satima.

Tražili su stanovnici

Ovo je samo dio plana rekonstrukcije rolerske i biciklističke staze u Aleji Matije Ljubeka, kojoj rekreativci već sad tepaju zovući je “šest kilometara miline”. Radovi na njezinu uređenju tek će početi, ali već su se detaljno informirali o tome kako ih nakon kiše na stazi više neće dočekivati lokve, a i izblijedjela će signalizacija dobiti novi sjaj.

– Već se neko vrijeme spremamo na rekonstrukciju, a računamo da će se po novoj stazi moći rolati i njome biciklirati već na ljeto – objasnila je potpredsjednica Mjesnog odbora Jarun Ivana Jurin te dodala da će se Ljubekova aleja obnoviti jer su upravo tako tražili stanovnici iz njezina kvarta. Rasvjeta i novi zvučnici s glazbom najzanimljiviji su dio projekta vrijednog oko 800 tisuća kuna, istaknula je Ivana Jurin, ali asfalt, kao i signalizacija koja će omogućiti bolje snalaženje onih koji “zagrebačko more” odabiru kao svoju lokaciju za tjelovježbu. Postavit će se i novi slivnici, rubnjaci će stazu odvajati od zelene površine, a i uklonit će se osušena stabla te posaditi nova.

“Bit će... mrak!”

– Nedavno smo uredili najveću livadu za pse u Hrvatskoj, koja se prostire na 18.500 četvornih metara, a hortikulturalno uređenje dio je te priče. Oko Jaruna uklonit će se staro i bolesno drveće, a posadit će se novo.

Osim drveća, okoliš će se upotpuniti raznim zelenilom – ispričala je Ivana Jurin iz MO Jarun. Na zelenilo će se potrošiti oko sto tisuća kuna.

– Konačno da se počne raditi nešto na čemu već dulje vrijeme svi inzistiramo. Uređenje staze planira se još od 2015. godine, koliko sam ja upoznat s tim, i uvijek se odgađa za sljedeću godinu. Neka radovi konačno počnu, samo da se ne otegnu preko ljeta jer nećemo onda voziti ni po staroj, a ni po novoj stazi – rekao je Miran Bačić, kojeg smo jučer sreli u vožnji biciklom oko Jaruna. Uređenje staze, nadaju se i u Mjesnom odboru, ne bi se trebalo oduljiti na ljeto jer, prema raspisanom javnom natječaju za rekonstrukciju staze, zainteresirani izvođači radova imaju do sredine sljedećeg mjeseca da Gradu daju svoje ponude.

– Veselim se. Novi asfalt, drveće koje će davati hlad, muzika, sladoled, a i neću morati doma čim padne mrak. Tako da... mrak – sa smiješkom je zaključila Tea Mikić, koja iskoristi svaki lijep dan upravo na stazi na Jarunu vozeći se na svojih deset kotačića. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
09:35 01.04.2017.

April, april!!! Najbolje kaj ste ikada imali su bile sante leda na Savi prije nekih 30-tak godina!!! Iako niti pomicanje starog Savskog mosta za par centimetara niej bilo loše!

MI
miaherceg
11:32 01.04.2017.

Pohvalno,fora

Avatar Zloćo Mlađi
Zloćo Mlađi
22:58 31.03.2017.

Je i zdrava ova na rolama ..... to se zove žensko.